Select Menu

Η χώρα μας, από την σύστασή της τον 19ο αιώνα, φαινόταν ανέκαθεν να ακροβατεί μεταξύ Δύσης και Ανατολής. Σαν να στέκεται με το ένα πόδι της στην Ευρώπη και το άλλο στην Ασία, πασχίζει έκτοτε να βρει τον προσανατολισμό της στο διεθνές γίγνεσθαι, αυτό που θα τη βοηθήσει να επιβιώσει σε μια παγκοσμιοποιημένη κοινωνία.

Το δίλημμα των Ελλήνων είναι πάντα παρόν: από τη μια η πρόοδος, η παιδεία και η ελευθερία, και από την άλλη η οπισθοχώρηση, τα ιδεολογικά στεγανά και ο συντηρητισμός. Η αμφιταλάντευση αυτή, έκδηλη σε πολλές πτυχές τις καθημερινότητάς μας, αποτυπώνεται ευχερώς σε θέματα ρατσισμού και μισαλλοδοξίας.

Αυτή τη στιγμή, η καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων ‘ανθίζει’ στην Ελλάδα. Διάφορες μειονότητες, από τους μετανάστες –με πολλές καταγγελίες να κάνουν λόγο για απάνθρωπη μεταχείριση αυτών από την πολιτεία- μέχρι τους ομοφυλόφιλους –των οποίων το στοιχειώδες δικαίωμα στη σύναψη συμφώνου συμβίωσης δεν έχει ακόμη κατοχυρωθεί- βρίσκονται στο περιθώριο. Ένα κράτος ανάλγητο από τα γεννοφάσκια του, συνεχίζει μέχρι και σήμερα, παρά την ‘ευρωπαϊκή του πορεία’, να τιμωρεί τη διαφορετικότητα.

Η χώρα που τίμησε κάποτε την πολυφωνία, την αμφισβήτηση και το γόνιμο διάλογο, δε φαίνεται ικανή να ανταποκριθεί στην απαίτηση των πολιτών για σοβαρή, νηφάλια συζήτηση που θα οδηγήσει επιτέλους στην αποβολή των χρόνιων αγκυλώσεων της ελληνικής κοινωνίας. Η πολιτική ηγεσία προτιμούσε πάντα –και προτιμά ακόμα και σήμερα- να κρύβεται πίσω από το δάχτυλό της, παρά να αναλάβει τις ευθύνες που της αναλογούν.

Υπάρχει, όμως, ένα μεγάλο τμήμα των Ελλήνων που επιζητούν την αλλαγή. Οι Έλληνες αυτοί έχουν συνειδητοποιήσει πως παρά τη μιζέρια των καιρών που ζούμε, τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν παύουν ποτέ να αποτελούν και αυτά προτεραιότητα. Καταλαβαίνουν πως η ζωή δεν έχει θαλάμους αναμονής και πως η απονομή δικαιωμάτων είναι χρέος επιβαλλόμενο από την αξία του ανθρώπου. Το τμήμα αυτό των σύγχρονων Ελλήνων είναι που σκορπίζει αισιοδοξία και έμπνευση στις μέρες μας, πράγματα απολύτως απαραίτητα για ένα λαό που παλεύει να επιβιώσει.

Φαίνεται, λοιπόν, πως αυτό το χάσμα πρέπει πια να πληρωθεί. Η Ελλάδα καλείται σήμερα, περισσότερο από ποτέ άλλοτε, να διαλέξει πλευρά έμπρακτα. Μόνο έτσι η χώρα μας θα μπορέσει να αποκτήσει μία ταυτότητα, η οποία θα της επιτρέψει να έχει πραγματικά την ευρωπαϊκή προοπτική που οι ηγέτες της χρόνια ευαγγελίζονταν.

Θεοδόσης Τανής

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top