Select Menu


Είδαμε μια παρέλαση που ο λαός την ήθελε, συμμετείχε, και το γεγονός πως την είδαμε καλή κι οργανωμένη, μας έκανε να νιώσουμε καλά!

Γιατί; για τον πρόσθετο λόγο ότι και ασθενοφόρα έχουμε για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε κανένα αιφνίδιο εγκεφαλικό των διακηρυχθέντων εχθρών κάθε πανηγυρικής παρέλασης των Ελλήνων και της ιστορίας τους!

Φαντάζομαι τί θα αισθάνθηκαν όσοι υποστηρίζουν ότι το ελληνικό έθνος δημιουργήθηκε μόλις προχτές (δηλ. μόλις υπογράφτηκε η ίδρυση του νεοελληνικού κράτους)! Διότι αυτοί και οι υπηρέτες τους βγάζουν φλύκταινες σε κάθε τι που παραπέμπει στην ιστορία των Ελλήνων, στην πίστη των Ελλήνων, στην αγάπη και τη μνήμη των Ελλήνων για τις Πατρίδες που δημιούργησαν στον κόσμο-όπου πήγαν, όπου πολιτεύτηκαν, όπου δημιούργησαν, όπου έζησαν-, στη μνήμη των Ελλήνων για τις εναντίον τους σφαγές και τις καταστροφές των εστιών τους, όπου γης.

Έγραφα εδώ για την αποτίμηση της γιορτής. Η αποτίμηση της παρέλασης και της γιορτής, καθώς και (η αποτίμηση) του λόγου διατήρησης της παράδοσης της παρέλασης, που έγινε μετά το πέρας αυτής, ήταν βέβαια, όπως πάντα, κατώτερη του μνημονευομένου ιστορικού γεγονότος και της σημασίας του, αλλά τουλάχιστον κάποιοι υπερασπίστηκαν την τιμή των Ελλήνων.

Είμαι υποχρεωμένη να αναζητήσω την αλήθεια κάτω από τα σχόλια, γιατί κάτω από αυτά υπάρχει η ένδειξη της σημασίας που θέλουν να δώσουν στη γιορτή εκείνοι που τα διατύπωσαν. Ακούσαμε αυτά τα εκκωφαντικά:
  • ότι « Η παρέλαση έδειξε ότι η επέτειος της 25ης Μαρτίου δεν είναι απλά μία επέτειος. Είναι βίωμα... 
  •  και το μεγάλο μήνυμα της Εθνεγερσίας είναι ο ηρωικός στοχασμός της ελευθερίας».
  • ο Ελληνισμός δίνει ενωμένος τον δικό του αγώνα
  • και στέλνει το μήνυμα, για τις βασικές αξίες, του ανθρωπισμού,
  • της ελευθερίας
  • και της κοινωνικής δικαιοσύνης μαζί με όλους τους λαούς της Ευρώπης
  • «Πάνω σ΄αυτές πρέπει να οικοδομήσουμε το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.
  • Εύχομαι του χρόνου ο λαός μας να ζει κάτω από καλύτερες συνθήκες
  • και μακριά από τον εφιάλτη που τον θίγει βαθύτατα»
Η Προεδρική τοποθέτηση ήταν τόσο χλιαρή κι επιδερμική (και λιγάκι άσχετη), όσο είναι πολλές από τις τοποθετήσεις του κ. Παυλόπουλου, κι όπως αυτή η ανεκδιήγητη «ευχαριστούμε τους μετανάστες που διαλέξανε τη χώρα μας...».

Διότι ούτε η παρέλαση, ούτε η επέτειος είναι βίωμα. Είναι δράσεις προς διατήρηση και ανάδειξη μνήμης και τιμής κλπ, η οποία μάλιστα (η παρέλαση αλλά και η επέτειος) πολλοί συνάδελφοί του -πολιτικοί και πανεπιστημιακοί-, μας λένε ότι είναι ντεμοντέ και άχρηστη, για να μην πώ (ότι την αποκαλούν στην ουσία) γελοία παλαιολιθική εμμονή αταίριαστη με τους καιρούς που ζούμε...

Η εξέγερση κατά του τούρκου κατακτητή ασφαλώς και δεν ήτανε στοχασμός της ελευθερίας. Ήτανε απόφαση και δράση για την επιλογή μιας ελεύθερης ζωής, με τίμημα ακόμη και το θάνατο! Και μάλιστα ο διακαής πόθος των υποδουλωμένων Ελλήνων για την ελευθερία, ήταν καθολικός, κι όσοι -λίγοι και φοβισμένοι- δίσταζαν να μπούνε στον αγώνα, υποτιμούνταν από τους πιο τολμηρούς και παρακινούνταν, καμμιά φορά και με τιμωρία. ...

Ο ενωμένος Ελληνισμός θα ήταν ευχής έργο! Αλλά μόλις λίγες μέρες πιο πρίν, ο ίδιος ο Πρόεδρος είχε ξαναχωρίσει τους Έλληνες, για προσωπικούς του λόγους! Τους χώρισε σ' εκείνους που τον ψήφισαν και σ' εκείνους που δεν τον ψήφισαν, ευχαριστώντας μάλιστα τους δημοκρατικούς πολίτες που τον ψήφισαν. Ενώ θα μπορούσε να ευχαριστήσει χωρίς να διατυπώσει διακρίσεις για την τιμή να αναδειχθεί στο αξίωμα αυτό, και στη συνέχεια να υποσχεθεί ότι θα σταθεί στις Θερμοπύλες, ότε και οσάκις απαιτηθεί από τις περιστάσεις. Φαίνεται πως δημοκρατικά είναι όσα γίνονται στο κοινοβούλιό μας! Δημοκρατικά, δηλαδή, μας έβαλαν υπό ένα μνημόνιο και δημοκρατικά δεν καταδιώξανε τους φοροφυγάδες, των οποίων τις υστερήσεις φορολογικών καταβολών καλύπτουμε όλοι οι υπόλοιποι.

Ο Ελληνισμός δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να στείλει κανένα αισιόδοξο μήνυμα στον υπόλοιπο κόσμο! Μπορεί να στείλει μόνο το μήνυμα, για το τί παθαίνει όποιος δεν σκέφτεται πριν αποφασίσει, όποιος ολιγωρεί, όποιος προφασίζεται, όποιος καταδολιεύεται από τους εκλεκτούς του! Μπορεί να στείλει το μήνυμα ότι ο λαός που δεν αγαπάει την πατρίδα του και την οικογένειά του, θα τα χάσει και τα δυό! Γιατί δεν του αξίζουν και γιατί δεν τα προστατεύει όπως πρέπει. Και δεν είναι βασική ανθρωπιστική αξία η διαρκής μας ανάγκη να χρειαζόμαστε δανεικά και διαρκώς να χτυπάμε ξένες πόρτες. Δεν είναι ανθρωπισμός να υπάρχουν έλληνες- μεταξύ αυτών και πολιτικοί- που έγιναν πάμπλουτοι, καθώς άλλοι γίνονταν παμφτωχοι. Ο Ελληνισμός, μπορεί να στείλει το μήνυμα ότι η ειλικρίνεια των πολιτικών είναι σήμερα δυσεύρετο πράγμα σε όλον τον κόσμο. Κι ότι αν είμαστε τυχεροί, μπορεί, τούτοι οι τελευταίοι, που οι φίλοι μας στην Ευρώπη τους φτύνουν (ενώ με τους προηγούμενους χαριεντίζονταν), να είναι καλύτεροι από όλους τους προηγούμενους. Ίδωμεν!

Ο Ελληνισμός, σήμερα, δεν μπορεί να μεταδώσει ούτε το μήνυμα της Ελευθερίας! Γιατί δεν είναι ελεύθερος, και γιατί δεν κάνει αγώνα υπέρ της ελευθερίας. Αλλά αγώνα για τη δόση του! Για τη δόση που πρέπει να πάρει για να πληρώσει τα θαλασσοδάνεια! Ο Ελληνισμός σήμερα, λαός και πολιτικοί, μπορεί να μεταδώσει μόνο το μήνυμα της εξάρτησης! Της αντίφασης! Του πανικού, της δολιότητος, της προσκόλλησης, της αποπρασανατολισμένης ηθικής και σκέψης, της απώλειας συναίσθησης του εθνικού και δημοσίου συμφέροντος. Μπορεί τούτοι οι τελευταίοι κυβερνήτες να είναι καλύτεροι! Ίδωμεν!

Όσο για το μήνυμα της κοινωνικής δικαιοσύνης, αυτό πια είναι ανέκδοτο! Πού την είδαμε την κοινωνική δικαιοσύνη στη χώρα μας; στο 337% αύξησης των φόρων του λαού και στο 19% αύξησης των φόρων του πλούτου; ή στην απάντηση της Γερμανίας ότι δεν αναγνωρίζει τις κλοπές και καταστροφές σε βάρος της χώρας μας; Ή στο πταίσμα (πλημμέλημα με αναστολή!) του Παπακωνσταντίνου; Ή στην ευρωπαϊκή αγωνία για το πού θα ενταχθεί τελικά η Ουκρανία; Δεν υπάρχει τέτοιο μήνυμα για κανέναν από κανέναν. Οι φίλοι μας θέλουν να μας έχουν δανεισμένους για να εισπράττουν από εμάς τόκους, και μάλιστα έχουν καταστήσει αδύνατο το να πετύχουμε την απεμπλοκή μας από αυτό, γιατί τότε θα χάσουν πολλά! Κι οι εχθροί μας θέλουν να ξανακτίσουν την κυριαρχία τους πάνω μας. Με τη σαγιονάρα που έλεγε ο Οζάλ ή με την αεροπορία που λέει ο 'Ερντογάν. Κι εμείς να παίρνουμε υποβρύχια που γέρνουν και να εξαγοραζόμαστε από τις γερμανικές εταιρίες που μεγαλώνουν τον κύκλο εργασιών τους, αλλά χαρίζουμε τους φόρους σε μερικές από αυτές, εξαχρειώνοντας τη χώρα κι επιβαρύνοντας τους πολίτες (με κόστος την επιβίωσή τους πιά -γιατί τους τέλειωσε η όποια φοροδοτική ικανότητα-) να καλύψουν τα τεράστια οικονομικά κενά που αφήνουν τα χρέη μεγάλων και ξένων....

Το γερμανικό οικοδόμημα της ευρώπης θέλετε να πείτε, όχι το ευρωπαϊκό οικοδόμημα! Κι εμείς, σαν πολλούς άλλους ακόμη, υπνωτισμένοι από τη δύναμη και την εξουσιαστική μανία της οικονομίας θα ακολουθούμε, ξελιγωμένοι, κουρελήδες κι οφειλέτες στο παγκόσμιο χωριό, κορδωνόμενοι μάλιστα πως είμαστε με τους διανοούμενους και τους πολιτισμένους! Αυτούς, που -στο δείπνο τους- επιτρέπεις να τρώνε την πατρίδα σου με μαχαίρι και πηρούνι, ασφαλώς έναντι τριάκοντα αργυρίων, και πολιτισμένα σε διώχνουν όταν αρνείσαι να δώσεις γην και ύδωρ.

Όχι κύριε Προεδρε, αν δεν αλλάξουμε μυαλά, αν δεν ομονοήσουμε στο ζητούμενο, δεν θα ζήσουμε καλύτερες μέρες του χρόνου, και τους άλλους χρόνους που έρχονται...Αν δεν επιφέρουμε κάθαρση στο δημόσιο και τον πολιτικό βίο. Αν δεν σταματήσουμε να θεωρούμε κεκτημένη τη μη δίωξη των πολιτικών ό,τι και να κάνουν, αυτοί, αποθρασυνόμενοι θα εξακολουθήσουν να ασχημονούν επικίνδυνα και τραγικά στη ζωή και στην ελληνική υπόστασή μας.

Ούτε θα ζήσουμε μακριά από τον εφιάλτη που ζούμε σήμερα. Γιατί αυτόν τον εφιάλτη τον δημιούργησε η πολιτική τάξη που αθώα, ακόμη και σήμερα, συνωστίζεται στα έδρανα της αντιπολιτευτικής κυρίως εξουσίας, και η οποία, αντί να σκύβει το κεφάλι στα ολισθήματα, τις ολιγωρίες και τα λάθη της, αντί να προσπαθεί να σκεφτεί και να προτείνει το καλύτερο, αντιμάχεται όποιον προσπαθεί να αλλάξει τα πράγματα, αντιμάχεται όποιον προσπαθεί να διασώσει κάτι, και καταδικάζει όποιον στιγματίζει τις συμπαιγνίες, τις μεθοδεύσεις, και τις καταδολιεύσεις της εξουσίας της.

Τί κρίμα, που οι πολιτικοί μας ακόμη δεν έχουν αντιληφθεί το μήνυμα της 25ης Μαρτίου 1821. Κι ήταν γραμμένο πάνω στο Λάβαρο: Ελευθερία ή Θάνατος!



Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top