Select Menu


Προ ολίγον ημερών ολοκληρώθηκε το 3ο ΑΣΣ μεταξύ της Ελλάδος και της Τουρκίας με τις εργασίες του να λαμβάνουν χώρα στην Ελλάδα. Το ΥΠΕΞ εξέδωσε μια γενικού τύπου ανακοίνωση όμως η φημολογία περί των συμφωνηθέντων – αν τελικά υπήρξε συμφωνία – έχει προκαλέσει αντιδράσεις. Δυστυχώς το ΥΠΕΞ δεν αναφέρθηκε εξονυχιστικά στο τι ακριβώς ειπώθηκε και έτσι θα πρέπει να καταφύγουμε σε υποθέσεις.

Του Ευάγγελου Τσισλιάνη*

Και εξηγούμαστε: καταρχάς υπήρξε πολύ έντονη φημολογία ότι η κυβέρνηση είχε κρυφή ατζέντα με τους Τούρκους και πιο συγκεκριμένα δηλώθηκε από διάφορες πηγές ότι η Ελλάς διαπραγματεύτηκε την απομάκρυνση του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Barbaros από την Κυπριακή ΑΟΖ με αντάλλαγμα την διακοπή των γεωτρήσεων από την Κυπριακή Δημοκρατία!

Και επιπλέον, ότι η κυβέρνηση εκπροσωπώντας την Κυπριακή Δημοκρατία (;) καθόσον ο πρόεδρος Αναστασιάδης βρίσκεται κλινήρης στην Αμερική, εξόργισε την Κυπριακή Δημοκρατία με την απόφασή της αυτήν. Πρόκειται προφανώς περί εξοργιστικές φημολογίες οι οποίες αν πράγματι αληθεύουν θα σημάνουν την εκ νέου «εγκατάλειψη» της Κύπρου στις ορέξεις των Τούρκων.

Αν λοιπόν τα ανωτέρω αληθεύουν, η συμφωνία αυτή προκαλεί περισσότερα προβλήματα από ό,τι υποθετικά θα έλυνε. Εκτός από το βέβαιο έλλειμμα δημοκρατίας, το οποίο άλλωστε βιώνουμε σε καθημερινή βάση στην Ελλάδα, τίθεται εν αμφιβόλω και η όλη «στρατηγική» της χώρας σε διεθνές επίπεδο. Η χώρα εδώ και δεκαετίες διατυμπανίζει σε φίλους και εχθρούς ότι τηρεί απαρέγκλιτα τη διεθνή νομιμότητα και ότι στηρίζει κάθε τέτοια προσπάθεια απ’ όπου και αν προέρχεται.

Άλλωστε ας μην γελιόμαστε, οι πολιτικοί της χώρας πάσχουν από το γνωστό Φοβικό Σύνδρομο έναντι της Τουρκίας και φρόντισαν να οχυρωθούν (και ως ένα βαθμό καλά έκαναν) πίσω από το Διεθνές Δίκαιο. Πώς όμως είναι δυνατόν αυτοί οι οποίοι υπερασπίζονται τα δίκαια της χώρας και της Κύπρου (η Ελλάς είναι μία από τις εγγυήτριες δυνάμεις) να προέβησαν σε μια τέτοια παραχώρηση;

Είναι γνωστό σε όλη πλέον την Οικουμένη ότι η Τουρκία αποτελεί ένα κράτος – παρία, ένα κράτος που ουδέποτε σεβάστηκε την υπογραφή του και σήμερα που είναι διεθνώς απομονωμένη λόγω των ζητημάτων στη Μέση Ανατολή, όλοι έχουν αναγνωρίσει τα δίκαια αιτήματα της Ελλάδος και της Κύπρου που προέρχονται από το Δίκαιο της Θάλασσας. Αν λοιπόν η Ελλάς έπειτα από τον κόπο που έχει καταβάλλει τόσα χρόνια προκειμένου να αναγνωριστούν τα δικαιώματά της σε Αιγαίο και Αν. Μεσόγειο απεκδύεται των δικαιωμάτων της τότε προφανώς τίθεται μείζον ζήτημα και φυσικά εκτίθεται η χώρα ανεπανόρθωτα.

Δεύτερον, η χώρα έχει συνάψει συμφωνίες με σημαντικές χώρες της περιοχής, όπως η Αίγυπτος και το Ισραήλ, που αποσκοπούν στην εξασφάλιση της άσκησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της σε όλη την Αν. Μεσόγειο. Να υπενθυμίσουμε ότι οι συμφωνίες είναι και στρατιωτικές και φυσικά ως αντίπαλο δεν έχουν την… Ιταλία. Άρα, εάν οι φημολογίες ισχύουν τότε στην περιοχή ξαφνικά εντοπίζεται ακόμη ένα κράτος που δεν σέβεται την υπογραφή του και αυτό είναι η Ελλάδα!

Η Ελλάδα λοιπόν φέρεται να παραβιάζει… πολιτικά, τη βασικότερη αρχή του Διεθνούς Δικαίου και των Διεθνών Σχέσεων που δεν είναι άλλη από την pacta sunt servanda, ήτοι οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται. Εκτίθεται λοιπόν ανεπανόρθωτα στα μάτια των υπολοίπων χωρών, οι οποίες βασίστηκαν στην Ελλάδα όχι γιατί την αγαπούν αλλά διότι έτσι εξυπηρετούν τα δικά τους συμφέροντα και εμφανίζεται ως ένα προτεκτοράτο επί της ουσίας, το οποίο αποφασίζει με βάση όχι τα δικά του συμφέροντα αλλά υπό το βάρος της απειλής πολέμου από το ένα κράτος – παρία. Δημιουργεί αίσθημα ανασφάλειας, έλλειψη εμπιστοσύνης και φυσικά ανοίγει και τις ορέξεις άλλων…

Επειδή λοιπόν τόσο το ελληνικό ΥΠΕΞ όσο και το Κυπριακό δεν αναφέρθηκαν αναλυτικά στα συμπεράσματα της συνόδου αλλά ούτε και διέψευσαν (!) τις φημολογίες καλό θα ήταν να μας ενημερώσουν σχετικά. Υποτίθεται επίσης ότι έχουμε δημοκρατία και στην δημοκρατία οι πολίτες δικαιούνται ενημέρωσης.

*Ο Ευάγγελος Τσισλιάνης είναι δικηγόρος – διεθνολόγος, Σ.Α.Μ.Ε.Ε., Δ/ντής Σπουδών Ινστιτούτου ΣΕΚΑΜ – ΣΕΚΟΟΜΕΕ και εξωτερικός συνεργάτης του Ινστιτούτου Αναλύσεων Ασφάλειας και Άμυνας (ISDA-ΙΑΑΑ)
defence-point.gr

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top