Select Menu
«Φύλλο και φτερό» οι λογαριασμοί εμπλεκομένων στην υπόθεση με τις «χρυσές μίζες» - Ψάχνουν και μεγάλα δικηγορικά γραφεία στη Ζυρίχη - Εντόπισαν ακόμη και τις... παροχές του Άκη Τσοχατζόπουλου προς την πρώτη σύζυγό τουΣυγκλονιστικά στοιχεία για τη μεθοδολογία που ακολουθούσαν κατηγορούμενοι σε υποθέσεις εξοπλιστικών στην Ελλάδα, προκειμένου να ξεπλύνουν σε τράπεζες της Ζυρίχης το «μαύρο χρήμα» από τις μίζες, έρχονται στο φως, μέσα από την έρευνα που διεξάγει, υπό άκρα μυστικότητα, η Ομοσπονδιακή Εισαγγελία της Ελβετίας.

Συναλλαγές «μαύρων» εκατομμυρίων ευρώ με δικαιούχους-φαντάσματα και μεγαλοδικηγόροι και τραπεζίτες ταγμένοι να υπηρετούν τους άνομους σκοπούς των εν Ελλάδι πελατών τους, συγκαταλέγονται στα ευρήματα των Ελβετών, για τα οποία ήδη έχουν ενημερωθεί οι ελληνικές ανακριτικές αρχές.

Οι νέες εξελίξεις, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το «Πρώτο ΘΕΜΑ», οδηγούν κάποιους από τους κατηγορούμενους σε υποθέσεις εξοπλιστικών -που το διάστημα αυτό λογοδοτούν στην ελληνική Δικαιοσύνη για ξέπλυμα μαύρου χρήματος- στην απόφαση να ζητήσουν την επιστροφή αυτών των ποσών στην Αθήνα.

Παίζουν έτσι το τελευταίο τους χαρτί, σε μια προσπάθεια να δείξουν μεταμέλεια, είτε για να μειώσουν τις πρωτόδικες ποινές που τους έχουν επιβάλει τα ελληνικά δικαστήρια είτε για να βρεθούν εκτός φυλακής.

Ειδικότερα, πρώτο στη λίστα με τις προτεραιότητες των Ελβετών εισαγγελέων δεσπόζει το όνομα του Ελληνοελβετού Παύλου Μπάιλα, τραπεζίτη στη Morgan Stanley της Ζυρίχης. Πρόκειται για πρόσωπο, τις κινήσεις του οποίου οι Ελβετοί εισαγγελείς μελετούν με ιδιαίτερη προσοχή. Μάλιστα, έχουν ήδη προχωρήσει σε άρση των τηλεφωνικών του συνομιλιών αλλά και της ηλεκτρονικής του αλληλογραφίας. Στην ατζέντα του εν λόγω τραπεζίτη, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, συμπεριλαμβάνονται επώνυμοι Ελληνες.

Ο «Λύκος της Wall Street»

Στο πλαίσιο των ερευνών τους οι ελβετικές αρχές δεν εστιάζουν στο ύψος των εμβασμάτων που διακινήθηκαν, αλλά στη διαδικασία που ακολουθήθηκε για το άνοιγμα ενός λογαριασμού, τα δικαιολογητικά που προσκομίστηκαν, την αλληλογραφία ανάμεσα στην τράπεζα και τον πελάτη.

Οι Ελβετοί εξετάζουν κυρίως τον τρόπο και τον χρόνο που δίνονταν οι εντολές διακίνησης των ποσών, αλλά και το πώς εξασφαλιζόταν ότι μια εντολή για ένα έμβασμα είχε δοθεί από πρόσωπο που βρίσκεται στη ζωή ή από το πρόσωπο που είναι ο πραγματικός δικαιούχος του λογαριασμού.

Κυριολεκτικά, τα όσα εκτυλίσσονται στην ταινία «Ο Λύκος της Wall Street» με τον Ελβετό τραπεζίτη που αναλαμβάνει το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, αλλά και τον πάμπλουτο χρηματιστή που εξουσιοδοτεί την ηλικιωμένη θεία της συζύγου του να διαχειριστεί τον λογαριασμό του, μόνο σενάριο δεν αποτελούν για τους Ελβετούς δικαστικούς λειτουργούς.

Στο πλαίσιο της προσπάθειάς τους να αφαιρέσουν το καρκίνωμα από το δικό τους τραπεζικό σύστημα, οι Ελβετοί δικαστικοί λειτουργοί είχαν λάβει απολογία από τον κατηγορούμενο Νίκο Ζήγρα.

Ενώπιόν τους ο ξάδελφος του Ακη Τσοχατζόπουλου έχει υποστηρίξει ότι ο Παύλος Μπάιλας γνώριζε τα πάντα από πριν και ότι απλά τον κατηύθυνε στο άνοιγμα των λογαριασμών στις ελβετικές τράπεζες, για λογαριασμό πάντα του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ.

Βρήκαν τα χρήματα της Γκούντρουν

Στο πλαίσιο της εξέτασής του ο Νίκος Ζήγρας ρωτήθηκε για τους λογαριασμούς της Morgan Stanley, μέσω των οποίων φέρεται να διακινήθηκαν περί τα 19 εκατ. ευρώ. Ακόμη, οι Ελβετοί εστίασαν σε λογαριασμούς και offshore, τις οποίες ο μεταμεληθείς ξάδελφος του Ακη Τσοχατζόπουλου μάλλον αγνοούσε.

Μάλιστα, από τις έρευνές τους προέκυψε σειρά εγγράφων που παρουσιάζουν τον Ζήγρα είτε ως σύζυγο της Βίκυς Σταμάτη είτε ως πλούσιο βιομήχανο και κροίσο! Απαντώντας, ο Νίκος Ζήγρας είχε υποστηρίξει πως όλα έγιναν εν αγνοία του και ότι ο Ακης Τσοχατζόπουλος είχε απευθείας επαφή με Ελβετούς τραπεζίτες.

Με βάση την κατάθεση αυτή, καθώς και άλλα στοιχεία της δικογραφίας, οι Ελβετοί έκαναν φύλλο και φτερό όλους τους επίμαχους λογαριασμούς, καταφέρνοντας να εντοπίσουν ακόμη και το ποσό των 620.000 δολαρίων στην τράπεζα Credit Suisse σε θυρίδα της πρώτης συζύγου του Τσοχατζόπουλου και σήμερα κατηγορούμενης στην υπόθεση των εξοπλιστικών, Γκούντρουν Μολντενάουερ.

Αναφέρουν χαρακτηριστικά σε σχετικό έγγραφό τους, το οποίο ήδη βρίσκεται στα χέρια των Ελλήνων ανακριτών: «Στο πλαίσιο της αξιολόγησης τραπεζικών στοιχείων και της ακρόασης προσώπων, διαπιστώθηκε ότι με τη συμμετοχή του Νικόλαου–Παύλου Ζήγρα η πρώην σύζυγος του Ακη Τσοχατζόπουλου, Γκούντρουν Μολντενάουερ, είχε τοποθετήσει ένα ποσό μετρητών ύψους δολαρίων ΗΠΑ 620.000 σε μια θυρίδα στην τράπεζα Credit Suisse Paradeplatz 8 στη Ζυρίχη. Τα μετρητά αυτά ήταν, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ερευνών μας, προϊόν δωροδοκίας και καταβλήθηκαν στο πλαίσιο της προμήθειας των συστημάτων TOR–M1 από τη ρωσική εταιρεία Antey μέσω μεσαζόντων στον τότε Ελληνα υπουργό Αμυνας Ακη Τσοχατζόπουλο».

Μάλιστα, το Φεβρουάριο του 2014 η θυρίδα στην Credit Suisse ανοίχτηκε με εισαγγελική παραγγελία. Στη θυρίδα, όπως αναφέρεται στο ίδιο έγγραφο, «βρέθηκαν 580.000 δολάρια ΗΠΑ σε μετρητά, καθώς και μια χειρόγραφη σημείωση, σύμφωνα με την οποία η κόρη της Γκούντρουν Μολντενάουερ, Αρετή Τσοχατζοπούλου, είχε αφαιρέσει από τη θυρίδα σε άγνωστο χρονικό σημείο το ποσό των 40.000 δολαρίων ΗΠΑ».

Τα υπόλοιπα μετρητά που βρέθηκαν στη θυρίδα κατασχέθηκαν από την Ομοσπονδιακή Εισαγγελία ενώ, όπως διαπιστώθηκε, «ο λογαριασμός στην C.S., με τον οποίο συνδέεται η θυρίδα, τροφοδοτήθηκε με συνολικά 500.000 δολάρια ΗΠΑ από τη Morelia Trading».

«Στρίμωξαν» μεγάλα δικηγορικά γραφεία

Οι Ελβετοί διεξάγουν τις έρευνές τους με απόλυτη μυστικότητα και ερευνούν μεγάλα δικηγορικά γραφεία για τη συμμετοχή τους τόσο στη διαδικασία του ξεπλύματος, όσο και μεταγενέστερα κατά τη συγκάλυψη των αδικημάτων.

Στο πλαίσιο αυτό, διέταξαν την άρση του απορρήτου της αλληλογραφίας που είχε δικηγορικό γραφείο με τον Ακη Τσοχατζόπουλο και, όπως διαπίστωσαν, η αλληλογραφία γινόταν στο όνομα του Νίκου Ζήγρα.

Ειδικότερα, ο Νίκος Ζήγρας φέρεται με επιστολές του να ζητά το μπλοκάρισμα των λογαριασμών της εταιρείας Drumilan, συμφερόντων του Φουάντ Αλ Σαγιάντ, ο οποίος αυτή την περίοδο δικάζεται μαζί με τον Ντίνο Μιχαηλίδη και τον γιο του στο Εφετείο Αθηνών.

Από την εν λόγω εταιρεία, σύμφωνα με την ελληνική Δικαιοσύνη, διακινήθηκαν μίζες συνολικού ποσού 70 εκατ. ευρώ, οι οποίες κατέληξαν στον πρώην υπουργό Αμυνας του ΠΑΣΟΚ.

Σε δήλωσή του ο κ. Στέλιος Γκαρίπης, δικηγόρος του Νίκου Ζήγρα, αναφέρει: «Η έρευνα της ελβετικής Δικαιοσύνης μπορεί να χαρακτηριστεί ως η εκδίκηση του περιεχομένου, αυτού δηλαδή που λέει κάποιος, ανεξάρτητα ποιος είναι αυτός, ανεξάρτητα από τον σκοπό του. Δεν ενδιαφέρει ποιος το λέει, ούτε γιατί το λέει. Σημασία έχει αυτό που λέει, αυτό καθεαυτό. Χάρη στις απολογίες του Νίκου Ζήγρα, η ελβετική Δικαιοσύνη ξεδιπλώνει την ευφυΐα της και επεκτείνει το χέρι της για να πιάσει αυτούς που έως σήμερα δεν μπορούσε να φτάσει. Μετά τη συνεργασία που είχαμε την προηγούμενη εβδομάδα στη Βέρνη και τα ακλόνητα στοιχεία που προέκυψαν, μπορούμε πλέον να μηνύσουμε σε όσους έως πρότινος απειλούσαν και διαπόμπευαν, αντί για τη συγγνώμη που σπεύδουν να ζητήσουν, να ζητήσουν την επιστροφή στον ελληνικό λαό των μιζών που βρέθηκαν στους λογαριασμούς και τις θυρίδες στην Ελβετία».

protothema.gr

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top