Select Menu


Από την ήττα του Τρίτου Ράιχ πριν από 70 χρόνια έχει η Γερμανική άρχουσα ελίτ να διασύρει μια άλλη χώρα και το λαό της, όπως έχει δυσφημίσει την Ελλάδα κατά τις τελευταίες εβδομάδες. Και μόνο η επιλογή των λέξεων μας φέρνει στο μυαλό τις πιο σκοτεινές στιγμές στην ιστορία της Γερμανίας, όταν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης αντλούσαν προπαγάνδα, σε μια προσπάθεια να ευθυγραμμίσουν τον πληθυσμό πίσω από τα εγκλήματα του Γερμανικού ιμπεριαλισμού.

Του Johannes Stern

Τα παρακάτω είναι μόνο μερικές από τις φράσεις που έχουν εισέλθει στο “σύνηθες” λεξιλόγιο των αστών πολιτικών και δημοσιογράφων. Έχουν αποκαλέσει τους αξιωματούχους της Ελληνικής κυβέρνησης “τζογαδόρους και κακοποιούς” (Alois Theisen, διευθυντής σύνταξης της Hessian Broadcasting Corporation), η Ελληνική κυβέρνηση έχει στιγματιστεί ως «διεστραμμένη» (Hans-Ulrich Jorges, εκδότης του περιοδικού Der Stern) και ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει αποκαλεστεί «έμπορος χαλιών» (Handelsblatt).

Από την τελική συνθηκολόγηση του Τσίπρα και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στις επιταγές λιτότητας του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, είναι όλο και πιο σαφές ότι οι ύβρεις απευθύνονται πάνω απ ‘όλα ενάντια στον Ελληνικό λαό, ο οποίος εξόργισε τη Γερμανική άρχουσα τάξη τολμώντας να απορρίψει τα αιτήματα λιτότητας στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου.

Στην αρχή της προηγούμενης εβδομάδας, ο Thomas Strobl, αναπληρωτής πρόεδρος της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) και γαμπρός του Σόιμπλε, εμφανίστηκε μπροστά στις κάμερες για να δηλώσει, ”Οι Έλληνες μας έχουν εξοργίσει για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα.” 

Ότι ο Στρομπλ θα έδινε βήμα σε τέτοιου είδους σωβινισμό δεν αποτελεί έκπληξη. Το 2005, υπό την ιδιότητά του ως γενικός γραμματέας του CDU στο κρατίδιο της Βάδης-Βυρτεμβέργης, ήταν υπεύθυνος για την παραγωγή ενός βιβλίου με τραγούδια της CDU: του Lied Gut,το οποίο περιελάμβανε τον περίφημο ναζιστικό ύμνο “Panzerlied”. Μετά από διαμαρτυρίες, διεκόπη η κυκλοφορία. Δέκα χρόνια αργότερα, οι απόψεις του Στρομπλ είναι πλέον mainstream.

Κάποιοι σχολιαστές στα μέσα ενημέρωσης κάνουν ανοιχτά ρατσιστικά σχόλια. Ήδη από τον Ιούνιο, ο Berthold Seewald, επικεφαλής συντάκτης της πολιτιστικής ιστορίας στο Die Welt, σε άρθρο με τίτλο «Ιστορία πριν τον Τσίπρα: Η Ελλάδα κατέστρεψε την Ευρωπαϊκή τάξη ξανά στο παρελθόν,” προώθησε την παράλογη και αντιδραστική άποψη ότι η Ελλάδα ανέτρεψε την Ευρωπαϊκή ”τάξη ειρήνης ” η οποία εγκαθιδρύθηκε στο Συνέδριο της Βιέννης το 1815, μετά την ήττα του Ναπολέοντα, και άφησε την ήπειρο στο χάος. Σύμφωνα μετον Seewald, η διαδικασία αυτή επαναλαμβάνεται τώρα. 

Ένας λόγος γι ‘αυτό, λέει, είναι ότι οι Έλληνες δεν είναι πραγματικά Ευρωπαίοι.

Στο τέλος του άρθρου, ο Seewald γράφει: «Η ιδέα ότι οι Έλληνες της σύγχρονης εποχής θα συμπεριφέρονταν ως απόγονοι του Περικλή ή του Σωκράτη και όχι ως ένα μίγμα Σλάβων, Βυζαντινών και Αλβανών έγινε δόγμα της μορφωμένης Ευρώπης.» Ο ίδιος καταγγέλλει ότι ” ακόμη και οι αρχιτέκτονες της ΕΕ δεν θα μπορούσαν να ξεφύγουν από αυτό. Έσυραν την Ελλάδα, ήδη στερημένη από μετρητά από το 1980, στο Ευρωπαϊκό καράβι.” Κάποιος μπορεί μόνο να “θαυμάσει τις συνέπειες σε καθημερινή βάση” , καταλήγει.

Υπάρχει μια ξεχωριστή μυρωδιά της Ναζιστικής ιδεολογίας σε αυτούς τους ρατσιστικούς ισχυρισμούς. Μας θυμίζει, σε πρώτη φάση, τον Jakob Philipp Fallmerayer, οριενταλιστή και δημοσιογράφο του 19ου αιώνα. Στο έργο του, του 1830, Ιστορία της Χερσονήσου του Mορέως Κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα, ήδη αμφιλεγόμενο στην εποχή του, ο Fallmerayer υποστήριξε ότι μια ενιαία Ελληνική εθνικότητα επικράτησε στην αρχαία Ελλάδα. Όμως, ο ίδιος υποστήριξε, στηρίζοντας τον εαυτό του σε Σλαβικά και Αλβανικά τοπωνύμια μεταξύ άλλων, ότι «η Ελληνική φυλή έσβησε από την Ευρώπη» και «δεν ούτε μια σταγόνα ευγενούς και αγνού Ελληνικού αίματος δεν κυλάει στις φλέβες του Χριστιανικού πληθυσμού της σύγχρονης Ελλάδας».

Ο Σπύρος Μοσκόβου, ο οποίος είναι επικεφαλής του Ελληνικού γραφείου του Γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων Deutsche Welle, εξήγησε την ιστορική συνέχεια αυτών των ιδεών σε μια ομιλία του το περασμένο φθινόπωρο. Σημείωσε ότι οι θεωρίες του Φαλμεράιερ έχουν ”παρθεί από τους Ναζί” για να ”δικαιολογήσουν την φρικιαστική τους κατάληψή της Ελλάδας.” Ο Χίτλερ ήταν «εξαιρετικά απογοητευμένος», επειδή «είχε αρχικά πιστέψει ότι οι απόγονοι των αρχαίων Ελλήνων θα επικροτούσαν την εισβολή της Γερμανικής Βέρμαχτ “. Όταν αυτό αποδείχθηκε εσφαλμένο,” οι προπαγανδιστές των Ναζί αναβίωσαν τη θεωρία του εκφυλισμένου Ελληνικού έθνους. “

Τα ρατσιστικά υπονοούμενα της Die Welt δεν είναι απλώς εκτροπές. Στο εξώφυλλο της τελευταίας έκδοσης του μεγαλύτερου Γερμανόγλωσσου εβδομαδιαίου περιοδικού, Der Spiegel, είναι μια εικόνα που δείχνει ένα νευρικό Γερμανό τουρίστα με ένα παχύ πορτοφόλι να χορεύει χέρι-χέρι με έναν Έλληνα ουζο-πότη. Πάνω, με μεγάλα γράμματα, είναι τα λόγια: “Οι Έλληνες μας- Επαναπροσέγγιση με παράξενους ανθρώπους.”

Το μήνυμα και η ιστορική αναφορά είναι τόσο κραυγαλέα που ακόμη και τμήματα των Γερμανικών μέσων ενημέρωσης έκριναν αναγκαίο να διαμαρτυρηθούν. Η Handelsblatt έγραψε ότι το εξώφυλλο πρότεινε “με ένα δημαγωγικό τρόπο ότι ο ανόητος Γερμανός πληρώνει τον λογαριασμό για τους χορευταράδες, μεθύστακες Έλληνες.”

Η Handelsblatt, στη συνέχεια έθεσε το ερώτημα: “Γιατί το Der Spiegel τους αποκαλεί «Οι Έλληνες μας;» Μήπως έχουμε αξιώσεις ιδιοκτησίας στην χώρα της Νότιας Ευρώπης; Η Ελλάδα τελευταία φορά που ανήκε στο «μας» ήταν στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν μια σημαία που έφερε τη σβάστικα ανέμιζε πάνω από την Ακρόπολη. “

Πώς μπορεί να εξηγηθεί ότι μια τέτοια βρωμιά, που πιστεύαμε οτι ανήκε στο σκοτεινό και μακρινό παρελθόν, έχει επανεμφανιστεί τόσο βίαια;

Οι παράγοντες που καθορίζουν την εμφάνιση τέτοιας ρατσιστικής προπαγάνδας σήμερα είναι ουσιαστικά οι ίδιοι με εκείνους που οδήγησαν στην καταστροφή του 1930. Οι Γερμανικές ελίτ αντιδρούν στην βαθιά κρίση του Ευρωπαϊκού και διεθνούς καπιταλισμού επιστρέφοντας στην επιθετική πολιτική των μεγάλων δυνάμεων. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει να επιβάλλουν τη θέλησή τους στην Ευρώπη, όπως έκαναν το 1914 και το 1939.

Δεν υπάρχει άλλη εξέχουσα προσωπικότητα που να ενσαρκώνει σαφέστερα την επιστροφή της Γερμανικής αλαζονείας από τον καθηγητή Herfried Münkler του Πανεπιστημίου Humboldt. Σε μια πρόσφατη συνέντευξή του στην Frankfurter Rundschau με τίτλο «Η Ευρώπη έχει εντελώς διαφορετικά προβλήματα,” ο καθηγητής, ο οποίος κατ ‘επανάληψη απευθύνει έκκληση προς την Γερμανία, να παίξει το ρόλο του «αφεντικού» της Ευρώπης, υιοθέτει σοβινιστικά επιχειρήματα για να προωθήσει την ιδέα της Γερμανικής ηγεσίας.

Ο Münkler δηλώνει κατ ‘αρχάς, “Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι στα Βαλκάνια υπάρχουν σε μεγάλο βαθμό κάθετες δομές υποχρέωσης.” Θα ήταν βεβαίως ένα «λάθος» να ”συμπεριλάβουμε αυτά τα κράτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.”

Αργότερα, ο ίδιος λέει για τα πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα, ότι ”δεν υπάρχει χώρος για αυτούς στην Ευρωπαϊκή αρένα” επειδή χρησιμοποιούν ένα “εθνικό λεξιλόγιο.”

Η Γερμανία, συνεχίζει, είναι ”σήμερα η ισχυρότερη δύναμη στην ΕΕ,” και αυτό φέρνει “υποχρεώσεις”. Η Γερμανία πρέπει να “εμπλακεί περισσότερο.” Μέχρι “η Γαλλία να σταθεί στα πόδια της και πάλι, η Γερμανία έναν μια κεντρικό ρόλο ως, ας πούμε, θεματοφύλακας των Συνθηκών».

Ο Münkler έχει μόνο περιφρόνηση για την τύχη του Ελληνικού λαού. Αν η τελευταία προσπάθεια της χώρας να “μεταμορφωθεί” από μόνη της δεν πετύχει, γράφει, ”κάποιος πρέπει να πει: Η Ελλάδα είναι μια χώρα του τρίτου κόσμου και δεν έχει καμιά δουλειά στην Ευρώπη και σίγουρα όχι στο ευρώ.”

Στο τέλος της συνέντευξης, ο Münkler, ο οποίος δικτυώνεται με τα πιο σημαντικά στρώματα της άρχουσας τάξης και των ενόπλων δυνάμεων, προσφέρει μια ματιά στα διάφορα σενάρια για τα οποία οι κυρίαρχες ελίτ στο Βερολίνο προετοιμάζονται.

Σε περίπτωση που η Ελλάδα καταρρεύσει, γράφει, ”θα ερχόμασταν αντιμετωπει με μαζική αναταραχή εκεί.” Μια παρέμβαση ”των Ρώσων δεν μπορεί να αποκλειστεί.”

Ο Münkler ανέφερε τις απόψεις του σχετικά με τη Γερμανική απάντηση σε μια τέτοια εξέλιξη σε μια πρόσφατη συζήτηση στο πάνελ της Καθολικής Ακαδημίας του Βερολίνου, όπου αντάλλαξε απόψεις για επανεξοπλισμό και την προετοιμασία για πόλεμο με κορυφαίο Γερμανό αξιωματικό.

Νόστιμον ήμαρ

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top