Select Menu


Αρθρο-βόμβα των New York Times δια χειρός Hugo Dixon-photo, αρθρογράφου του Reuters. Είναι η πρώτη μεγάλη εφημερίδα με παγκόσμιο κύρος που μιλάει ανοιχτά για αντικατάσταση του Σαμαρά.

Την ίδια στιγμή πληθαίνουν τα δημοσιεύματα του διεθνούς τύπου που αναφέροντα στην επιχείρηση τρομοκράτησης των Ελλήνων που αυτή τη φορά όμως-όπως όλα δείχνουν-γυρίζει μπούμεραγκ στους εμπνευστές της!

Η Ελλάδα είναι ακόμη κάποια βήματα μακριά από το χάος, αναφέρει σε δημοσίευμά της η New York Times, φιλοξενώντας άρθρο του Hugo Dixon, αρθρογράφου του Reuters.

Στο άρθρο ο Dixon επισημαίνει ότι η Αθήνα έχει μπει σε μια περίοδο πολιτικής αστάθειας που πιθανώς θα οδηγήσει σε εκλογές, τις οποίες θα κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Οι πολιτικές αυτού του ριζοσπαστικού αριστερού κόμματος θα μπορούσαν να οδηγήσουν την Ελλάδα σε έξοδο από το ευρώ, εάν εφαρμοστούν πλήρως, αναφέρει το δημοσίευμα. Αλλά για να συμβεί αυτό, πρέπει να επικρατήσει σειρά ατυχών συγκυριών.

Πρώτον, πρέπει η βουλή να μην εκλέξει νέο πρόεδρο. Αυτό, ομολογουμένως, είναι πιθανό. Ένας πρόεδρος χρειάζεται τη στήριξη του 60% των μελών του κοινοβουλίου και η κυβέρνηση μπορεί να στηριχτεί μόλις στο 50% της στήριξης για τον υποψήφιό της.

Ωστόσο, υπάρχει μια μικρή πιθανότητα ο πρωθυπουργός Αν. Σαμαράς να πείσει αρκετά μέλη ώστε να αλλάξουν πλευρά και να ξεπεραστεί αυτό το όριο που χρειάζεται. Υπάρχει επίσης μια μικρή πιθανότητα «ο ίδιος ο συντηρητικός πρωθυπουργός να αντικατασταθεί από έναν τεχνοκράτη ως το τίμημα για να συγκεντρωθεί η πλειοψηφία και να εκλεγεί νέος πρόεδρος».

Σε κάθε περίπτωση, εκτιμά ο Dixon, η Αθήνα θα πρέπει να ξεκινήσει εκ νέου τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα για τη μελλοντική οικονομική στήριξη. Η Ελλάδα θα πρέπει να συμφωνήσει να σφίξει κάπως τον προϋπολογισμό του 2015, να συνεχίσει με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και να αποδεχθεί την εποπτεία των οικονομικών της ενεργειών. Θα είναι ευκολότερο να «περάσουν» αυτά μετά από μια επιτυχημένη προεδρική εκλογή.

Ως αντάλλαγμα, η Αθήνα θα λάβει την τελευταία δόση των κεφαλαίων από το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης και μια προληπτική πιστωτική γραμμή από το ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης. Μπορεί επίσης να της δοθεί περισσότερος χρόνος για να αποπληρώσει τα κεφάλαια που έχει δανειστεί από την ευρωζώνη. «Με όλα αυτά να υπάρχουν, η Ελλάδα θα μπορέσει να προσφύγει στις αγορές ομολόγων για να χρηματοδοτηθεί», επισημαίνει ο Dixon.

Ωστόσο, επισημαίνει το δημοσίευμα, η κυβέρνηση πιθανώς δεν θα κατορθώσει να εκλέξει νέο πρόεδρο και θα προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές. Εάν ο Αν. Σαμαράς κερδίσει αυτές τις εκλογές, που πιθανώς θα διεξαχθούν κάποια στιγμή στο τέλος Ιανουαρίου, θα μπορέσει να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Θα επιδιώξει να φοβίσει τους ψηφοφόρους για να τον υποστηρίξουν, περιγράφοντας μια εικόνα του τι θα κάνει μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

«Αλλά είναι απίθανο να πετύχει ο Αν. Σαμαράς. Ο Αλέξης Τσίπρας, προηγείται σταθερά στις δημοσκοπήσεις. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα είναι το μεγαλύτερο κόμμα στις εκλογές. Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ εφαρμόσει το πρόγραμμά του, οι προοπτικές για την Ελλάδα θα είναι ζοφερές. Μεταξύ των λαϊκιστικών πολιτικών του, είναι και τα σχέδια για τη διαγραφή μεγάλου μέρους του κρατικού χρέους και για αύξηση των κρατικών δαπανών. Και οι δύο ιδέες θα προκαλέσουν μια σύγκρουση με την τρόικα, που θα θέσει την Ελλάδα σε fast track προς την χρεοκοπία».

Και αυτό διότι, όπως αναφέρει, ενώ η ευρωζώνη ίσως είναι προετοιμασμένη να διαφοροποιήσει τους όρους δανεισμού της Ελλάδας, δεν θα αποδεχθεί μια διαγραφεί. Ούτε θα συμφωνήσει να αφήσει την Αθήνα να αθετήσει την δέσμευσή της για τον έλεγχο του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας. «Ο Αλ. Τσίπρας δεν θα είναι σε θέση να εκβιάσει την ευρωζώνη διότι μια ελληνική χρεοκοπία πιθανώς δεν θα οδηγήσει σε ντόμινο χρεοκοπιών αλλού».

Χωρίς συμφωνία με την τρόικα, η Αθήνα δεν θα είναι σε θέση να αποκτήσει πρόσβαση στις αγορές ομολόγων και θα ξεμείνει από χρήματα. «Τότε πιθανότατα θα υπάρξει ένα bank run, και θα ακολουθήσουν έλεγχοι στην κυκλοφορία κεφαλαίων. Εάν και τότε ο Αλ. Τσίπρας δεν ευθυγραμμιστεί, το Grexit θα είναι επικείμενη. Τα καλά νέα ωστόσο, είναι πως αυτό το συγκεκριμένο σενάριο είναι απίθανο, αν και δυνατό. Ένας λόγος είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να λυγίσει όταν δει ότι η τρόικα δεν θα υποχωρήσει».

Άλλος ένας λόγος, σύμφωνα με τον αρθρογράφο, είναι ότι ακόμη κι αν είναι ιδιαίτερα πιθανό ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι το μεγαλύτερο κόμμα μετά από τις γενικές εκλογές, είναι απίθανο να κερδίσει την αυτοδυναμία. Για να σχηματιστεί κυβέρνηση θα χρειαστεί τη στήριξη ενός η δύο κεντρό-αριστερών κομμάτων: του ΠΑΣΟΚ ή του κόμματος «Το Ποτάμι». Και τα δύο είναι φιλό-ευρωπαϊκά και πιθανώς δεν θα συναινέσουν σε ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει και το να οδηγηθεί προς τον γκρεμό.

Σε αυτή την περίπτωση θα υπάρξουν και δεύτερες εκλογές. Ενώ είναι δύσκολο να προβλεφθεί πώς θα εξελιχθεί αυτό, οι συντηρητικοί μπορεί να κάνουν ένα comeback, ιδιαίτερα εάν αντικαταστήσουν τον αντί-δημοφιλή Αν. Σαμαρά με κάποιον όπως τον Κυριάκο Μητσοτάκη, έναν νεότερο, πιο κεντρώο ηγέτη.

«Η αντικατάσταση του Αν. Σαμαρά ίσως είναι η καλύτερη λύση. Αν και ο Αν. Σαμαράς είναι προτιμότερος από τον Αλ. Τσίπρα, υπήρξε ένας ασταθής ηγέτης. Το πιο πρόσφατο λάθος του ήταν να υποσχεθεί πρόωρα ότι η Αθήνα θα βγει από το πρόγραμμα διάσωσης. Μια κίνηση που τρόμαξε τις αγορές και που έτσι κατέστησε αδύνατο να εξασφαλίσει μια καθαρή έξοδο. Το timing ήταν ιδιαίτερα άσχημο, καθώς η Ελλάδα είχε επιτέλους στρίψει την γωνία ύστερα από μια τρομερή ύφεση».

Όπως καταλήγει το δημοσίευμα, το πολιτικό ρίσκο έχει εκτιναχθεί. Τα διάφορα σενάρια έχουν πολλαπλασιαστεί. Ένα από αυτά –μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που θα εφαρμόσει τις λαϊκίστικες τακτικές της- θα ήταν καταστροφή. Αλλά αυτή δεν είναι η πιο πιθανή έκβαση. Και άλλα σενάρια είναι πιο ήπια.

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top