Select Menu


Ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο νέος υπουργός οικονομικών της Ελλάδας είναι ένας λαμπρός οικονομολόγος, υποστηρίζει το Bloomberg σε άρθρο του.

"Έχει προσελκύσει το παγκόσμιο ενδιαφέρον για την καυστική κριτική του κατά της λιτότητας που επιβλήθηκε στην Ελλάδα από τους διεθνείς πιστωτές της. Ανάμεσα στις ατάκες του που έχουν μείνει αξέχαστες : η περιγραφή του ελληνικού προγράμματος βοήθειας ως "δημοσιονομικό εικονικό πνιγμό" και η σύγκριση του ευρώ με το Hotel California, με την έννοια του ότι "μπορείς να κάνεις check out όποτε θες, αλλά δεν μπορείς ποτέ να φύγεις" αναφέρει το πρακτορείο.

Το Bloomberg σημειώνει ότι όσοι τον ακολουθούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φαίνεται να αγαπούν τη φλογερή ρητορική του, αλλά οι επενδυτές και οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι σαφώς λιγότερο ενθουσιώδεις.

"Είναι αυτός πραγματικά ο τύπος στον οποίο βασίζεται η Ελλάδα για να διαπραγματευτεί μια καλύτερη συμφωνία με τους πιστωτές της"; διερωτάται το Bloomberg.
"Ναι - και οι θαυμαστές του Βαρουφάκη λένε ότι δεν πρέπει να τον υποτιμούν" συνεχίζει το δημοσίευμα.

"Ο Γιάνης είναι η πιο έντονη και βαθιά πνευματική φυσιογνωμία που έχω γνωρίσει στη γενιά μου" λέει ο James Galbraith, οικονομολόγος στο Πανεπιστήμιο του Τέξας, που έχει συνεργαστεί στενά μαζί του.

"Ο Γιάννης ξέρει πολύ περισσότερα πράγματα για την τρέχουσα κατάσταση απ' ότι ορισμένοι με τους οποίους θα διαπραγματευτεί", προσθέτει ο Stuart Holland, ένας οικονομολόγος και πρώην πολιτικός του βρετανικού Εργατικού Κόμματος, ο οποίος έχει συνεργαστεί με τον υπουργό Οικονομικών σε μια σειρά από μελέτες για την κρίση χρέους της Ευρωζώνης .

Η ακαδημαϊκή ειδικότητα του κ. Βαρουφάκη είναι η θεωρία παιγνίων, η μελέτη των στρατηγικών αποφάσεων σε καταστάσεις όπου άνθρωποι με διαφορετικά συμφέροντα προσπαθούν να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους και να ελαχιστοποιήσουν τις απώλειές τους. "Ο Βαρουφάκης ξέρει τόσο καλά αυτό το θέμα, όσο κανένας άλλος στον πλανήτη", λέει ο Galbraith. "Θα σκέφτεται περισσότερο από μερικά βήματα μπροστά σε τυχόν διαπραγματεύσεις με την τρόικα" επισημαίνει.

Από την πλευρά του, ο αναλυτής αγορών Nicholas Spiro, σημειώνει ότι ο κ. Βαρουφάκης μπορεί να "ανακατεύει" τα πράγματα επίτηδες. Οι υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ "προσπαθούν να δώσουν διαπιστευτήρια αντι-λιτότητας, για να δείξουν στο ελληνικό εκλογικό σώμα ότι η ψήφος τους δεν ήταν μάταιη", λέει. "Θα παίξουν αυτό το παιχνίδι όσο μπορούν. Αυτό θα τους δώσει πολιτική κάλυψη για να υποχωρήσουν" και να συμβιβαστούν αργότερα.

Αυτό το ένα σενάριο, αναφέρει το Bloomberg. Το άλλο είναι ότι ο κ. Βαρουφάκης, που αυτοχαρακτηρίζεται ελευθεριακός μαρξιστής, να μην μπορεί να κρατήσει το στόμα του κλειστό.

Ο συνάδελφός του από το πανεπιστήμιο του Τέξας, James Galbraith, τονίζει ότι ο κ. Βαρουφάκης καταλαβαίνει πολύ καλά ότι θα χρειαστεί να κάνει συμβιβασμούς. Όμως, λέει ο Galbraith, ο νέος υπουργός Οικονομικών "δεν είναι διατεθειμένος να καταλήξει σε συμφωνία με οποιοδήποτε τίμημα, όπως έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις".

enikos.gr

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top