Select Menu


Τα περιθώρια για την επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές γίνονται όλο και πιο στενά, αν και δεν έχουν κλείσει οριστικά, τονίζει στο blog του ο νομπελίστας οικονομολόγος Paul Krugman. Τονίζει δε ότι δεν πρέπει να υπάρχουν βεβαιότητες για τις επιπτώσεις από ένα Grexit.

Η πρώτη γραμμή άμυνας απέναντι σε μια έξοδο από το ευρώ έχει ήδη σπάσει, επισημαίνει. Καμία χώρα δεν θα σκεφτόταν να φύγει από το ευρώ υπό το φόβο ότι μια τέτοια κίνηση θα πυροδοτούσε «την μητέρα όλων των οικονομικών κρίσεων», καθώς όλοι θα έτρεχαν να αποσύρουν τα χρήματα από τις τράπεζες. Αλλά αυτός ο φόβος δεν ισχύει πλέον για την περίπτωση της Ελλάδας, καθώς η χρηματοπιστωτική σταθερότητα έχει ήδη δεχθεί μεγάλο πλήγμα. Η Αθήνα του 2015 είναι το Μπουένος Άιρες του 2001, τονίζει ο Krugman

Τίποτα δεν ενοχλεί περισσότερο τον Krugman από το ιδεολόγημα ότι για όλα ευθύνεται η αναποτελεσματικότητα των Ελλήνων, οι οποίοι υποτίθεται ότι δεν έχουν κάνει τίποτα. Στην πραγματικότητα, υπογραμμίζει, η Ελλάδα έχει εφαρμόσει τρομακτικά επώδυνα μέτρα.
Το πρόβλημα κατά τον ίδιο είναι ότι οι μεγάλες περικοπές δαπανών σε μια οικονομία χωρίς ανεξάρτητη νομισματική πολιτική και την δυνατότητα να υποτιμήσει το νόμισμα της οδηγούν σε τεράστια οικονομική συρρίκνωση. Το οποίο σημαίνει πως ότι κερδίζεται από το μέτωπο των δαπανών χάνεται από το μέτωπο των εσόδων.

«Αυτό δεν είναι ένα λάθος των Ελλήνων, αλλά ουσιαστικά ένα σχεδιαστικό ελάττωμα του ίδιου του ευρώ» επισημαίνει.

Προσθέτει ακόμα ότι μια έξοδο της Ελλάδα από την ευρωζώνη πρέπει να την φοβούνται περισσότερο οι πιστωτές της. Αναρωτιέται τέλος ποιά είναι τα ιστορικά παραδείγματα που επιβεβαιώνουν ισχυρισμούς που κάνουν λόγο για κατάληξη της Ελλάδας στον τρίτο κόσμο αν βγει από το ευρώ και το νόμισμά της υποτιμηθεί

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top