Select Menu


Νομίζω ότι όλοι ξέρουμε ότι τα τελευταία πέντε χρόνια η Ευρώπη διέσωσε τις τράπεζες του κέντρου «διασώζοντας» τις τράπεζες της περιφέρειας. Ξεφορτώθηκε τα τοξικά ομόλογα από τα ταμεία της Deutche Bank και τα μετέφερε στους Γερμανούς πολίτες. Για να γίνει αυτό φρόντισε να συκοφαντήσει τους πολίτες της περιφέρειας διαδίδοντας ότι είναι τεμπέληδες και σπάταλοι που ζούσαν πάνω από τις δυνατότητές τους. Εμείς τι στο διάβολο κάναμε τόσο καιρό μπορείτε να μου πείτε;


του Κώστα Εφήμερου

Θα πει κάποιος «εκλέξαμε κυβέρνηση πρώτη φορά αριστερά» αλλά, ας μη γελιόμαστε, την εκλέξαμε χωρίς να ξέρουμε τι θέλουμε από δαύτη. Διαλέξαμε «να μείνουμε πάση θυσία στο ευρώ» και είπαμε «το ευρώ δεν είναι φετίχ» αλλά και τα δύο δεν γίνεται. Έτσι ο καθένας έβαλε αυτά τα δύο στη σειρά όπως τα είχε στο δικό του μυαλό και τώρα άντε να βγάλεις άκρη.

Θα σας πω εγώ τι κάναμε: Εμπιστευτήκαμε την ζωή μας στον Μπόμπολα, τον Κυριακού και τον Αλαφούζο. Αυτοί αποφάσισαν πώς θα παρουσιαστούν οι εξελίξεις στη διαπραγμάτευση, αυτοί έθεσαν την ατζέντα, αυτοί θα είναι και τώρα που θα μας πουν τις επιλογές μας για το μέλλον. Δεν τους χαρίσαμε δηλαδή μόνο το παρελθόν μας.

Στην αρχή της κρίσης ο ΓΑΠ μας είπε ότι πρέπει να προσφύγουμε στο ΔΝΤ και στην Τρόικα επειδή το χρέος μας δεν ήταν βιώσιμο. Τότε μια στάση πληρωμών από πλευράς της Ελλάδας θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρούς τριγμούς στην παγκόσμια οικονομία αφού τα τοξικά της ομόλογα βρίσκονταν στα κεντρικά των μεγαλύτερων τραπεζών τους ανά τον κόσμο. Σκεφτείτε μόνο ότι ήταν αρκετή η χρεοκοπία μιας τράπεζας, της Leahman Brothers, προκειμένου να ξεσπάσει μια παγκόσμια οικονομική κρίση. Η Ελλάδα λοιπόν βρισκόταν σε ισχυρή διαπραγματευτική θέση αφού στην επιστήμη της οικονομολογίας είναι γνωστό ότι μεταξύ πιστωτή και αφερέγγυου πελάτη το μεγαλύτερο πρόβλημα το έχει πάντα ο πιστωτής. Τότε θα μπορούσαμε να διεκδικήσουμε ένα ουσιαστικό κούρεμα του Ελληνικού χρέους αλλά δεν το κάναμε.

Αντί αυτού παρακολουθούσαμε τα δελτία ειδήσεων με την Τρέμη, τη Χούκλη και την Κοσιώνη να μας μιλάνε για τον μονόδρομο του μνημονίου. Μάθαμε ότι η Ευρώπη ζητάει «μεταρρυθμίσεις» και σιγά-σιγά καταλάβαμε ότι εννοούσε ταπεινωτικά μέτρα λιτότητας, τις περισσότερες φορές χωρίς ουσιαστικό οικονομικό όφελος. Έπειτα από δύο σκληρά χρόνια το ΔΝΤ παραδέχτηκε ότι ένα λάθος στους μακροοικονομικούς υπολογισμούς του επιδείνωσε την κρίση στην Ελλάδα έως και 4 φορές και προκάλεσε έως και 300.000 περισσότερους ανέργους, χωρίς φυσικά αυτά να αλλάξουν τις απαιτήσεις των δανειστών μας μετά από αυτή την παραδοχή.

Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης μας έπεισαν ότι αν το 2010 βγαίναμε από το ευρώ η ανεργία θα έφτανε μέχρι και στο 30%, το πετρέλαιο θα γινόταν απλησίαστο για τα νοικοκυριά, οι μισθοί θα μειώνονταν έως και 50%, οι συντάξεις θα έπεφταν στα 400€. Και τώρα που παραμείναμε γραπωμένοι στο ευρώ ζούμε όλα αυτά και επιπλέον έχουμε μπροστά μας δυσβάσταχτους φόρους, πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας κ.α. ενώ τα ίδια κανάλια συνεχίζουν να μας εκφοβίζουν ότι όλα αυτά δεν είναι τίποτα μπροστά στο χάος που θα προκαλούσε η εγκατάλειψη του ενιαίου νομίσματος.

Αυτό που μαθαίνουμε τώρα είναι ότι η Ευρώπη μας συμπονάει και ήταν έτοιμη να μας αφήσει να πετάξουμε σαν ελεύθερα πουλιά αλλά κάναμε την τελευταία στιγμή την λάθος επιλογή δια της ψήφου. Και φυσικά τα ΜΜΕ θα μας το μάθουν και αυτό πολύ καλά.

Κι όμως όταν μπήκαμε στην κρίση το χρέος μας επί του ΑΕΠ ήταν στο 120% και τώρα είναι στο 178%. Κάναμε το κούρεμα PSI και κουρέψαμε το 80% των χρεώνεκτός όμως αυτών της ΕΚΤ, του ΔΝΤ ή της Κομισιόν. Κουρέψαμε δηλαδή τους μικροομολογιούχους και κυρίως τα ασφαλιστικά μας ταμεία που είχαν τα χρήματα για όταν γεράσουμε και τώρα  μας ζητάνε να υπογράψουμε ότι καμία σύνταξη δεν θα πληρώνεται αν υπάρχει τρύπα στο ταμείο.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία η Ελλάδα έχει απωλέσει το 25% του ΑΕΠ της και αυτό προβλέπεται να συνεχίζεται τα επόμενα χρόνια. Το ισοζύγιο των τρεχουσών συναλλαγών είναι πάντα αρνητικό ενώ πτώση εμφανίζεται ακόμα και στηνανταγωνιστικότητα της χώρας παρά την μεγάλη μείωση του μισθοδοτικού κόστουςΟι εισαγωγές πέφτουν συνεχώς καθώς μαζί με την οικονομία πέφτει και η εμπιστοσύνη στις αγορές και ακόμα και στον τουρισμό που εμφανίζουμε εντυπωσιακά στοιχεία αύξησης προσελεύσεων τα έσοδά μας μειώνονται.

Όλα τα παραπάνω τα γνωρίζετε; Τα γνωρίζουν και οι άλλοι γύρω σας; Έχουν την ίδια εικόνα και οι συγγενείς σας; Είστε σίγουροι για αυτό;

Γιατί τα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων παρουσιάζουν μια διαφορετική εικόνα: Ζούσαμε λέει πάνω από τις δυνατότητές μας και αν το πρόγραμμα της Τρόικας δεν έχει πετύχει μέχρι στιγμής δεν φταίει ο λάθος παρανομαστής του ΔΝΤ ή κάτι άλλο στη συνταγή αλλά το ότι δεν είμαστε αρκετά αποφασισμένοι να τα βάλουμε με τις συντεχνίες. Ότι οι ταξιτζίδες, οι φαρμακοποιοί και οι ταβερνιάριδες μας έχουν καταστρέψει και ότι τα πολλά έγγραφα που χρειάζεται η εφορία για να ανοίξεις μια επιχείρηση έχει αποθαρρύνει τους επενδυτές, οι οποίοι έτσι και μπορούσαν να ανοίξουν μια πολυεθνική σε μια μέρα θα ξόδευαν δισεκατομμύρια. Και όμως τα κανάλια ξεχνάνε να αναφέρουν ότι οι πρόσφατες αποκαλύψεις δείχνουν ότι οι μεγαλύτερες πολυεθνικές στην Ελλάδαχρησιμοποιούν περίπλοκες φοροτεχνικές δομές προκειμένου ναφοροαποφεύγουν και να μην επιστρέφουν τίποτα στην Ελληνική οικονομία. Ανάμεσά τους βρίσκονται μερικές που «μένουν Ελλάδα» σαν την Coca Cola και φυσικά η Eldorado Gold στην οποία τυχαίνει ένας από τους καναλάρχες να είναι επίσης μέτοχός της

Οι αναλυτές στα δελτία μας ξεκαθαρίζουν ότι ο χαρακτήρας του Γιάνη Βαρουφάκη κατέστρεψε τα πάντα τους πρώτους μήνες που οι ευρωπαίοι ήταν έτοιμοι να μας κρατήσουν το χέρι αλλά ο Γιάνης τους μίλησε άσχημα και θίχτηκαν οπότε ζητάνε αιματηρά μέτρα για να τον ταπεινώσουν. Και τώρα που ο Τσίπρας τον απέσυρε το κλίμα λέει έχει βελτιωθεί πάρα πολύ. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι μάλλον μισθωτοί, συνταξιούχοι και ΔΝΤ θα πληρωθούν με «κλίμα» σε λίγες ημέρες γιατί στα μέτρα ακόμα δεν τα βρίσκουμε.

Αυτοί λοιπόν τα τελευταία πέντε χρόνια προετοιμάστηκαν μια χαρά. Έσωσαν τα δικά τους τραπεζικά συστήματα και αν δείτε και τα οικονομικά τους στοιχεία θα δείτε ότι κέρδισαν πολλά δις από την κρίση. Για να το πετύχουν αυτό χρησιμοποίησαν και τα παράνομα ΜΜΕ μας. Αυτά που λειτουργούν χωρίς άδεια και που σχηματίζουν την κοινή γνώμη τα τελευταία 20 χρόνια. Ξέρετε, αυτά πουαρνούνται να πληρώσουν τα 24 εκατομμύρια για την χρήση συχνοτήτων παρόλο που έχουν βγει διαταγές πληρωμής. Είναι τα ίδια που χρησιμοποιώντας τη δύναμη τους να σχηματίζουν συνειδήσεις οδήγησαν τον Τσίπρα να φωνάζει «ΟΧΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΣΧΕΔΙΟ Β» κάθε φορά που κάποιος τον ρωτούσε αν εμείς κάναμε κάτι τα πέντε χρόνια που οι άλλοι προετοιμάζονται για όλα τα ενδεχόμενα.

Και τώρα που βρισκόμαστε μπροστά σε έναν «επώδυνο συμβιβασμό» ή σε μια «προσωρινή ρήξη» ή σε ένα «κρίσιμο δημοψήφισμα» και πάλι θα ανοίξουμε την τηλεόρασή μας για να δούμε τι έχουν να πουν και οι μεν και οι δε. Γιατί και οι μεν λένε την άποψή τους επειδή έχουν συμφέρον από τα μνημόνια και ελέγχουν τα ΜΜΕ και οι δε τρέχουν να παίξουν στο ίδιο γήπεδο ελπίζοντας να ακουστούν περισσότερο.

Στο μεταξύ κοιτάξτε να προετοιμαστείτε και εσείς γιατί πρέπει κάποτε να οργανωθούμε. Έχουμε φάει πέντε και δεν έχουμε δώσει ούτε μια...

Υ.Γ. Υπάρχει ανάγκη να μιλήσουμε μεταξύ μας για τα πιθανά ενδεχόμενα του μέλλοντος μας και αυτό δεν σημαίνει να αποφασίσουμε ένα Grexit. Υπάρχουν πιο σημαντικά πράγματα να δούμε πριν αλλά για να το κάνουμε αυτό πρέπει να σταματήσουμε να ενημερωνόμαστε από τα παλιά κανάλια της διαπλοκής. Για αυτό επιλέξτε εσείς εναλλακτικές πηγές ενημέρωσης και χαλάστε τους τη σούπα.


www.thepressproject.gr

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top