Select Menu


Δεν είναι μια η έκθεση ή ένα το δημοσίευμα που σπεύδει να ξεκαθαρίσει ότι η Ελλάδα θα βουλιάξει αυτήν την φορά μόνη της, αν δεν σεβαστεί τις δεσμεύσεις απέναντι στους εταίρους πιστωτές της. Το είπε άλλωστε ακόμα και ο επικεφαλής της στρατηγικής της γαλλικής Societe General, Κιτ Τζουκς,το είπε και η Deutsche.

Ποιο είναι το μήνυμα; Το μήνυμα προς τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι "μην υπολογίζετε ότι η Ευρωζώνη θα πάθει αυτή τη φορά κάτι αν κλείσουν οι τράπεζές σας". Την ίδια ώρα ο κ. Βίτσας απαντά "Δεν αναγνωρίζουμε καμία συμφωνία και καμία παράταση".

Δημοσίευμα του Economist, από την πλευρά του, φέρνει και πάλι στη διάσταση του ευρώ το σενάριο γενικευμένης κρίσης αν η Ελλάδα εκτραπεί. Το ζήτημα είναι ότι επανήλθαμε στα πρωτοσέλιδα. Πριν στεγνώσει το μελάνι της έκθεσης της Blackrock, ότι η Ελλάδα θα είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία της Ευρωζώνης το 2015, το σενάριο του Grexit επανήλθε στις γερμανικές εφημερίδες.

Κατά τη γνώμη μας το σενάριο του Grexit, χωρίς να είναι πιθανό, δεν είναι και απίθανο. Ηθικοί και πολιτικοί φραγμοί στην Ευρωζώνη δεν υπάρχουν. Όλα ξεκινούν από τις συναλλαγές των εταίρων. Η Ευρωζώνη δεν μπορεί να επιβάλλει στην Ελλάδα με το "έτσι θέλω" τους όρους της αλλά και η Ελλάδα δεν μπορεί να επιβάλλει από μόνη της την παρουσία της και παραμονή της στην Ευρωζώνη.

Συμπερασματικά ένα υπολογίσιμο μέρος της ελληνικής κοινωνίας και ένα μέρος της ελληνικής πολιτικής σκηνής δείχνουν πάλι, ότι δεν αφομοίωσαν το όποιο πρόγραμμα επιβλήθηκε μετά τις εκλογές του 2012 που μπορεί να έχει δημοσιονομικά αποτελέσματα όμως κατ αυτούς το τίμημα του είναι βαρύ και οι προοπτικές του αμφίβολες. Αυτή την φορά όμως ή η πίτα θα φαγωθεί ή ο σκύλος θα πεινάσει.

Οικονομολογικά πάντα υπάρχουν λύσεις. Απαιτείται προετοιμασία και οικονομική φιλοσοφία έξω από τα γερμανικά κλισέ,αν πιστέψουμε στις εναλλακτικές προτάσεις. Η στήλη πιστεύει ότι η άποψη του επικεφαλής του Ινστιτούτου IFO, Χανς Βέρνερ Ζιν που προτείνει προετοιμασία προσωρινής εξόδου με ταυτόχρονη διαγραφή χρέους μπορεί υπό όρους να αποτελέσει σενάριο διόλου απίθανο. Χρόνος υπάρχει. Υπευθυνότητα υπάρχει; Και από ποιους;

Παν. Μπουσμπουρέλης

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top