Select Menu


Γράφει ο Παναγιώτης Αποστόλου

Την Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2014 η “Ελεύθερη Ώρα” δημοσίευσε το άρθρο μου: “Να αποκαλυφθούν τα ονόματα περίεργου πλουτισμού”, όπου κατήγγειλα την μεγάλη κωλυσιεργία των υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών στον έλεγχο της λίστας Ράιχενμπαχ, στην οποία ενέχονταν περί τους 1700 συμπολίτες μας για “αιφνίδιο πλουτισμό” και μη απόδοση στην Πολιτεία των αναλογούντων φόρων. Σε μια εποχή που το κράτος έχει απομυζήσει και το τελευταίο υστέρημα των νομοταγών Ελλήνων.

Επίσης, την επόμενη Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2014 στην “Ελεύθερη Ώρα” δημοσιεύθηκε το άρθρο μου: “Ο τσαρλατάνος που ακυρώνει συνέχεια τον εαυτό του”. Και στο οποίο κατέληγα: “Ολοκληρώνοντας να υπενθυμίσω στην Εξουσία πως, τεράστια φοροδιαφυγή με απώλεια πολλών δις ευρώ – σύμφωνα με πληροφορίες – συντελείται από τις παράνομες υιοθεσίες, με σκοπό την αποφυγή της καταβολής του φόρου μεγάλης κληρονομιάς (Νόμος 3815/2010). Γνωρίζουν κάτι περισσότερο; Και εάν Ναι, προτίθενται να ενημερώσουν τον ελληνικό λαό που πένεται και δυστυχεί;”.

Αυτό το “προπέτασμα καπνού” προφανώς έλαβε υπ΄ όψη της η διαδικτυακή σελίδα των Ιωαννίνων EpirusPost.gr και στις 7 Νοεμβρίου 2014, δημοσίευσε το παρακάτω ρεπορτάζ με τίτλο: “Μία τριπλή υιοθεσία με πολλά ερωτήματα και μια τεράστια κληρονομιά: Μία υιοθεσία, η οποία έγινε με απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ιωαννίνων, το 2010, προκαλεί πολλά και εύλογα ερωτηματικά καθώς μπορεί να υποκρύπτει μία τεράστια περίπτωση φοροδιαφυγής. Έγκυροι νομικοί κύκλοι των Ιωαννίνων, που έχουν μελετήσει την απόφαση, σημειώνουν ότι δεν υπάρχει ανάλογη ενώ παρόμοιες υποθέσεις υιοθεσίας, σε άλλα δικαστήρια της χώρας, με την ίδια νομολογία απορρίφθηκαν. Το ελληνικό δημόσιο, το οποίο ήταν το μοναδικό που είχε έννομο συμφέρον, δεν έκανε την παραμικρή κίνηση, όμως η υπόθεση απασχολεί σοβαρά τις Αλβανικές αρχές.

Μάλιστα, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, εντός των επομένων ημερών, αναμένεται να φτάσει στην Ελλάδα κλιμάκιο του Αλβανικού Υπουργείου Δικαιοσύνης για να κάνει τη σχετική διερεύνηση. Τίποτα από όλα αυτά δεν θα ήταν περίεργο και δεν θα προκαλούσε ερωτήματα, αν ο άνθρωπος που έκανε την υιοθεσία και ο οποίος πλέον δεν βρίσκεται στη ζωή, δεν κατείχε μία τεράστια κινητή κι ακίνητη περιουσία. Μάλιστα το όνομά του περιλαμβάνεται τόσο στη λίστα του Υπουργείου Οικονομικών όσο και στην περίφημη λίστα Ράιχενμπαχ, με τα ονόματα πλουσίων που έπρεπε να ελεγχθούν από τις αρχές. 

Το Πολυμελές Πρωτοδικείο Ιωαννίνων εξέτασε την υπόθεση υιοθεσίας τον Ιούλιο του 2010, με την μορφή μάλιστα του κατεπείγοντος. Ο ηλικιωμένος τότε άνδρας, ο οποίος δεν είχε παιδιά, αιτούνταν να υιοθετήσει την ανιψιά του, Αλβανικής καταγωγής και τις δύο κόρες της, εκ των οποίων η μία μένει στην Ιταλία και η δεύτερη στη Νέα Υόρκη. Το δικαστήριο παρέκαμψε τα εμπόδια που έθετε το Αλβανικό δίκαιο, το οποίο έπρεπε να είχε τηρηθεί όπως επίσης ξεπέρασε και τα ηλικιακά εμπόδια που θέτει το ελληνικό δίκαιο κι έτσι ενέκρινε την υιοθεσία. Σημειώνεται ότι το Αλβανικό δίκαιο απαγορεύει την υιοθεσία ενήλικων και υπάρχει απορριπτική απόφαση υιοθεσίας για αυτόν ακριβώς το λόγο από το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης. 

Αυτή είναι και η αιτία για την οποία κινητοποιούνται τώρα οι Αλβανικές αρχές, οι οποίες έχουν την πρόθεση να διερευνήσουν σε βάθος την υπόθεση. Πέραν αυτού, σύμφωνα με όσα προβλέπει η ελληνική νομοθεσία, μετά την τέλεση υιοθεσίας ενηλίκου, πρέπει να παραμένει αμετάβλητος ο βιολογικός και ηθικός δεσμός μεταξύ του υιοθετούμενου και του άλλου φυσικού γονέα του και των συγγενών του, ως προς το είδος, τη γραμμή και το βαθμό της συγγένειας. 

Στην συγκεκριμένη υιοθεσία, όπως τονίζουν έγκυροι νομικοί κύκλοι «κηρύχθηκαν θετά τέκνα του αιτούντος η ενήλικος ανιψιά του και οι ενήλικες θυγατέρες της- φυσικά της τέκνα- κι έτσι η μητέρα και οι εξ αίματος κόρες της καθίστανται όλες αδελφές- θετά τέκνα του ίδιου πατέρα, γεγονός που προσκρούει στις διατάξεις της ελληνικής έννομης τάξης, η οποία αποδοκιμάζει τέτοιου είδους συγγένειες». Το 2011, ενάμισι χρόνο περίπου μετά την πράξη υιοθεσίας, ο αιτών έφυγε από τη ζωή και οι τρεις θετές του κόρες βρέθηκαν να κληρονομούν μία τεράστια περιουσία, κινητή κι ακίνητα. 

Εάν δεν είχε προηγηθεί η υιοθεσία και κληρονομούσαν την περιουσία όφειλαν να καταβάλουν στο δημόσιο ένα μεγάλο ποσό. Ποσό που είναι συνάρτηση της κληρονομιάς και του βαθμού συγγένειας. 

Στην περίπτωση της υιοθεσίας, η συγγενική σχέση αλλάζει και φυσικά αλλάζει η κλίμακα φορολόγησης. Μάλιστα οι γνωρίζοντες τα οικονομικά τονίζουν ότι η διαφορά απόδοσης φόρου μπορεί να ξεπερνά ακόμη και το 50%. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ο νόμος ορίζει πως «κατ' εξαίρεση ο προϊστάμενος της δημόσιας οικονομικής υπηρεσίας, μπορεί για τον υπολογισμού του φόρου να μην λάβει υπόψη το βαθμό που προκύπτει από την υιοθεσία, αν διαπιστώσει ότι αυτή έγινε για να καταστρατηγηθούν οι διατάξεις του νόμου». 

Στην προκειμένη περίπτωση, και πριν αρχίσουν την διερεύνηση οι αλβανικές αρχές, για τους δικούς τους λόγους, ίσως πρέπει να διερευνήσουν την υπόθεση οι ελληνικές αρχές. Ειδικά από τη στιγμή που το όνομα του εκλιπόντος περιλαμβάνονται στις δύο λίστες πλουσίων που έπρεπε να ελεγχθούν”.

Συνεπώς, από όσα διαπιστώνονται, το ζήτημα είναι τεράστιο. Και από πλευράς νομικής αλλά και από πολιτικής. Γιατί, δεν μπορεί παρόμοιες υποθέσεις υιοθεσίας - αυτής των Ιωαννίνων - σε άλλα δικαστήρια της χώρας (Θεσσαλονίκη) , με την ίδια νομολογία να έχουν απορριφθεί και να μην κουνιέται φύλο! Δεν μπορεί η δικομματική κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου να μην έχει ακόμη ασχοληθεί με την υπόθεση, όταν προκύπτει πως πιθανώς, υποκρύπτεται τεράστια υπόθεση φοροδιαφυγής. Από την στιγμή μάλιστα, που ο ίδιος ο Πρωθυπουργός σε τακτά διαστήματα διακηρύσσει την πάταξη της φοροδιαφυγής και της φοροκλοπής. Δεν μπορεί η υπόθεση να απασχολεί σοβαρά τις αλβανικές αρχές και όχι τις ελληνικές! Δεν μπορεί να ακούγεται πως ο άμεσα εμπλεκόμενος στην παράνομη υιοθεσία, είναι μέσα στην λίστα Ράιχενμπαχ για “αιφνίδιο πλουτισμό” και τα “νερά” της Εξουσίας να παραμένουν ατάραχα.

Άλλωστε, δεν είναι δύσκολο στην Πολιτεία και τις αρμόδιες υπηρεσίες της να αναζητήσουν τις αποφάσεις του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης (Τράπεζα Νομικών Πληροφοριών ΔΣΑ), καθώς επίσης, και του Πρωτοδικείου Ιωαννίνων, Τμήμα Εκούσιας Δικαιοδοσίας!!!

Εμπρός κύριοι της κυβέρνησης, δείξτε επιτέλους και σεις τόλμη και παρρησία!!!

Επικεφαλής “Ελλήνων Πολιτεία”
egerssi@otenet.gr
www.apostoloupanos.gr

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top