Select Menu


Δεν μπορώ να κρύψω ότι επικοινωνιακά η κυβέρνηση Τσίπρα είναι άριστα οργανωμένη, δίνοντας φρεσκάδα στις ελλαδικές δημόσιες σχέσεις που καιρό είχαμε να δούμε. Οι τελευταίες κυβερνήσεις χαρακτηρίζονταν από έλλειψη πρωτοτυπίας στην διάρκεια δημόσιων εμφανίσεων διάφορων ταγών στα διεθνή σαλόνια.

του Κίμωνα Γεωργακάκη

Οι κινήσεις Τσίπρα να επισκεφτεί πρώτα την Κύπρο ή να δωρίσει στον Ιταλό πρωθυπουργό ένα cd με τραγούδια από την Μεγάλη Ελλάδα αποτελούν σίγουρα αξιέπαινες διπλωματικές πρωτοβουλίες και πρέπει να δοθούν συγχαρητήρια στο επιτελείο γύρω από τον πρωθυπουργό. Το πρεστίζ στο εσωτερικό και στο εξωτερικό συνιστά βασική προϋπόθεση, έτσι ώστε να μπορεί να σταθεί μια κυβέρνηση στο παγκόσμιο γίγνεσθαι. Και η Ελλάδα έχει πολλά γεωπολιτισμικά «όπλα» στην φαρέτρα της, αρκεί να είναι έτοιμη να τα χρησιμοποιήσει. Έχω ασχοληθεί εκτεταμένα με την ενεργοποίηση της ελληνικής πολιτισμικής διπλωματίας στις διεθνείς μας σχέσεις.

Ωστόσο οι δημόσιες σχέσεις δεν αρκούν, προκειμένου η χώρα να πάρει κάτι καλό τώρα στις διαπραγματεύσεις με τους «εταίρους». Απαιτείται να παρουσιαστεί επιμελώς εκπονημένο επιχειρηματικό σχέδιο στους συνομιλητές της για να τους πείσει πως αξίζει να γίνουν ελαφρύνσεις στο ελλαδικό χρέος. Ένα σχέδιο που θα περιλαμβάνει τις δημιουργικές δυνάμεις της χώρας και ένα σταθερό και λογικό φορολογικό περιβάλλον για τους επενδυτές. Δεν θα αρνείται ωφέλιμες ιδιωτικοποιήσεις και δεν θα περιλαμβάνει τα λάθη του παρελθόντος σε ό,τι αφορά την υπερδιόγκωση του Δημοσίου.

Ειδάλλως η παρούσα κυβέρνηση θα απλώνει μόνο το χέρι, όπως και οι προηγούμενες, ζητώντας εδώ και εκεί βοήθεια, με αποτέλεσμα το πρεστίζ των πρώτων ημερών να καταρρεύσει σαν χάρτινο πύργος με τις συνέπειες να είναι εξαιρετικά επικίνδυνες για την χώρα.

Εύχομαι η κυβέρνηση να καταφέρει να χαλαρώσει την θηλιά του χρέους και να το καταστήσει βιώσιμο. Προσωπικά, δεν με ενοχλούν οι επονομαζόμενες «πολιτικές κωλοτούμπες», αρκεί να αφορούν εσφαλμένες θέσεις που επανεξετάστηκαν για το καλό του λαού. Η προσαρμογή στις εκάστοτε συνθήκες είναι απαραίτητο εργαλείο άσκησης πολιτικής. Απαραίτητη προϋπόθεση βέβαια είναι η ύπαρξη στρατηγικού πλάνου και η δυνατότητα αυτοσχεδιασμού και φαντασίας. Ειδάλλως η προσαρμογή καταλήγει σε συμβιβασμό με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Κίμων Γεωργακάκης, Πολιτικός Επιστήμων

ΠΥΓΜΗ.gr

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top