Select Menu


Ο βασικός κανόνας του παιχνιδιού είναι πως όποιος δανείζει χρήματα, υπαγορεύει τους όρους - οπότε οι απορίες, σχετικά με το «ποιός κυβερνάει τη χώρα», είναι εντελώς ανόητες, αφού είναι σε όλους γνωστή η απάντηση: η Τρόικα.

"Το (η) Monopoly είναι ένα κλασικό επιτραπέζιο παιχνίδι αγοραπωλησίας ιδιοκτησιών, το οποίο έχει επινοηθεί στις Η.Π.Α., στη διάρκεια της Μεγάλης Οικονομικής Ύφεσης - αποτελώντας το αυθεντικό παιχνίδι μεγάλων χρηματικών συναλλαγών, καθώς επίσης απίστευτων περιουσιών.

Ξεκινώντας από τη γνωστή Αφετηρία, μετακινείται κανείς γύρω στο «ταμπλό», αγοράζει και πουλάει οικόπεδα, κτίζει σπίτια και ξενοδοχεία. Προσέχει τους παίκτες που θα «σταματήσουν» στις ιδιοκτησίες του, επειδή του οφείλουν ενοίκια. Δεν ξεχνάει φυσικά να εισπράττει την αμοιβή του, κάθε φορά που περνάει από την Αφετηρία!

Χρησιμοποιεί την εξυπνάδα του, μεγιστοποιεί τα κέρδη του και πραγματοποιεί τις πλέον συμφέρουσες αγοραπωλησίες. Ακόμη και αν εγκαταλειφθεί από την τύχη του, μπορεί πάντα να καταφύγει σε υποθήκες, καθώς επίσης σε συναλλαγές με άλλους παίκτες. Όταν γίνει ο πλουσιότερος παίκτης, με το μονοπώλιο στα χέρια του, έχει κερδίσει το παιχνίδι".

Άρθρο

Το μεγάλο παιχνίδι στην Ευρώπη ξεκίνησε το 2010, με αφετηρία την Ελλάδα, καθώς επίσης με έναν βασικό, αυστηρά απαράβατο κανόνα: όποιος δανείζει χρήματα, υπαγορεύει απολυταρχικά, δικτατορικά, ολοκληρωτικά τους όρους. Πριν από τη συγκεκριμένη ημερομηνία, η εμπειρία του «ληστρικού παιχνιδιού» είχε περιορισθεί στις αναπτυσσόμενες και αναδυόμενες οικονομίες - οι οποίες αναγκάζονταν, ξανά και ξανά, να καταφύγουν στους διεθνείς δανειστές: στις αγορές, πίσω από τις οποίες κρύβονται έντεχνα οι τοκογλύφοι.

Με την Τρόικα «άξιο απόγονο» του ΔΝΤ, αντικαταστάτη του ουσιαστικά για τις ανεπτυγμένες οικονομίες, το παιχνίδι παραμένει ως είχε: δυσφήμιση και παραποίηση των δημοσιονομικών μεγεθών του κράτους-θύματος, εκτόξευση των επιτοκίων, απομόνωση του από τις αγορές, δάνεια εκτάκτου ανάγκης, χωρίς τα οποία η χρεοκοπία φαίνεται αναπόφευκτη, τρομοκρατία με την απειλή εκδίωξης από το κοινό νόμισμα (ειδική προφανώς συνταγή για τις χώρες της Ευρωζώνης) και, το κυριότερο, ιδιωτικοποιήσεις.

Έναντι των δανείων λοιπόν, η Τρόικα απαιτεί ευρείας κλίμακας αποκρατικοποιήσεις, εντός ενός ασφυκτικού χρονοδιαγράμματος, σε τιμές ευκαιρίας: εκποίηση των δημοσίων εταιρειών ύδρευσης, ηλεκτροδότησης, αεροδρομίων, εθνικών οδών, πολύτιμων εκτάσεων γης, κτιρίων, λιμανιών κοκ.

Παράλληλα, δρομολογείται ο εξευτελισμός των χρηματιστηριακών αξιών των εισηγμένων επιχειρήσεων, οι οποίες ταυτόχρονα αντιμετωπίζουν προβλήματα δανεισμού και τζίρου, λόγω της μειωμένης ζήτησης - επειδή η χώρα υποχρεώνεται να βυθιστεί στην ύφεση, χωρίς την οποία δεν μπορούν να καταρρεύσουν οι τιμές της δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας, ούτε να μειωθούν οι μισθοί.

Ο απώτερος στόχος της συγκεκριμένης πολιτικής είναι είτε να εξαγοραστούν οι επιχειρήσεις σε εξευτελιστικές τιμές, εφόσον αξίζουν (κυρίως οι κοινωφελείς), είτε να κλείσουν - προς όφελος των πολυεθνικών, στις οποίες δωρίζονται τα μερίδια αγοράς και ο τζίρος τους.

Κεντρικό στρατηγικό σημείο η «αποδυνάμωση» των εγχωρίων τραπεζών, έτσι ώστε αφενός μεν να κλείσει η δανειακή στρόφιγγα για τις εταιρείες, αφετέρου να διευκολυνθεί η λεηλασία - αφού οι τράπεζες κατέχουν, έχουν ως εγγύηση καλύτερα, ένα μεγάλο μέρος της περιουσίας των ιδιωτών. Για τους διεθνείς «επενδυτές» οι ευκαιρίες που δημιουργούνται είναι τεράστιες - ενώ τα ρίσκα τους ελάχιστα, αμελητέα.

Οι κατασχέσεις, καθώς επίσης οι πλειστηριασμοί που ακολουθούν μετά από μία «περίοδο χάριτος», δεν γίνονται συνήθως από τις τράπεζες, επειδή δεν θέλουν να χαλάσουν την εικόνα τους, το όνομα τους - ειδικά εάν έχουν διασωθεί από το κράτος (ουσιαστικά από την Τρόικα, αφού αυτή προκαταβάλλει τα χρήματα, επιβαρύνοντας όμως αργότερα τους φορολογουμένους), γεγονός που θα οδηγούσε τους Πολίτες στους δρόμους.

Για να αποφευχθεί κάτι τέτοιο, οι τράπεζες πουλούν δήθεν τις ενυπόθηκες απαιτήσεις τους σε ξένες εταιρείες (τιτλοποιήσεις), οι οποίες στη συνέχεια αναλαμβάνουν το δύσκολο έργο - όπου όμως συχνά οι ξένες αυτές επιχειρήσεις ανήκουν στις ίδιες τις τράπεζες, ή σε συνεργάτες που τους εξασφαλίζει το ΔΝΤ.

Η Τρόικα

Συνεχίζοντας η ομάδα των δανειστών, η οποία αποτελείται από το ΔΝΤ, από την ΕΚΤ και από την Κομισιόν, η γνωστή Τρόικα, είναι ο κυρίαρχος του παιχνιδιού - η τράπεζα, εάν κάνουμε μία παρομοίωση με το γνωστό μας monopoly.

Στο ξεκίνημα λοιπόν του παιχνιδιού, η τράπεζα δίνει χρήματα στις χώρες της Ευρωζώνης, οι οποίες έχουν οδηγηθεί στην παγίδα του χρέους - δάνειο 68 δις € στην Ιρλανδία, για να διασώσει τις χρεοκοπημένες ιδιωτικές της τράπεζες, 240 δις € στην Ελλάδα, 78 δις € στην Πορτογαλία και 10 δις € στην Κύπρο.

Η Ισπανία αρνείται να συμμετέχει στο τυχερό παιχνίδι, ενώ η Ιταλία απειλεί να το χαλάσει - επιστρέφοντας στο δικό της νόμισμα και διαλύοντας την Ευρωζώνη (οπότε αναγκάζεται η ΕΚΤ να παρέμβει, δανείζοντας απ' ευθείας τις ισπανικές τράπεζες και αγοράζοντας ιταλικά, καθώς επίσης ισπανικά ομόλογα, για να διατηρηθούν χαμηλά τα επιτόκια τους).

Έναντι των δανείων, η Τρόικα αναλαμβάνει αρχικά την παρακολούθηση των «κρατών-θυμάτων», επιβάλλοντας τους σκληρά μέτρα, τα οποία πρέπει να εφαρμοσθούν απαρέγκλιτα - μέτρα που οφείλουν να ψηφισθούν από τα κοινοβούλια τους, μετατρέποντας «αυτοστιγμεί» τους βουλευτές, ακούσια, σε προδότες των χωρών τους.

Η παρακολούθηση είναι αφενός μεν δημόσια και περιοδική, όταν η Τρόικα επισκέπτεται τις χώρες ανά τακτά χρονικά διαστήματα, αφετέρου μυστική και διαρκής - μέσω ενός εκπροσώπου του ΔΝΤ που διαμένει στο εσωτερικό τους.

Το στέλεχος αυτό αποφασίζει, μαζί με τους συναδέλφους του, πότε και αν δοθούν οι εκάστοτε δόσεις των δανείων - καθώς επίσης το ύψος της μείωσης των συντάξεων, την εργατική νομοθεσία, τον περιορισμό των μισθών, τους συντελεστές φορολόγησης, τους νέους φόρους κοκ. Τέλος, το σημαντικότερο, σε ποιόν θα πουληθούν οι δημόσιες επιχειρήσεις - ενώ αδιαφορεί εντελώς για τα ευρωπαϊκά σύμφωνα, το τοπικό σύνταγμα, τα δικαστήρια και τις αντίστοιχες νομοθεσίες.

Προφανώς η εκάστοτε τοπική ελίτ, με όλα τα μέσα που διαθέτει (ΜΜΕ κλπ.), βοηθάει όσο καλύτερα μπορεί τους εισβολείς - ευελπιστώντας πως θα συμμετέχει στη λεηλασία, όπως ακριβώς της υπόσχονται. Όταν βέβαια κατανοεί το λάθος της, είναι ήδη πολύ αργά - με ελάχιστες εξαιρέσεις.

Περαιτέρω, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, οι υπάλληλοι της Τρόικας σημειώνουν σε εκθέσεις τους, οι οποίες αφορούν την «πρόοδο» της εκάστοτε χώρας, τι ακριβώς λειτουργεί σωστά κατά την άποψη τους ή σε ποιό σημείο θα έπρεπε το δύστυχο κράτος, που υφίσταται το «πρόγραμμα εξυγίανσης», να προσπαθήσει περισσότερο - όπως ένας προπονητής τους παίκτες της ομάδας του, την εκάστοτε κυβέρνηση εν προκειμένω, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού.

Στην περίπτωση αυτή, οι απορίες σχετικά με το «ποιός κυβερνάει τη χώρα» είναι εντελώς ανόητες - αφού είναι σε όλους γνωστή η απάντηση. Αποτελεί ουσιαστικά ένα κοινό μυστικό που δεν θέλει κανείς να το παραδεχθεί, απλά και μόνο επειδή ντρέπεται για το κατάντημα της πατρίδας του - για το οποίο ενδόμυχα κατηγορεί και τον εαυτό του, νοιώθοντας θήτης αντί για θύμα (φοροφυγάς, διεφθαρμένος, τεμπέλης κοκ., επειδή ακριβώς έτσι έχει χειραγωγηθεί, με την έναντι αμοιβής φυσικά βοήθεια ορισμένων εγχώριων ΜΜΕ, καθώς επίσης προβεβλημένων ατόμων της τοπικής κοινωνίας).

Συνεχίζοντας, οι περισσότεροι ελεγκτές επισκέπτονται αεροπορικά μόνο για μερικές ημέρες τις χώρες που έχουν καταλάβει - με ομάδες που αποτελούνται από μερικά έως και 40 άτομα. Από την πλευρά της Κομισιόν, ένα από τα σημαντικότερα άτομα ήταν στο παρελθόν ο επίτροπος νομισματικών υποθέσεων (O. Rehn), καθώς επίσης ο επικεφαλής διαπραγματευτής του (M. Mors). Η ΕΚΤ στέλνει συνήθως έναν τραπεζίτη (K. Masuch), ενώ το ΔΝΤ τον Δανό κ. P. Thomson - οι οποίοι προσπαθούν να μην εμφανίζονται δημόσια, αποφεύγοντας το όσο περισσότερο μπορούν.

Για τη Νότια Ευρώπη, η Τρόικα είναι η προσωποποίηση της κρίσης - ενώ στην Ελλάδα οι υπάλληλοι μπορούν να εργασθούν, μόνο εάν προστατεύονται από ειδικούς αστυνομικούς. Η Κομισιόν δεν είναι βέβαια καθόλου υπερήφανη για την ομάδα - κρίνοντας από την έρευνα που διενεργήθηκε, με βάση την οποία η Τρόικα δεν νομιμοποιείται δημοκρατικά.

Ακριβώς για το λόγο αυτό ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν, ο οποίος δέχεται ήδη τις πρώτες μεγάλες επιθέσεις με την αποκάλυψη του σκανδάλου του Λουξεμβούργου (άρθρο), δήλωσε πως θα αναδιαρθρώσει την Τρόικα - η οποία πρέπει να εμφανίζεται διαφορετικά, να λειτουργεί με μεγαλύτερη διαφάνεια και ενδεχομένως να μην συνοδεύεται από το ΔΝΤ, έτσι ώστε να είναι ένας αμιγής ευρωπαϊκός οργανισμός.

Εν τούτοις, όσον αφορά το περιεχόμενο των δραστηριοτήτων της ομάδας ελέγχου, δεν θα αλλάξουν σημαντικά πράγματα στο μέλλον - ενώ οι ιδιωτικοποιήσεις της δημόσιας περιουσίας είναι ένα από τα βασικότερα στοιχεία του, τα οποία θα παραμείνουν αναλλοίωτα. Με απλά λόγια, η λεηλασία σχεδιάζεται να μονοπωληθεί από τις ευρωπαϊκές πολυεθνικές - ενώ θα εμποδιστούν οι αμερικανικές, με την προσπάθεια να σταλθεί το ΔΝΤ εκεί από όπου ήλθε, με «άδειες τις τσέπες του».

Η τράπεζα του «ευρωπαϊκού monopoly» πάντως δεν χαρίζει τα χρήματα στο ξεκίνημα του παιχνιδιού - αλλά τα δανείζει, τοποθετώντας τους βασικούς και απαρέγκλιτους κανόνες του. Οι διαφορετικοί παίχτες-θύματα δανείζονται διαφορετικά ποσά, ενώ οι «παίχτες-θήτες» τοποθετούν τα δικά τους χρήματα στο παιχνίδι, προστατευόμενοι από τους τόκους των ομολόγων (spreads), από τους δείκτες των χρηματιστηρίων κοκ.

Ολοκληρώνοντας, στο δεύτερο μέρος του άρθρου, το οποίο βασίζεται σε ξένη δημοσίευση (TS), θα αναφερθούμε στους διάφορους παίχτες - ειδικότερα, στο «ποια χώρα υποχρεώνεται να πουλήσει τι». Επίσης στους κανόνες του παιχνιδιού, ιδιαίτερα δε στα συμβόλαια που υποχρεώνει η Τρόικα τα θύματα της να υπογράψουν.

www.analyst.gr

© Copyright 2014 — Analyst.gr. Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναδημοσίευση / αναπαραγωγή περιεχομένων του παρόντος website με οποιοδήποτε τρόπο χωρίς προηγούμενη έγγραφη άδεια των εκδοτών.

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top