Select Menu


Μπορεί ένας πειρατής να σώσει έναν άλλο; Είναι τα torrent sites ανταγωνιστικά μεταξύ τους ή τελικά υπάρχει μια έμπρακτη αλληλεγγύη ανάμεσα στους χάκερς; Όλα συντελούν στο δεύτερο.

Η αλληλεγγύη, όπλο των πειρατών

Πριν λίγες ημέρες το μεγαλύτερο site για κατέβασμα αρχείων έβαλε λουκέτο μετά από ευρεία επιχείρηση της Σουηδικής αστυνομίας. Ωστόσο η τεχνολογία δεν σταματά και οι άνθρωποι που βρίσκονται πίσω από τη διανομή περιεχομένου, έχουν τον τρόπο για να συνεχίζουν.

Το Pirate Bay έκλεισε αλλά οι "εγκέφαλοι" του IsoHunt βρήκαν τη λύση. Εμείς τους εντοπίσαμε μέσα από τα social media και μιλήσαμε μαζί τους για την πρωτοβουλία που σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως από τον παγκόσμιο Τύπο.

Η "Ανάσταση" του Pirate Bay είναι ανεπίσημη όπως μας λένε οι υπεύθυνοι του Isohunt που διατηρούν την ανωνυμία τους για ευνόητους λόγους. Πρόκειται για μια κίνηση που έγινε σε "ένδειξη αλληλεγγύης".

Όλα ξεκίνησαν κάπως έτσι:


Το IsoHunt, δημιούργησε στη διεύθυνση oldpiratebay.org ένα ακριβές αντίγραφο της βάσης δεδομένων του ανενεργού Pirate Bay όπου έχει ανέβει το μεγαλύτερο μέρος των παλιών πληροφοριών. Εκεί, οι χρήστες έχουν τη δυνατότητα αναζήτησης ή ανεβάσματος νέων αρχείων.

Ο νέος δικτυακός τόπος αξιοποιεί τη βάση δεδομένων του Pirate Bay ενώ επιτρέπεται οι χρήστες του IsoHunt να καταχωρήσουν νέα δεδομένα που διαθέτουν προς κυκλοφορία. Οι σύνδεσμοι magnet λειτουργούν κανονικά.

Έπειτα από την κίνηση της Βρετανίας και άλλων χωρών να απαγορεύσουν την πρόσβαση στον κεντρικό δικτυακό τόπο PirateBay.se, οι διαχειριστές της υπηρεσίας δημιούργησαν αντίγραφά της (proxy sites και mirror sites) σε διάφορες χώρες όπου δεν έχουν ασκηθεί διώξεις.

Τα αντίγραφα αυτά τέθηκαν εκτός λειτουργίας έπειτα από κατάσχεση διακομιστών στη Σουηδία.

Σε αυτό το σημείο πρέπει να αναφέρουμε ότι ο αρχικός δικτυακός τόπος Isohunt.org έκλεισε το 2013 με δικαστική απόφαση στον Καναδά, ωστόσο η υπηρεσία συνεχίζει να λειτουργεί στη νέα διεύθυνση Isohunt.to.

"Αντιγράψαμε την βάση δεδομένων του Pirate Bay προκειμένου να τη διαφυλάξουμε για τις νέες γενιές χρηστών" μας αναφέρουν.

Τους ρωτάμε αν έχουν επικοινωνήσει με τους υπεύθυνους του Pirate Bay.

"Δεν είχαμε κάποια επίσημη επικοινωνία αλλά ελπίζω να επιστρέψουν σύντομα".


Το κλείσιμο της μεγαλύτερης μηχανής Torrent στον πλανήτη

Πριν από μια εβδομάδα, οι Σουηδικές Αρχές επιβεβαίωσαν την επιχείριση της τοπικής αστυνομίας της Στοκχόλμης, ενώ εκπρόσωπος της δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος της χώρας δήλωσε: "Έγινε επιχείρηση πάταξης σε ένα δωμάτιο με σέρβερς στην ευρύτερη περιοχή της Στοκχόλμης, που συνδέεται με παραβιάσεις του νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας".

Ο εισαγγελέας Fredrik Ingblad που ειδικεύεται σε υποθέσεις παράνομου διαμοιρασμού αρχείων δήλωσε ότι "στην επιχείρηση που διήρκησε αρκετές ώρες συμμετείχαν αρκετοί αστυνομικοί και εγκληματολόγοι, ενώ κατασχέθηκαν αρκετοί σέρβερς και υπολογιστές", χωρίς να καθορίζει τον ακριβή αριθμό ή εάν υπήρξαν συλλήψεις.

Η επιχείρηση ξεκίνησε μετά από καταγγελίες της Σουηδικής αρχής προστασίας πνευματικών δικαιωμάτων ότι το The Pirate Bay αποτελεί μια "παράνομη εμπορική υπηρεσία που κερδίζει μεγάλα ποσά κλέβοντας ταινίες και μουσική που δεν του ανήκει", γεγονός που οδήγησε στην επιδρομή της αστυνομίας.

Να σημειωθεί ότι 2 εκ των τριών συν-ιδρυτών του site βρίσκονται ήδη στη φυλακή με σωρεία κατηγοριών που αφορούν την παραβίαση νόμων περί πνευματικής ιδιοκτησίας αλλά και hacking, έχοντας ήδη κόψει κάθε δεσμό με το The Pirate Bay.

Ρωτάμε τους ανθρώπους του IsoHunt αν αντιμετώπισαν ποτέ το Pirate Bay σαν ανταγωνιστική μηχανή torrent.

"Και να και όχι. Είναι πολύ μεγαλύτεροι από εμάς και πρωτοπόροι σε ότι αφορά τα torrents στο διαδίκτυο. Τα site που κάνουν stream προκαλούν μεγαλύτερο ανταγωνισμό για εμάς επί της ουσίας την ώρα που το Netflixαλλάζει την πραγματικότητα για εμάς τους πειρατές".Τι συμβαίνει με το Netflix;

Η εταιρία πιστεύει ότι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να κερδίσει κανείς στη μάχη ενάντια της πειρατείας είναι ή διάθεση περιεχομένου, όπως αναφέρει και ο Ted Sarandos, Netflix Chief Content Officer: "Ο καλύτερος τρόπος για να πολεμήσεις την πειρατεία δεν είναι νομοθεσία εναντίον της αλλά δίνοντας στο κοινό καλές επιλογές".

Σύμφωνα με δεδομένα της εταιρίας λοιπόν, κάθε φορά που το Netflix ανοίγει τις πόρτες του για μια νέα χώρα, οι πάροχοι (ISP’s) αυτών σημειώνουν αισθητή μείωση στην κίνηση του BitTorrent. Ted Sarandos σε πρόσφατη συνέντευξη με το περιοδικό Stuff:

"Έχοντας την δυνατότητα να γνωρίζουμε τις ταχύτητες των ISP’s, κάθε φορά που παρέχουμε τις υπηρεσίες μας σε μια νέα χώρα, βλέπουμε μείωση της κίνησης του BitTorrent και αύξηση του Netflix. Πιστεύω ότι οι άνθρωποι θέλουν μια καλή εμπειρία και θέλουν πρόσβαση. Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι τίμιοι".

Όταν το περιεχόμενο (ταινίες, σειρές, μουσική κτλ) είναι εύκολα διαθέσιμο στο κοινό και σε λογικές τιμές, είναι λογικό ο περισσότερος κόσμος να σταματήσει να στρέφεται προς την πειρατεία. Πάντα θα υπάρχουν αυτοί που θέλουν το τσάμπα, αλλά είναι ξεκάθαρο ότι η πειρατεία δεν αντιμετωπίζεται με τον σωστό τρόπο.

Η Netflix απευθύνεται κυρίως στις νεότερες γενιές. Με τη βοήθεια του διαδικτύου καταργεί στην ουσία τη δέσμευση του τηλεθεατή σε μια συγκεκριμένη ώρα, κατά την οποία προβάλλεται μια σειρά ή μια ταινία. Η αμερικανική εταιρεία δεν προσφέρει το πρόγραμμά της μόνο μέσω υπολογιστών, κινητών ή τάμπλετ, αλλά και μέσω των λεγόμενων "έξυπνων" τηλεοράσεων που έχουν πρόσβαση στο ίντερνετ. Με τον τηλεχειρισμό ο τηλεθεατής ανοίγει την εφαρμογή της υπηρεσίας streaming στην τηλεόραση και από εκεί απλά επιλέγει τι θα δει. Στα θετικά της υπηρεσίας ανήκει σίγουρα και η επιλογή υποτίτλων σε διάφορες γλώσσες.

Πριν από ένα χρόνο όμως, η MPAA (Motion Picture Association of America) αποφάσισε να χτυπήσει το IsoHunt με έναν διαφορετικό τρόπο.

Μετά από αλλεπάλληλες μηνύσεις και δικαστική διαμάχη, ο τότε ιδιοκτήτης Gary Fung έφαγε "καμπάνα" ύψους $110 εκατομμυρίων και αναγκάστηκε να κατεβάσει τη μηχανή torrents που διέθετε ελεύθερα προς πρόσβαση για κάθε χρήστη. Ενώ το IsoHunt έκλεινε κάποιοι αποφάσισαν να διατηρήσουν "την ιστορική εικόνα του isoHunt" φτιάχνοντας παράλληλα το IsoHunt.to ως αντικαταστάτη του παλιού.

H MPAA ισχυρίζεται ότι σας νίκησε, τι τους απαντάτε;

"Δεν ξέρουμε αν το μέλλον το δικό μας και των υπολοίπων αντίστοιχων site είναι διασφαλισμένο. Μόνο το μέλλον μπορεί να μιλήσει με σιγουριά", μας απαντούν οι άνθρωποι που "τρέχουν" σήμερα το site.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, αποκλείουν το ενδεχόμενο να γίνει συνδρομητικό.

Ρωτάμε αν η δουλειά σε έναν τέτοιο ιστότοπο είναι πράγματι "εργασία" με τη συνηθισμένη έννοια του όρου, ή αν πρόκειται για κάτι εντελώς διαφορετικό.

"Στην ουσία πρόκειται για μια μείξη δουλειάς και εθελοντισμού για το κοινό", είναι η απάντηση που παίρνουμε.


Βοηθάει το IsoHunt την κοινωνία και αν ναι, με ποιον τρόπο;

"Στην ουσία βλέπουμε δύο διαστάσεις εδώ. Η πρώτη έχει να κάνει με την τεχνολογία. Ας πάρουμε για παράδειγμα το BitTorrent Inc. Το παράδοξο εδώ είναι ότι αναπτύσσουν μια τεχνολογία peer-to-peer* που χρησιμοποιείται εκτενώς στην πειρατεία αλλά την ίδια ώρα δημιουργούν ένα νέο πρωτόκολλο οικοσυστημάτων στο ίντερνετ. Τα προϊόντα τους αλλάζουν το τοπίο. Παράδειγμα είναι το bittorent sync. Η τεχνολογία είναι εργαλείο και όπως κάθε εργαλείο έχει να κάνει με το πώς το χρησιμοποιείς. Με ένα μαχαίρι είτε μπορείς να κόψεις ψωμί ή να κόψεις τον λαιμό σου, σωστά. Η πειρατεία λοιπόν εξελίσσει την τεχνολογία και προσφέρει λύσεις στο διαδίκτυο.

Το δεύτερο, έχει να κάνει με την κυκλοφορία περιεχομένου.

Ας μιλήσουμε πάλι για το Netflix. Το 30% της "κίνησης" της καλωδιακής τηλεόρασης της Βορείου Αμερικής σχετίζεται με το Netflix. Πριν από κάποια χρόνια, ήταν τα torrents που διαμοίραζαν το περισσότερο περιεχόμενο. Πλέον έχουν πέσει στο 9%. Το Netflix κινείται σωστά λοιπόν και οι κάτοχοι πνευματικών δικαιωμάτων πρέπει να βρουν άλλους τρόπους για να διανέμουν καλύτερα το προϊόν τους σε καλύτερες τιμές για το κοινό.

Η πειρατεία τί κάνει; Στην ουσία πιέζει την κοινωνία για να βρει νέα μοντέλα για την κατανάλωση προιόντων και την κυκλοφορία τους με τρόπους υπέρ του κοινού. Κατά τη γνώμη μας σε 10 χρόνια θα είναι πολύ ευκολότερο να βρεις το ποιοτικό περιεχόμενο που ζητάς σε πολύ λίγο χρόνο και σε πολύ χαμηλή τιμή, άρα δεν θα υπάρχει λόγος για να είσαι πειρατής στο διαδίκτυο. Η πειρατεία σαν δράση και σαν φαινόμενο θα συνεχίσει να ισχύει αλλά σε μικρότερη ένταση".

Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με την πειρατεία;

"Ήταν μια αυθόρμητη απόφαση" μας απαντούν.

Ποια είναι όμως τα ζητήματα που τους προβληματίζουν περισσότερο;

"Η ποιότητα του περιεχομένου είναι το βασικό μας μέλημα για όσα προσφέρουμε στη σελίδα μας. Επίσης, οι πληροφορίες που ανεβάζουν χρήστες και τις προσφέρουν για downloads, είναι πολλές φορές αρχεία που δεν έχουμε ελέγξει".

Σημειώνεται ότι το IsoHunt.to κατάφερε να διατηρήσει το 75% των δεδομένων ύλης του παλιού, αλλά και να αναπαράγει όλο το στήσιμο και την αισθητική του, παρότι ο Gary Fung διατείνεται πως δεν έχει σχέση με το νέο site.


Απάντηση από το Pirate Bay

Το μέλος της ομάδας του Pirate Bay με όνομα "Mr 10100100000" αναφέρει ότι η κίνηση της σουηδικής αστυνομίας δεν τους εξέπληξε διότι και αυτό είναι κομμάτι του παιχνιδιού:

"We were not that surprised by the raid. That is something that is a part of this game. We couldn’t care less really".

Όσον αφορά στο μέλλον του Pirate Bay o "Mr 1010010000000" αναφέρει ότι η ομάδα δεν γνωρίζει ακόμη τι θα κάνει αλλά αυτή είναι μια ευκαιρία να κάνει ένα διάλειμμα και να σκεφτεί για τους στόχους και μέχρι πότε μπορεί να διαρκέσει το Pirate Bay:

"We have however taken this opportunity to give ourselves a break. How long are we supposed to keep going? To what end? We were a bit curious to see how the public would react".

Συγκεκριμένα για το άνοιγμά του αναφέρει: "Will we reboot? We don’t know yet. But if and when we do, it’ll be with a bang". "Δεν ξέρουμε αν θα επανέλθουμε αλλά αν το κάνουμε, αυτό θα γίνει με θόρυβο".

πίσω από το Pirate Bay δεν υπάρχει κάποια ιεραρχία που αποφασίζει, αλλά μια ομάδα 30-50 ατόμων που πρέπει να κάνει κάποιες διαβουλεύσεις για να αποφασίσει.

Τέλος, για τα copycat sites που παρουσιάστηκαν τόσες μέρες δεν εκφράζει κάποια ενόχληση αρκεί να μην εξαπατούν τους χρήστες.

Το IsoHunt δεσμεύεται πάντως πως αν επαναλειτουργήσει το Pirate Bay, θα "κατεβάσουν" το oldpiratebay.org.

Περί BitTorrent και peer-to-peer

*Ένα δίκτυο υπολογιστών peer-to-peer (ή P2P) είναι ένα δίκτυο που επιτρέπει σε δύο ή περισσότερους υπολογιστές να μοιράζονται τους πόρους τους ισοδύναμα. Το δίκτυο αυτό χρησιμοποιεί την επεξεργαστική ισχύ, τον αποθηκευτικό χώρο και το εύρος ζώνης (bandwidth) των κόμβων. Όλοι οι κόμβοι του δικτύου έχουν ίσα δικαιώματα. Πληροφορίες που βρίσκονται στον ένα κόμβο, ανάλογα με τα δικαιώματα που καθορίζονται, μπορούν να διαβαστούν από όλους τους άλλους και αντίστροφα.

Το BitTorrent είναι ένα πρωτόκολλο μεταφοράς δεδομένων μέσω του διαδικτύου. Προσφέρει μια αξιόπιστη λύση για τη μεταφορά πολύ μεγάλων αρχείων, όπως για παράδειγμα τα αρχεία ήχου ή βίντεο, μετατρέποντας τον υπολογιστή κάθε χρήστη σε σημείο αναδιανομής.

Με βάση αυτό το πρωτόκολλο, ο διανομέας ή κάτοχος του αρχείου, αντί να το διανέμει σε κάθε αιτητή ξεχωριστά, το αποστέλλει σε έναν, ο οποίος με τη σειρά του το αναδιανέμει σε άλλους αιτητές. Οι αιτητές διαμοιράζονται μεταξύ τους κομμάτια του αρχείου, τα οποία είναι μικρότερα σε μέγεθος από το αρχικό αρχείο, μέχρις ότου όλοι τους να ολοκληρώσουν τη λήψη του. Με αυτήν την τεχνική, καθίσταται δυνατή η μεταφορά τεράστιου όγκου δεδομένων μέσω του διαδικτύου αξιοποιώντας την τεχνολογία Peer-to-peer (P2P) και χωρίς να είναι απαραίτητη η χρήση κεντρικών εξυπηρετητών (servers). Επιπλέον, από την στιγμή που κάθε αιτητής κατεβάζει κομμάτια αρχείων από πολλούς διαμοιραστές ταυτόχρονα, είναι δυνατόν να επιτευχθούν υψηλές ταχύτητες λήψης.

news247.gr

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top