Select Menu


Η Μέρκελ παίζει ρώσικη ρουλέτα, αλλά το αποτέλεσμα δεν είναι καθόλου βέβαιο...

Θέλει πολλά περισσότερα για να είναι καλή η συμφωνία, τονίζει ο αρθρογράφος της βρετανικής εφημερίδας Νιλς Πράτλεϊ και αναφέρεται στο χρέος.

Μια οποιαδήποτε συμφωνία, δεν αποτελεί μια καλή συμφωνία υποχρεωτικά, πόσω μάλλον μια σωτηρία. Οι λόγοι που ο δημοσιογράφος «κρατά μικρό καλάθι» είναι αφενός σχετικά με το χρέος και δευτερευόντως για την ευφορία των αγορών για την Ελλάδα, η οποία συνήθως κρατά 48 ώρες.

«Όλα εξαρτώνται από το τι θα γίνει τις επόμενες ημέρες, καθώς η δράση έχει μεταφερθεί στις Βρυξέλλες με μια αίσθηση οπτιμισμού. Η Πέμπτη φαίνεται πως θα είναι η ημέρα που θα συγκεφαλαιώσει όλες τις σκληρές διαπραγματεύσεις που διεξήχθησαν τους τελευταίους έξι μήνες. Αυτό σημαίνει ότι η Αθήνα έχει αποφασίσει να προσπεράσει κάποιες «κόκκινες» γραμμές και οι δανειστές να δεχθούν μια μείωση του χρέους για το μέλλον, αρκεί βέβαια η Ελλάδα να παραμείνει σταθερή στις δεσμεύσεις της», αναφέρει ο Πράτλεϊ.

Σημειώνει ότι δεν υπήρξε σαφής πρόοδος στον τρόπο που συνδιαλέγονται οι δύο πλευρές, καθώς αποχώρησαν από τις πολεμικές θέσεις τους, αλλά η τρύπα του χρέους και της έλλειψης λεπτομερειών ως προς τα μέτρα, παραμένει. Όπως γράφει χαρακτηριστικά, «μια συμφωνία επί της αρχής για να επανεξετάσουν τα θέματα, θα είναι για τους πιστωτές μια ακόμη άσκηση πόνου και αναβολής».

Επιστρέφοντας στο θέμα του χρέους, που αποτελεί το μεγάλο «αγκάθι» για την ελληνική πλευρά. Το χρέος αυτή τη στιγμή οδεύει προς το 180% του ΑΕΠ, ενώ οι δανειστές ήλπιζαν ότι στα πρώτα δύο μνημόνια θα πέσει στο 120% μέχρι το 2020. Το μόνο που χρειάζεται για το ελληνικό χρέος, σύμφωνα με τον Τζόναθαν Λόινς της Capital Economics είναι μια διαγραφή του 50% του.

Όπως τονίζει όμως ο Πράτλεϊ κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων, από πλευράς δανειστών, για προφανείς λόγους. Γιατί απλά δεν είναι έτοιμοι να δεχθούν μια τέτοια λύση.

«Οι αγορές το γνωρίζουν, γι' αυτό και η ανακούφισή τους θα είναι βραχυχρόνια. Ο πειρασμός είναι να σκεφτεί κανείς ότι μια διαπραγμάτευση που θα είχε τέτοια θυελλώδη συζήτηση θα παράγει ένα οριστικό αποτέλεσμα. Μόνο που στην περίπτωση της Ελλάδας, η ζωή δεν λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο», καταλήγει ο Πράτλεϊ.

financialbox.gr

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top