Select Menu


Το σύνδρομο “δεν υπογράφω” φαίνεται ότι μας κόστισε 100 “σίγουρα” εκατομμύρια που τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα μας έδιναν απλόχερα για να αγοράσουν απλά σφαίρες από τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα! Απίστευτο αλλά πέρα για πέρα αληθινό!

Με αφορμή το δημοσίευμα του Onalert.gr πριν από μερικές ημέρες για την πρόθεση αραβικών κρατών να στηρίξουν με κάθε τρόπο την ελληνικά αμυντική βιομηχανία, αξιόπιστη πηγή μας ενημέρωσε για την απίθανη υπόθεση που έχει ως “θύμα” τα καταταλαιπωρημένα ΕΑΣ,τα οποία δίνουν την μάχη τους για επιβίωση.

Πως έχει το θέμα.

Τα ΗΑΕ κατέθεσαν αίτημα για προμήθεια πυρομαχικών 5,56 και 7,62 χιλιοστών για ελαφρύ οπλισμό, αξίας 100.000.000 ευρώ!

Η λογική με την οποία κατατέθηκε η πρόταση ήταν όχι απλά “φιλική” προς την Ελλάδα. Ήταν θα λέγαμε ξεκάθαρα στην λογική “θέλουμε να αγοράσουμε μόνο από εσάς”! Μοναδικός όρος να γίνει η παράδοση των πυρομαχικών όσο το δυνατόν γρηγορότερα,γιατί τα πυρομαχικά δεν τα ήθελαν για τις αποθήκες τους αλλά για να τα προωθήσουν προφανώς σε μέτωπα κατά του ISIS. Λογικό.

Τα ΕΑΣ είδαν την πρόταση ως “μάννα εξ ουρανού”! Δεν χρειαζόταν σκέψεις και συζητήσεις. Το μόνο πρόβλημα ήταν να ανταποκριθούν στην ταχύτητα εκτέλεσης της παραγγελίας. Το πιο απλό και λογικό ήταν να απευθυνθούν στους αρμόδιους για να συγκεντρωθούν πυρομαχικά του ελληνικού στρατού τα οποία ήταν στο όριο της λήξης τους. Να δοθούν στα ΗΑΕ που δεν είχαν πρόβλημα να τα παραλάβουν αφού θα πήγαιναν άμεσα για…κατανάλωση. Τα πυρομαχικά υπήρχαν και εξασφάλιζαν στον στρατό ότι θα έδινε σχεδόν ληγμένο υλικό και θα έπαιρνε πολύ γρήγορα νέο, που θα παρήγαγαν τα ΕΑΣ. Υπήρχε μάλιστα και η εναλλακτική πρόταση τα ΕΑΣ να δώσουν και άλλα υλικά πλην πυρομαχικών που ο στρατός είχε ανάγκη.

Η συμφωνία έμοιαζε δεδομένη όπως και η αισιοδοξία ότι τα ΕΑΣ θα έβαζαν στα ταμεία τους τα πιο εύκολα 100 εκατομμύρια της ιστορίας τους! Ως γνωστόν όμως εδώ είναι Ελλάδα.

Για λόγους που χρήζουν διερεύνησης η απάντηση που έλαβαν τα ΕΑΣ ήταν ακατανόητη και όπως αποδείχτηκε καταστροφική. Αρχικά τέθηκε το θέμα του κέρδους που θα έπρεπε να προβλεφθεί και για τον στρατό! Μπήκε κι αυτό στους υπολογισμούς και απλά ζητήθηκε να δοθεί μια όσο το δυνατόν λογική προσφορά . Αντί γι΄ αυτό προέκυψε μια πρόταση που ήταν σαφώς πιο ακριβή απ΄ όσες άλλες επιλογές υπήρχαν στην ανταγωνιστική αγορά! Και ήταν τόσο υψηλότερη που ακόμη και η πρόθεση των ΗΑΕ να αγοράσουν από την Ελλάδα…πήγε περίπατο!

Είναι δυνατόν θα πείτε; Είναι όπως δείχνει η πραγματικότητα. Κυριάρχησε η απίστευτη λογική του “δεν υπογράφω”. Τόσο απλά. Μόνο που η περίοδος που διανύουμε δεν είναι ούτε εύκολη ,ούτε επιτρέπει να βρίσκονται σε θέσεις ευθύνης άνθρωποι που φοβούνται να αναλάβουν πρωτοβουλίες και να πάρουν αποφάσεις. Όσοι “φοβούνται” να βάλουν υπογραφή καλό θα είναι να το πουν ανοιχτά και να πάνε σπίτι τους.

Ελπίζουμε ότι η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ -του “φρέσκου” ΑΝΥΕΘΑ Δημήτρη Βίτσα συμπεριλαμβανομένου- θα διερευνήσει σήμερα κιόλας πως χάθηκε αυτή η τεράστια ευκαιρία για τα ΕΑΣ. Τα οποία υποτίθεται ότι όλοι πασχίζουμε να σώσουμε.

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top