Select Menu


Τελικά δεν δικαιώθηκαν ούτε οι καταστροφολόγοι, ούτε οι υπεραισιόδοξοι. Με τους πρώτους δεν αξίζει να ασχοληθούμε περισσότερο. Οι δεύτεροι, ας ξαναδούν ψύχραιμα τα δεδομένα.

Η ελληνική κυβέρνηση είχε στη διάθεσή της τρία όπλα: τους ενδεχόμενους κινδύνους για το ευρώ, αν συνέβαινε ρήξη αντί συμφωνίας, τις ακόμα σημαντικότερες γεωπολιτικές συνθήκες στο τόξο από την Ουκρανία ως τη Λιβύη και τη λογική των επιχειρημάτων, η οποία ενισχυόταν σημαντικά από το κύμα υποστήριξης που ξεσηκώθηκε σε όλον τον πλανήτη. Είχε κι ένα ακόμα: η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορούσε να εκβιαστεί λόγω προσωπικών αδυναμιών των στελεχών της, όπως πιθανότατα συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια.

Από την άλλη πλευρά υπήρχαν οι πανίσχυρες Γερμανικές λεγεώνες, συντεταγμένες και πειθαρχημένες, με την πρόθυμη ή απρόθυμη συμπαράταξη όλων των άλλων. 18 έναντι ενός, μέσα στο Eurogroup. Σε μια αντιπαράθεση όπου το οικονομικό μέρος ήταν το λιγότερο σημαντικό: εκείνο που έμπαινε σε αμφισβήτηση ήταν το ίδιο το μοντέλο λειτουργίας της Ευρωζώνης, το οποίο έχει εν πολλοίς μονταριστεί από τον παρόντα Γερμανό Υπουργό Οικονομικών!

Το τελικό αποτέλεσμα πρέπει να αφήνει ικανοποιημένες όλες τις πλευρές, εκτός ίσως από αυτούς που θα αντιμετωπίσουν εξαιτίας του εσωτερικά πολιτικά προβλήματα. Γιατί δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μια ομαλή αλλαγή των βασικών οικονομικών δογμάτων της Ευρωζώνης, κάτι που είναι απολύτως απαραίτητο και για τις προοπτικές του ευρώ, αλλά και για τους Ευρωπαίους πολίτες.

Με αυτή την οπτική, η νέα ελληνική κυβέρνηση συνέβαλε ήδη σημαντικά, με την όλη της προσπάθεια, στη διαμόρφωση καλύτερων προοπτικών για την Ευρώπη. Παράλληλα, μέσα σε ελάχιστες βδομάδες αποκατέστησε την εικόνα της χώρας μας και το διεθνές της prestige, τα οποία είχαν υποβαθμιστεί δραματικά από το 2009 και μετά.

Δε χρειάζεται λοιπόν ούτε μικροψυχία, ούτε πείσματα, ούτε απογοήτευση. Ο ελληνικός λαός στήριξε με μοναδική ομοψυχία την κυβέρνησή του αυτές τις μέρες, γιατί έβλεπε σ’ αυτήν μαχητικότητα, σοβαρότητα και ελπίδα. Είναι στο χέρι του Τσίπρα και της ομάδας του να ενισχύσουν τη λαϊκή υποστήριξη προς την κυβέρνηση, προχωρώντας με αποφασιστικότητα και ταχύτητα στις μεγάλες τομές που απαιτούνται στο εσωτερικό της χώρας.

panosz

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top