Select Menu

 
Βόρεια της σύγχρονης πόλης της Σπάρτης, ανασκαφές του προηγούμενου αιώνα έφεραν στο φως ένα εντυπωσιακό οικοδόμημα διαστάσεων 12,5Χ8,30 μέτρων. Το κτίσμα χρονολογείται από τον 5ο αι.π.Χ και μεταγενέστερα, και έχει κατασκευαστεί από μεγάλες πωρόλιθους.

Το χειμώνα του 1834, η πρώτη ανασκαφική έρευνα σε μνημεία της Σπάρτης γίνεται από τον L . ROSS  στο γνωστό επιβλητικό μνημείο που η τοπική παράδοση είχε ταυτίσει με τον «Τάφο του Λεωνίδου» (Λεωνιδαίον).

Στα 1875 επισκέφθηκε τη Σπάρτη ο Ερρίκος Σλήμαν ο οποίος στο ημερολόγιό του κάνει μια λιτή αναφορά στο λεγόμενο «Τάφο του Λεωνίδου».

Στα νεότερα χρόνια , με βάση την περιγραφή του Παυσανία (2ος μ.Χ αιώνας) αλλά και σύμφωνα με νεότερα αρχαιολογικά ευρήματα πλησίον του μνημείου, υιοθετήθηκε η ταύτιση του με το «Λεωνιδαίον».
«…του θεάτρου δε απαντικρύ Παυσανίου του Πλαταιάσιν ηγησαμένου μνήμα εστί , το δε ;eτερον Λεωνίδου – και λόγους  κατά έτος έκαστον επ’ αυτοίς λέγουσι και τιθέασιν αγώνα , εν ω πλην Σπαρτιατών άλλω γε ουκ έστιν αγωνίζεσθαι – τα (δε) οστά του Λεωνίδου τεσσαράκοντα έτεσιν ύστερον ανελομένου εκ Θερμοπυλών  του Παυσανίου , κείται δε και στήλη πατρόθεν τα ονόματα έχουσα οι προς Μήδους τον εν Θερμοπύλαις αγώνα υπέμειναν…» (ΠΑΥΣΑΝΙΟΥ ΛΑΚΩΝΙΚΑ : ΧΙV)
Κατά το 19ο αιώνα ο «Τάφος του Λεωνίδα» μαζί με άλλα μνημεία λεηλατείται από του νέους Σπαρτιάτες, οι οποίοι συλλέγουν έτοιμο και καλής ποιότητας οικοδομικό υλικό για την ανέγερση των σπιτιών τους. Ό,τι σώθηκε κι έχει απομείνει οφείλεται στη δυναμική επέμβαση, το 1875 , του τότε βοηθού του Αρχαιολογικού Γραφείου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και μετέπειτα γενικού Εφόρου Αρχαιοτήτων Παναγιώτη Σταματάκη.

Μεταξύ του «Τάφου του Λεωνίδα» και του Θεάτρου της Ακρόπολης ο Παπαχατζής τοποθετεί την Αγορά της Αρχαίας Σπάρτης. Αν αυτό είναι σωστό τότε ο «Τάφος του Λεωνίδα» είναι το μοναδικό μνημείο της Αρχαίας Αγοράς της Σπάρτης το οποίο σώζεται.


Πρόκειται για ναόσχημο ταφικό μνημείο με τετραγωνισμένους πωρόλιθους μεγάλων διαστάσεων, χωρίς συνδετική ύλη ή συνδέσμους, που εντυπωσιάζει με την κατασκευή του και προκαλεί παράλληλα δέος, αφού είναι συνδεμένο με το όνομα του μεγάλου βασιλιά της Σπάρτης, του Λεωνίδα.

Η Αρχαία Σπάρτη είχε κατηγορηθεί ότι δε θα άφηνε πίσω της κανένα μνημείο πολιτισμού σε αντίθεση με την Αθήνα. Αυτό όμως αποτελεί μια ιστορική παραπλάνηση και συκοφαντία. Ο περιηγητής Παυσανίας, πέντε ολόκληρους αιώνες μετά την περίοδο ακμής της Σπάρτης, καταγράφει, μόνο στην εντός των τειχών περιοχή της πόλεως 63 ναούς, ιερά και τεμένη, 20 ηρώα, 22 τάφους σημαντικών ανδρών, 24 αγάλματα θεών και ανδριάντες ηρώων, 2 στοές, την Αγορά με τα κτήριά της, πλήθος πλατειών και δημοσίων χώρων κ.α.

Απ’ αυτά η αρχαιολογική σκαπάνη πολύ λίγα έχει φέρει στο φως και ακόμα λιγότερα έχουν ταυτιστεί με τις αναφορές του Παυσανία. Το ανασκαφικό έργο στην περιοχή είναι φτωχότατο κι αυτό αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση για κάθε αρμόδιο ώστε να προχωρήσει δυναμικά και με αποφασιστικότητα σ’ όλες εκείνες τις απαραίτητες ενέργειες που θα ανοίξουν το δρόμο για ευρύ ανασκαφικό έργο, το οποίο σίγουρα θα αποκαλύψει πολλά κι εντυπωσιακά ευρήματα αντάξια της Ιστορίας της Αρχαίας Σπάρτης και του ονόματός της στον παγκόσμιο χώρο.

Μέσα στο μνημειακό πλούτο που έχει ανασκαφεί έως σήμερα, ο Τάφος του Λεωνίδα αποτελεί ένα κορυφαίο μνημείο το οποίο όμως παραμένει παραμελημένο και υποβαθμισμένο ως προς τις δυνατότητες ανάδειξης, προβολής και αξιοποίησής του. Λογικά στο σημείο αυτό θα έπρεπε καθημερινά να συρρέουν και να συνωστίζονται επισκέπτες από την Ελλάδα κι όλον τον κόσμο για να δουν και να προσκυνήσουν τον Τάφο του Βασιλιά που συγκλόνισε και συγκλονίζει ανά τους αιώνες τις καρδιές των ανθρώπων όλης της γης. 

Κι όμως το μνημείο παραμένει άγνωστο στο ευρύ τουριστικό κοινό, έξω από τουριστικούς οδηγούς (ή το πολύ-πολύ στα ψιλά τους), χωρίς συστηματική κι οργανωμένη προβολή, χωρίς καθοδηγητικές πινακίδες , χωρίς μια μακέτα και μια κάτοψη ώστε ο επισκέπτης να σχηματίζει μια πλήρη εικόνα του, χωρίς μια πινακίδα με πληροφορίες για το μνημείο, χωρίς συστηματική, καθημερινή καθαριότητα και περιοδική συντήρηση, χωρίς ειδικό φωτισμό το βράδυ, χωρίς (γενικά) μια ολοκληρωμένη μελέτη συνολικής ανάδειξης και αξιοποίησής του.


Σήμερα δυστυχώς το μνημείο είναι σε πλήρη εγκατάλειψη, με διάφορα σκουπίδια, ορατά ίχνη από παλιά γκράφιτι πάνω στο μνημείο, κλπ .

Με πληροφορίες απο notospress.gr

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top