Select Menu

Έχει πάντα ενδιαφέρον να κάνεις κινήσεις σε επίπεδο τακτικής αλλά πρέπει να ξέρεις τι σημαίνει ακριβώς σε επιχειρησιακό και στρατηγικό επίπεδο, αλλιώς μπορεί να λειτουργείς και σε πλαίσιο χειραγώγησης. Όταν υπάρχει το ανάλογο στη στρατηγική και στην υψηλή στρατηγική πρέπει να σκεφτείς αποκλειστικά τις μη αναστρέψιμες κινήσεις, δηλαδή εκείνες που αποτελούν πράξεις που αλλάζουν την πραγματικότητα. Διότι είναι αυτές που καθορίζουν το μέλλον, εφόσον δημιουργούν μια διακλάδωση με την ύπαρξή τους. Γι’ αυτόν τον λόγο, πρέπει να υπολογίσουμε πολύ προσεκτικά αυτές τις μη αναστρέψιμες κινήσεις και βέβαια να μην τις παρουσιάζουμε στους άλλους ως κινήσεις που διορθώνονται, αφού έχουν επιλεχθεί μετά από απόφαση. Έτσι όταν ερμηνεύονται ως απλές κινήσεις για επικοινωνιακούς λόγους, δεν αλλάζει τη στρατηγική τους υφή, διότι αυτοί είναι εξ αρχής.
Σε πρακτικό επίπεδο, όταν υπάρχει εφαρμογή αυτού του νοητικού σχήματος πρέπει να είμαστε ακόμα πιο προσεκτικοί, διότι οι περισσότεροι δεν το γνωρίζουν και μπορεί να πέσουν στην επικοινωνιακή παγίδα. Διότι εν των υστέρων δεν υπάρχει πια διόρθωση. Ζήσαμε και στο παρελθόν ανάλογες περιπτώσεις για τις οποίες παλέψαμε για τον Ελληνισμό και καταφέραμε να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες. Έτσι γίνεται και τώρα όπου η επιλογή είναι καθαρά στρατηγική. Όταν έχουμε στη διάθεσή μας την ελληνική ΑΟΖ και σπαταλούμε τον χρόνο μας με επιχειρήματα άνευ ουσίας που καθυστερούν τα πάντα μόνο και μόνο για το φαίνεσθαι, χάνουμε την ουσία. Δεν είναι δυνατόν να θέτουμε σε κίνδυνο την ελληνική ΑΟΖ που είναι η Ελλάδα του μέλλοντος, ενώ προσποιούμαστε ότι δεν έχουμε μέλλον για να δώσουμε σημασία αποκλειστικά στο παρόν, ενώ η ουσία είναι γέφυρα μεταξύ του παρελθόντος και του μέλλοντος που δημιουργεί την έννοια της συνέχειας και της διαχρονικότητας. Ο Ελληνισμός είναι της συνέχειας και δεν γίνεται να παίζουμε μαζί μόνο και μόνο για να λες ότι είσαι παίκτης. Διότι μετά φαίνεται ξεκάθαρα ότι είσαι άσχετος και δεν ξέρεις να παίζεις. Ο Ελληνισμός είναι της στρατηγικής κι όχι του παιγνίου. Αν είμαστε αξιόπιστοι τόσες αιώνες είναι, επειδή ξέρουμε από στρατηγική γιατί την επινοήσαμε εξ αρχής.

Νίκος Λυγερός - Στρατηγική πράξη

Όταν έχεις όλα τα δεδομένα και ισχυρίζεσαι ότι δεν τα έχεις, έχει νόημα σε πλαίσιο κατασκοπίας αλλά όχι διπλωματίας, αφού σε αυτήν την περίπτωση ο συνομιλητής ξέρει ότι ξέρεις και δεν πρόκειται ν’ αλλάξει ούτε καν διάθεση με τέτοια τεχνάσματα που δεν αποτελούν στρατηγήματα. Έτσι την ώρα της κρίσης πρέπει να σκεφτείς ότι στο σκάκι όταν κάνεις δήθεν ότι δεν βλέπεις τη μισή σκακιέρα κανένας δεν τα πιστεύει κι εξετάζει ο καθένας όλες τις κινήσεις σου θεωρώντας βέβαια ότι γνωρίζεις το όλο πλαίσιο. Κατά συνέπεια η αξιολόγηση γίνεται εξ ολοκλήρου και όχι μόνο εκ του αποτελέσματος. Μην περιμένεις λοιπόν να σε λυπηθεί κανένας, όταν θα δουν ότι δεν κατέχεις καμιά τεχνική της στρατηγικής κι είσαι ανίκανος να κάνεις μια στρατηγική πράξη. Έτσι λοιπόν, όταν διαθέτεις στρατηγική σκέψη μη δίνεις σημασία στις κριτικές που δεν είχαν υπόσταση κι ασχολείσαι με τις ενδείξεις για να κινηθείς με ελιγμούς και συνδυασμούς δίχως να το βάλεις κάτω. Στον Ελληνισμό δεν εγκαταλείπουμε τίποτα και οι άλλοι μας σέβονται επειδή είμαστε της αξίας. Αν λοιπόν δικοί σου είναι του ραγιαδισμού και του κομματισμού και δεν προστατεύουν την Ελλάδα άστους να πάνε όπου θέλουν, αλλά μην τους κρατάς κοντά σου γιατί δεν είναι μαζί σου. Οι πολιτικάντικες κομπίνες που προσπαθούν να κρύβονται πίσω από κενά λόγια, ποτέ δεν μας άγγιξαν και τις γράφουμε κανονικότατα. Δεν είναι ανάγκη να λες ότι είσαι ηγέτης γιατί αν δεν έχεις ηγετικές ικανότητες, δεν θα αλλάξει απολύτως τίποτα αφού θα φανεί η ασχετοσύνη σου. Οι ήρωές μας δεν είχαν ποτέ ανάγκη να πουν ότι είναι ήρωες για να γίνουν. Εμείς είδαμε τα γραπτά τους και τις πράξεις τους κι αποφασίσαμε να τους αποκαλέσουμε με αυτόν τον τρόπο λόγω της αξίας τους. Κανείς δεν μας πείθει χωρίς κανένα έργο, όσο και να μιλά για τις δράσεις του επειδή ξέρουμε ότι μόνο οι πράξεις έχουν σημασία. Οι στρατηγικές πράξεις είναι αυτές που καθόρισαν την ιστορία του Ελληνισμού. Αν λοιπόν είσαι ικανός μόνο για το φαίνεσθαι άσε μας ήσυχους να παλέψουμε και για σένα με πραγματικούς εχθρούς, διότι αυτός είναι ο ρόλος μας ως Έλληνες.

Νίκος Λυγερός - Σεβασμό προς τον συνάνθρωπο

Όταν σέβεσαι πραγματικά τον συνάνθρωπό σου δεν τον βάζεις σ’ ένα πλαίσιο επικινδυνότητας μόνο και μόνο για να καλύψεις τα νώτα σου και να μην αποκαλυφθεί ότι δεν έχεις κανένα σχεδιασμό σε επίπεδο στρατηγικής. Δεν επαρκεί η συμπάθεια προς το πρόσωπό σου για να αντέξεις την αλλαγή φάσης που προκαλεί η κίνησή σου, διότι αν αυτή είναι μη αναστρέψιμη ως πράξη, τότε τίποτα πια δεν μπορεί να διορθωθεί. Έχει λοιπόν μεγάλη σημασία αν θέλεις πραγματικά το καλό των συνανθρώπων να μην παίζεις τη ζωή τους στα ζάρια μόνο και μόνο επειδή δεν θέλεις να ομολογήσεις ότι δεν ξέρεις καθόλου σκάκι γιατί ποτέ δεν ασχολήθηκες με στρατηγική. Είναι προτιμότερο να βρεις μαχητές που ξέρουν να προστατεύουν τον ελληνικό λαό. Αλλιώς μόνος σου αποτελείς κίνδυνο για την πατρίδα μας. Δεν έχουμε ανάγκη από κομματισμό σε φάση κρίσης αλλά από στρατηγικές πράξεις διότι μόνο αυτές αλλάζουν τα δεδομένα προς όφελός μας. Το μόνο που θέλουμε είναι η σωστή στρατηγική διαχείριση της κρίσης μέσω του έργου που σέβεται τον συνάνθρωπο. Ο λαός μας δεν είναι μόνο ένα σύνολο ψηφοφόρων αλλά ένα σώμα ανθρώπων που υποφέρουν όταν δεν ξέρουν ποιο είναι το μέλλον ενώ θέλουν να ζήσουν ελεύθεροι. Και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να επιβάλλει σ’ ένα συνάνθρωπο την άθλια ζωή διότι υπάρχει κι η ανθρώπινη αξιοπρέπεια που μας χαρακτηρίζει εδώ και αιώνες και δημιούργησε τον Ελληνισμό ως αξιακό παράδειγμα, ως δώρο του Χρόνου στην Ανθρωπότητα. Η αξία μας προέρχεται από το γεγονός ότι δίνουμε σημασία σε κάθε συνάνθρωπό μας διότι είμαστε λίγοι κι αναγκαστήκαμε να γίνουμε σπάνιοι για να ανταπεξέλθουμε στις δυσκολίες και να αντιμετωπίσουμε τους ισχυρούς. Γι’ αυτό το λόγο εφηύραμε τη στρατηγική κι αν ο Ελληνισμός έχει κάποια αξία είναι επειδή η υψηλή του στρατηγική ήταν πάντα για το όφελος των ανθρώπων που ήθελαν να ζήσουν ελεύθεροι. Μην το ξεχνάς αυτό, γιατί είναι το στίγμα μας κι αν καταπατήσεις λόγω κομματισμού τη ζωή μας είναι η σκέψη μας που θα σε αφοπλίσει.

Νίκος Λυγερός


www.lygeros.org

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top