Select Menu


Η Ευρωζώνη είναι πολύ δύσκολο να επιβιώσει, με κριτήριο τα πολύπλοκα προβλήματα που αντιμετωπίζει, ειδικά εάν δεν υπάρξει μία θετική συμφωνία με την Ελλάδα, ενώ η Γερμανία δέχεται νέα επίθεση των κερδοσκόπων!

Παραστατικά, η Γερμανία κατηγορεί την Ελλάδα ισχυριζόμενη ότι, συμμετέχει σε ένα κοινό τραπέζι, σε ένα γεύμα δηλαδή, όπου παρέχονται πλουσιοπάροχα εδέσματα, χωρίς να θέλει να πληρώσει το λογαριασμό που της αναλογεί – κάτι για το οποίο έχει σε κάποιο βαθμό δίκιο, ενώ έχει αναφερθεί σε ένα συγκεκριμένο κείμενο (ανάλυση).

Δεν προσθέτει όμως ότι, η ίδια ζήτησε στο παρελθόν, το 1953, μία ανάλογη αντιμετώπιση, η οποία δικαιολογούταν πολύ λιγότερο από την αντίστοιχη που έχει ανάγκη η Ελλάδα – με την έννοια πως η χώρα μας έκανε μεν πολλά λάθη, αλλά δεν «αιματοκύλισε» την Ευρώπη, με έναν ακόμη παγκόσμιο πόλεμο.

Τέλος, δεν αναφέρεται πως η Γερμανία επιμένει να γευματίζει από το φαγητό των άλλων (δυσθεώρητα πλεονάσματα στο ισοζύγιο της, μερκαντιλισμός), επειδή δεν μπορεί ή δεν θέλει να χορτάσει από το δικό της – καθώς επίσης ότι, αρνείται συνεχώς να εξοφλήσει τα υφιστάμενα χρέη της απέναντι στην Ελλάδα, κατηγορούμενη από τους ίδιους τους Πολίτες της (άρθρο).

Όσον αφορά τώρα τα μέτρα λιτότητας που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα (μνημόνια), είναι αποδεδειγμένο πως επιδείνωσαν σημαντικά τα υπάρχοντα προβλήματα της – γεγονός που τεκμηριώνεται απόλυτα από τους οικονομικούς δείκτες (ανάλυση), από συγκρίσεις με άλλα κράτη (ανάλυση), καθώς επίσης από διάφορες άλλες ιδιαιτερότητες.

Εν τούτοις, θεωρούμε πως δεν είναι σωστό να κατηγορείται η σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση για ενδοτική συμπεριφορά – κάτι που δεν είμαστε σίγουροι πως ισχύει επίσης για την κυβέρνηση που οδήγησε την Ελλάδα στο ΔΝΤ.

Περαιτέρω, όπως έχει ήδη αναφερθεί, κανένας δεν μπορεί να ισχυρισθεί πως δεν είναι άμεσα απαραίτητη η σύναψη μίας συμφωνίας με τους διεθνείς δανειστές της χώρας μας. Εάν όμως η συμφωνία αυτή

(α) δεν θα έλυνε τα προβλήματα της Ελλάδας μακροπρόθεσμα, επιτρέποντας της την ανάκτηση της πιστοληπτικής της ικανότητας, την έξοδο στις αγορές, τις επενδύσεις και την ανάπτυξη,

(β) δεν θα μπορούσε να ψηφιστεί από τη Βουλή, έχοντας προφανώς απαιτήσεις που θα ήταν αδύνατον να υπογραφούν, καθώς επίσης, το κυριότερο

(γ) δεν θα εφαρμοζόταν επακριβώς, παράγοντας αποτέλεσμα, από σωστά άτομα, με επαρκείς γνώσεις και ικανότητες,

δεν θα έχει κανένα νόημα – αφού η Ελλάδα θα κατέληγε σε μία ακόμη χειρότερη θέση, διαιωνίζοντας τα προβλήματα της. Πόσο μάλλον όταν η οικονομία της έχει υποτροπιάσει, με δυσοίωνες προοπτικές για το μέλλον, εάν δεν αλλάξει άμεσα πορεία – ενώ ευχόμαστε να μην πρόκειται για «στημένα παιχνίδια».

Φυσικά είμαστε της άποψης πως απαιτείται η συναίνεση όλων των πολιτικών κομμάτων, για να αποδώσει η οποιαδήποτε στρατηγική σταθεροποίησης και ανάκαμψης που θα δρομολογούταν – χωρίς την οποία θεωρούμε πως δεν υπάρχει μέλλον για την πατρίδα μας.

Συνεχίζουμε βέβαια να πιστεύουμε πως η Ευρωζώνη είναι πολύ δύσκολο να επιβιώσει, με κριτήριο τα πολύπλοκα «τριλήμματα» που αντιμετωπίζει, όπως συμπεραίνεται από την επίθεση που δέχεται ξανά η Γερμανία από τους κερδοσκόπους (γράφημα) – η οποία ενδεχομένως οφείλεται στη μη ύπαρξη συμφωνίας με την Ελλάδα, αν και ίσως έχει άλλες αιτίες (άρθρο).


Έχουμε επί πλέον την άποψη πως οι Ευρωπαίοι δεν θα αποδεχθούν τη γερμανική ηγεμονία – οπότε δεν θα ήταν λάθος να ερευνήσει κανείς τις δυνατότητες της επιστροφής όλων των χωρών μαζί στην αφετηρία, στην προ ευρώ εποχή.

Ολοκληρώνοντας, ακολουθεί η σημερινή ραδιοφωνική συζήτηση του κ. Σαχίνη με τον κ. Βιλιάρδο – αναφορικά με τη συμφωνία που θα προταθεί στην Ελλάδα από τους δανειστές της:


Analyst Team

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top