Select Menu


Όχι μόνον δεν θα κάνουν τις φοροελαφρύνσεις που έταξαν, αλλά στην πρώτη «στραβοτιμονιά» του προϋπολογισμού δηλώνουν έτοιμοι να βάλουν και νέους φόρους. Έτσι, όμως, ακόμη κι αν το καράβι μπορούσε να αποφύγει τα βράχια, το οδηγούν με ακρίβεια προς αυτά…

Πέραν του προφανούς «αδειάσματος» της Αθήνας που σηματοδοτεί η διαρροή της επιστολής Χαρδούβελη προς την τρόικα, στην «Καθημερινή», καθίσταται σαφές για ακόμη μια φορά ότι στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης μιλούν μόνον μια γλώσσα: αυτήν της υπερφορολόγησης.

Όπως προκύπτει από την μακροσκελή επιστολή του φίλτατου κ.Γκ. Χαρδούβελη προς την τρόικα, η κυβέρνηση όχι μόνον υπαναχωρεί στις εξαγγελίες περί φοροελαφρύνσεων αλλά είναι προετοιμασμένη στην πρώτη αστοχία του προϋπολογισμού να σωρεύσει και νέα βάρη στην πλάτη των φορολογουμένων.

Ωσάν να μην ήσαν γνωστές οι επιπτώσεις της υπερφορολόγησης στην αγοραστική δύναμη νοικοκυριών και επιχειρήσεων και ο ρόλος που αυτή διαδραμάτισε στην βάθυνση της ύφεσης, σήμερα που η οικονομία εμφανίζεται να ανακάμπτει δειλά, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης δείχνει έτοιμο να προστρέξει και πάλι στις αγκάλες της αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις τόσο στην οικονομία, όσο και στην κοινωνία.

Η περίφημη πρωθυπουργική εξαγγελία περί μείωσης κατά 30% της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης γίνεται εν μια νυκτί «καπνός» και σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο θα υπάρξουν επιπλέον φόροι σε είδη πολυτελείας, καπνό και ποτά, ενώ οι ελπίδες πάταξης της φοροδιαφυγής εναποτίθενται σε ένα ιδιόρρυθμο σύστημα «λαχειοφόρου αγοράς».

Ταυτόχρονα, στη μόνη βιομηχανία που «βγάζει λεφτά» σήμερα για την ελληνική οικονομία και συνεισέφερε σημαντικά για την ανάκαμψή της, τον τουρισμό, η κυβέρνηση εμφανίζεται πρόθυμη να της «κόψει» τα φτερά διπλασιάζοντας τον συντελεστή ΦΠΑ στην διαμονή, από το 6,5% στο 13%, παρά την κραυγή αγωνίας που ύψωσε εκ νέου χθες ο τουριστικός κλάδος.

Όλα αυτά, δε, ενώ στην πλέον κρίσιμη διαπραγμάτευση που διεξάγει η χώρα με υποτιθέμενο στόχο την έξοδό της από το μνημόνιο, το οικονομικό επιτελείο προτείνει μέτρα κυριολεκτικά «στο πόδι» τα οποία δεν έχει καν ποσοτικοποιήσει και κοστολογήσει, όπως η πιθανότητα εντοπισμού αγροτών «μαϊμού», γενικώς κέρδη από φορολογική διοίκηση, αλλά και μεγαλύτερη είσπραξη φόρων από τις επιπτώσεις της βελτιωμένης ρευστότητας του ιδιωτικού τομέα…

Μπορεί να διερωτάται κανείς –και σίγουρα η τρόικα- για ποια μεγαλύτερη είσπραξη φόρων μιλά το οικονομικό επιτελείο και πού ακριβώς εντοπίζει την αυξημένη ρευστότητα του ιδιωτικού τομέα, αλλά το ερώτημα τούτο βέβαια ενδέχεται να υπερβαίνει τον λογικό ειρμό των ελληνικών προτάσεων…

Όπως αντίστοιχα απουσιάζουν, κατά τρόπο εκκωφαντικό, προτάσεις για ενδεχόμενη περαιτέρω μείωση των κρατικών δαπανών.

Τι κι αν εκατομμύρια φορολογουμένων, φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων, βρίσκονται κυριολεκτικά ανάσκελα αδυνατώντας να ανταπεξέλθουν στην υπερφορολόγηση;

Τι κι αν οι άνθρωποι αυτοί σπεύδουν καθημερινά, με ρυθμό περίπου 10.000 ημερησίως, να ρυθμίσουν σε έως και 100 δόσεις τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους;

Η λήψη περαιτέρω φορολογικών μέτρων, αλλά και η αναβίωση όσων τείνουν να λήξουν βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη της κυβέρνησης, ενώ τυχόν μείωση δαπανών βρίσκεται, κυριολεκτικά, εκτός του λεξιλογίου της.

Αδυνατούν, προφανώς, να αντιληφθούν οι φίλτατοι του οικονομικού επιτελείου, ότι μια χώρα αδυνατεί να πάει παραπέρα από όσο της επιτρέπει η τσέπη της.

Μια τσέπη η οποία στέκει σήμερα κυριολεκτικά άδεια, εξαιτίας αυτής της υπερφορολόγησης και της συρρίκνωσης που τούτη επιφέρει στην οικονομική δραστηριότητα.

Πρόκειται για μια παράνοια…

Όταν βέβαια, οι πολιτικοί αντίπαλοι της παρούσας κυβέρνησης τάζουν λαγούς με πετραχήλια και μάλιστα δίχως να μας πουν από πού θα βρουν τα λεφτά, τότε, ίσως, η παράνοια να είναι η μόνη απάντηση…

euro2day.gr

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top