Select Menu


Η διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας μπορεί να έχει ανοίξει τη συζήτηση για το ενδεχόμενο πρόωρης διάλυσης της Βουλής, ωστόσο για τις επόμενες ημέρες, επιτροπές και Ολομέλεια υιοθετούν εντατικούς ρυθμούς παραγωγής νομοθετικού έργου.

Αναθεώρηση του Συντάγματος

Μια ημέρα, πριν την πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, δηλαδή αύριο, Τρίτη, η Ολομέλεια καλείται να λάβει απόφαση επί της πρότασης της ΝΔ για την ανάγκη συγκρότησης Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος. Μέχρι στιγμής δύο κόμματα, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ έχουν καταστήσει σαφή την αντίρρησή τους με τη συγκρότηση τέτοιας επιτροπής στην παρούσα φάση, με ορατό δηλαδή το ενδεχόμενο αδυναμίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας και άρα διάλυσης της Βουλής και προκήρυξης εθνικών εκλογών.

Εισφορά σε γη και σε χρήμα

Την ίδια ώρα, σε στάδιο επεξεργασίας από τις κοινοβουλευτικές επιτροπές τίθενται δύο μεγάλα νομοσχέδια με κρίσιμες διατάξεις για μεγάλη μερίδα πολιτών. Το πρώτο είναι αρμοδιότητας του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και επιφέρει οριζόντια μείωση των εισφορών σε χρήμα για όσα ακίνητα εντάσσονται στο σχέδιο πόλης, αύξηση των δόσεων, καθώς και δυνατότητα μεταβίβασης του ακινήτου, ακόμα και εάν δεν έχουν εξοφληθεί στο σύνολό τους, οι υποχρεώσεις εισφοράς σε χρήμα. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο περιλαμβάνει ένα δεύτερο κεφάλαιο με τροποποιήσεις και συμπληρώσεις του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού. Ανάμεσα σε όσα προβλέπουν οι προωθούμενες διατάξεις είναι ο επανακαθορισμός των επιφανειών που δεν προσμετρώνται στον συντελεστή δόμησης, το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος κτιρίου και η παράταση της ισχύος οικοδομικών αδειών προκειμένου να ολοκληρωθούν οι όψεις και οι στέγες κτιρίων χωρίς να απαιτείται έκδοση της αναθεώρησης των αδειών. Στο ίδιο νομοσχέδιο έχουν περιληφθεί και οι διατάξεις για τη διατήρηση νομίμων χρήσεων στις περιοχές της Πλάκας και των Εξαρχείων ενώ επέρχονται αλλαγές στη δασική νομοθεσία.

Δασική νομοθεσία

Ειδικότερα ως προς τις αλλαγές που αφορούν θέματα της δασικής νομοθεσίας, θεωρείται τελεσίδικος ο χαρακτηρισμός μιας περιοχής ή τμήματος επιφάνειας γης που έχει γίνει με έγγραφα πληροφοριακού χαρακτήρα, χωρίς την προβλεπόμενη ενδικοφανή διαδικασία και ο χαρακτήρας της έκτασης δεν επανεξετάζεται, ενώ τυχόν ασκηθείσες προσφυγές στις οικείες επιτροπές θεωρούνται ως μη ασκηθείσες. Με άλλη, επιτρέπεται η επέμβαση και σε δάση για την κατασκευή σωφρονιστικών καταστημάτων. Επίσης, περιλαμβάνονται και οι ιεροί ναοί, οι εγκαταστάσεις πολιτιστικού χαρακτήρα, καθώς και οι εγκαταστάσεις κέντρων περιβαλλοντικής ενημέρωσης, στα κτίρια και τις εκμεταλλεύσεις που, ενώ έχουν εγκατασταθεί σε δάση χωρίς την απαιτούμενη άδεια της δασικής υπηρεσίας, δύνανται να συνεχίσουν τη λειτουργία τους για τρία έτη, πριν συμμορφωθούν με τα οριζόμενα στην κείμενη νομοθεσία. Με το νομοσχέδιο παρέχεται η δυνατότητα υπαγωγής στις διατάξεις περί έγκρισης γεωργικής εκμετάλλευσης εκτάσεων δασικού χαρακτήρα, καθώς και χορτολιβαδικών εκτάσεων με την οριζόμενη μορφή που, για λόγους δημοσίου συμφέροντος, εκχερσώθηκαν για γεωργική εκμετάλλευση χωρίς άδεια της δημόσιας δασικής Αρχής, υπό την προϋπόθεση ότι οι εν λόγω εκτάσεις διατηρούν τη χρήση αυτή μέχρι σήμερα και χρησιμοποιούνται αποκλειστικά και μόνο για τις χρήσεις αυτές.

ΕΣΠΑ 2014-2020

Με άλλο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή την περασμένη Παρασκευή και εισάγεται για επεξεργασία στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, θεσπίζονται κανόνες για τον συντονισμό, τη διαχείριση, τον έλεγχο και την εφαρμογή των αναπτυξιακών παρεμβάσεων για την προγραμματική περίοδο 2014- 2020. Με το νομοσχέδιο, ως αρχή ελέγχου για όλα τα Επιχειρησιακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ 2014- 2020 ορίζεται η Επιτροπή Δημοσιονομικού Ελέγχου της Γενικής Γραμματείας Δημοσιονομικής Πολιτικής του υπουργείου Οικονομικών. Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι η εθνική και κοινοτική συμμετοχή για όλες τις πράξεις που εντάσσονται στα Επιχειρησιακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ 2014- 2020 είναι δημόσιες επενδύσεις και μπορούν να χρηματοδοτηθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Φάρμακο

Σε φάση επεξεργασίας τελεί στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή και νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας το οποίο εκτός από την ίδρυση Παρατηρητηρίου Άνοιας, περιλαμβάνει διατάξεις για τη δυνατότητα χορήγησης φθηνότερου φαρμακευτικού προϊόντος όμοιας δραστικής περιεκτικότητας και φαρμακοτεχνικής μορφής. Ειδικότερα, οι φαρμακοποιοί υποχρεούνται εφεξής να διαθέτουν ως απόθεμα και να χορηγούν το φαρμακευτικό προϊόν με τη χαμηλότερη λιανική τιμή για κάθε δραστική ουσία, περιεκτικότητα και συσκευασία από τα φάρμακα του θετικού καταλόγου συνταγογραφούμενων προϊόντων. Υποχρεούνται επίσης να γνωστοποιούν στον ασθενή το φάρμακο στη χαμηλότερη τιμή και το ποσό συμμετοχής που αντιστοιχεί στο συγκεκριμένο φάρμακο. Στην περίπτωση που ο ασθενής επιλέξει το ακριβότερο φάρμακο τότε οφείλει να υπογράψει σε ειδικό χώρο επί της συνταγής ότι επιθυμεί να λάβει το συγκεκριμένο φάρμακο με ταυτόχρονη καταγραφή του γεγονότος αυτού στο ηλεκτρονικό σύστημα συνταγογράφησης. Επίσης, ο ΕΟΠΥΥ οφείλει να ελέγχει σε μηνιαία βάση τα δεδομένα εκτέλεσης συνταγών του κάθε φαρμακοποιού, για τη διαπίστωση παράβασης των προαναφερομένων.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top