Select Menu


Τώρα που μας τελειώνει σιγά σιγά το δίπολο «μνημόνιο-αντιμνημόνιο» και τώρα που μας τελειώνει η ουτοπία του «εναλλακτικού δρόμου», είναι καιρός να ξεκινήσει μία σοβαρή συζήτηση.

Άλφα. Το πρόβλημα της χώρας δεν είναι το χρέος. Σβήστε το με το μαγικό ραβδί του Χάρρυ Πόττερ και «σε δέκα χρόνια δεν θα τό ‘χουμε ξεχάσει». Θα ξανάρθει. Το πρόβλημα της χώρας είναι η παραγωγή ελλειμματικών προϋπολογισμών και η παραγωγή ελλειμματικού εμπορικού ισοζυγίου. Δηλαδή η έλλειψη παραγωγής.

Βήτα. Η λύση του προβλήματος δεν είναι η φορολόγηση του πλούτου, είναι η παραγωγή πλούτου. Η παραγωγή πλούτου θα φέρει θέσεις εργασίας, θα φέρει εισόδημα, θα φέρει κατανάλωση, θα φέρει υλικό φορολόγησης, θα φέρει εξαγωγές, θα φέρει διεθνώς ανταγωνιστικά προϊόντα, κοκ.

Γάμμα. Τα 2.7+5.2=7.9 δις μέτρων της συμφωνίας αυτής της εβδομάδας που προτείνει η κυβέρνηση κατευθύνονται κατά κύριο λόγο στις επιχειρήσεις. Το ένδυμα αυτών των μέτρων είναι ότι πηγάζουν από την προσπάθεια για ανακατανομή του πλούτου. Λάθος. Η δυσβάσταχτη φορολογία των επιχειρήσεων είναι αυτό που είναι: των επιχειρήσεων. Δηλαδή, των υπαλλήλων της. Εάν δεν τα βγάζει πέρα ο επιχειρηματίας: και μειώσεις μισθών θα κάνει, και απολύσεις θα κάνει, και ευέλικτο ωράριο θα εφαρμόσει, και μερική απασχόληση θα ζητήσει (και τρόπους φοροδιαφυγής ίσως). Δεν είναι φορολογία εισοδήματος. Είναι φορολογία επί των κερδών. Και είναι αμφίβολο αν τα κέρδη εξακολουθήσουν. Τα λουκέτα έρχονται.

Συνεχίστε.

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top