Select Menu

Είναι από τα πιο διάσημα ναρκωτικά. Ναι, ναρκωτικά. Αλλά ναρκωτικό δεν είναι μόνο ότι μπορεί να σε κάνει να ζητάς «πενήντα λεπτά για μια τυρόπιτα».

Υπάρχουν ναρκωτικά επικίνδυνα για την υγεία, όπως το τσιγάρο. Υπάρχουν ναρκωτικά που οδηγούν σε βαρύ εθισμό, όπως η ηρωίνη. Υπάρχουν ναρκωτικά που αλλοιώνουν την αντίληψη της πραγματικότητας, όπως το LSD. Υπάρχουν και ναρκωτικά όπως ο καφές, όμως, που οδηγούν στην χειρότερη περίπτωση σε συνήθεια – ήπιο εθισμό.

Η καφείνη λειτουργεί στα ίδια μέρη του εγκεφάλου με τις αμφεταμίνες. Κανέις δεν «σνιφάρει» καφείνη όμως – αντίθετα, την λαμβάνουμε ως φυσικό ρόφημα, έχοντας πολύ πιο αργή απορρόφηση, χαμηλή ποσότητα και αλληλεπίδραση μεταξύ των διάφορων ουσιών που περιέχονται στον καφέ.

Σίγουρα έχεις ακούσει για τα θετικά του καφέ στην υγεία. Είναι ένα ναρκωτικό που σε κάνει πιο λειτουργικό, σου προσφέρει σημαντικά αντιοξειδωτικά με διάφορες θετικές επιδράσεις και σου προσφέρει απόλαυση.

Σίγουρα έχεις βιώσει και τα αρνητικά, προφανώς: Γρήγορος παλμός, νεύρα, άγχος, αυπνία.

Που βρίσκεται η χρυσή τομή;

Οι έρευνες δείχνουν ότι μέχρι 400 mg καφφείνης την μέρα είναι ασφαλής για τους περισσότερους ενήλικες. Αυτο αντιστοιχεί σε:

-2 ενεργεικά ποτά (Red Bull)

-4 κούπες καφέ

-10 κουτιά αναψυκτικών τύπου κόλα

Ακόμα και αν είναι ασφαλής για ενήλικους, δεν είναι καλή ιδέα για έφηβους. Αυτοί θα πρέπει να την περιορίσουν το πολύ σε 100 mg καφφείνης.

Πάνω απο 500 mg, είναι πιθανό να προκαλέσουν διαταραχές στο στομάχι, στην καρδιά και στους μύες, καθώς και αγχώδεις διαταραχές. Κάποιοι άνθρωποι είναι πολύ πιο ευαίσθητοι στην ουσία αυτή, οπότε τα όρια είναι διαφορετικά για αυτούς.

Αν σου αρέσει ο καφές, αλλά έχεις θέματα διαχείρισης άγχους, καλύτερα να σταματήσεις ή να το μειώσεις. Το τσαί έχει και αυτό καφφείνη – το μαύρο γύρω στα 50, το πράσινο γύρω στα 30. Με μια συμαντική διαφορά όμως: Λ- θειανίνη.

Είναι ένα χαλαρωτικό αμινοξύ που επιτρέπει στην καφφείνη να σε ξυπνήσει και να σε βοηθήσει να συγκεντρωθείς, όμως ταυτόχρονα μπλοκάρει την αγχογενή της δραση. Φυσικά, θα μου πεις ότι προτιμάς τον καφέ για τη γεύση του. Εκεί κάνεις λάθος.

Σου αρέσει η γεύση του, επειδή κάθε φορά που έπινες καφέ, η καφφείνη ανάγκαζε τον εγκεφαλό σου να εκκρίνει ορμόνες της απόλαυσης (β-ενδορφίνες και ντοπαμίνη), με αποτέλεσμα να συνδυάσει τη γεύση με την απόλαυση. Το ίδιο πράγμα θα γίνει με συνεχή κατανάλωση τσαγιού.

Και όταν διαβάζεις τσαί, εννούμε τύπου lipton – το τσάι του βουνού είναι τελειώς άλλη ιστορία. Μπορείς να βάλεις ασφαλώς δύο φακελάκια σε μια κούπα για περισσότερη καφφείνη, θα δεις ότι με τον καιρό ο καφές δεν θα σου λείπει καν.

Ηλίας Βορεάκος, φοιτητής Ιατρικής

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top