Select Menu

Αυτή η απίστευτη εικόνα δεν είναι μια καλλιτεχνική απεικόνιση ενός πλανήτη που σχηματίζεται γύρω από ένα αστέρι.

Αλλά είναι στην πραγματικότητα η πιο λεπτομερής πραγματική εικόνα ενός πλανήτη που γεννήθηκε, αποκαλύπτοντας ένα φαινόμενο που οι αστρονόμοι θα μπορούσαν να επεξεργαστούν θεωρητικά μόνο, πριν από μερικές δεκαετίες.

Ο δίσκος του πλανήτη που σχηματίζεται περιβάλλει τον HL Tau, ένα άστρο σαν τον Ήλιο περίπου 450 έτη φωτός από τη Γη στον αστερισμό του Ταύρου.

Η εικόνα λήφθηκε ως μέρος της διαδικασίας ελέγχου και επαλήθευσης των νέων δυνατοτήτων υψηλής ανάλυσης του Atacama Large Millimeter/submillimeter Array's (Alma).

Το μεγαλύτερο ραδιοτηλεσκόπιο του κόσμου, Alma, που βρίσκεται στη Χιλή, αποκάλυψε χαρακτηριστικά που ποτέ πριν δεν είχαν παρατηρηθεί σε αυτό το σύστημα, συμπεριλαμβανομένων πολλαπλών ομόκεντρων δακτυλίων, διαχωρισμένους με σαφή προσδιορισμένα κενά.

Αυτά τα χαρακτηριστικά είναι σχεδόν βέβαιο ότι είναι το αποτέλεσμα των νέων πλανητοειδών σωμάτων που δημιουργούνται στο δίσκο », είπε ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Alma, Stuart Corder.

«Αυτό είναι εκπληκτικό αφού ο HL Tau δεν είναι μεγαλύτερος από ένα εκατομμύριο έτη και τέτοια νεαρά αστέρια δεν αναμένεται να έχουν μεγάλα πλανητικά σώματα ικανά να παράγουν τις δομές που βλέπουμε σε αυτή την εικόνα.»


Η θεαματική εικόνα του ALMA δείχνει τον πρωτοπλανητικό δίσκο του HL Tauri χωρισμένο σε ομόκεντρους δακτυλίους, ανάμεσα στους οποίους υπάρχουν κενά. Πρέπει να είναι τα κενά που σχηματίζονται από την κίνηση νεογέννητων σωμάτων, τα οποία αργότερα θα μεγαλώσουν και θα γίνουν ενήλικοι πλανήτες.

Τα άστρα γεννιούνται από σύννεφα αερίου και σκόνης, τα οποία καταρρέουν υπό την επίδραση της βαρύτητας και σχηματίζουν πυκνούς πυρήνες, που τελικά πυροδοτούνται και γίνονται νέα άστρα. Το αέριο και η σκόνη που περίσσεψε περιβάλλει αρχικά τα νεαρά άστρα, αργότερα όμως συγκεντρώνεται σε έναν επίπεδο δίσκο, τον λεγόμενο πρωτοπλανητικό δίσκο. Μέσα σε αυτόν τον δίσκο, οι συγκρούσεις ανάμεσα σε σωματίδια σκόνης δίνουν όλο και μεγαλύτερα σώματα -πρώτα αστεροειδείς και κομήτες, αργότερα πλανήτες.


Καλλιτεχνική απεικόνηση ενός αέριου δίσκου από τον οποίο δημιουργούνται πλανήτες. Πρόσφατα σχηματισμένοι πλανήτες μπορούν αν παρατηρηθούν,ταξιδεύοντας γύρω από το κεντρικό αστέρι, σαρρώνοντας τις τροχιές τους από σκόνη και αέριο. Οι ίδιες δακτυλοειδείς δομές παρατηρήθηκαν πρόσφατα από το ALMAγύρω από το νεαρό αστέρι HL Tau.

Εικόνες με αυτό το επίπεδο λεπτομέρειας προηγουμένως είχαν παρατηρηθεί μόνο σε μοντέλα υπολογιστών και απεικονήσεις καλλιτεχνών.


«Αυτό το νέο και απρόσμενο αποτέλεσμα προσφέρει μια απίστευτη θέα της διαδικασίας του σχηματισμού των πλανητών,» είπε ο Τόνι Beasley, διευθυντής του Εθνικού Παρατηρητηρίου Ραδιοαστρονομίας (NRAO).

Ο HL Tau είναι κρυμμένος στις συχνότητες του ορατού φωτός, πίσω από ένα τεράστιο περίβλημα σκόνης και αερίων. Από τότε που το Alma παρατηρεί σε πολύ μεγαλύτερα μήκη κύματος, είναι σε θέση να διαπεράσει την ενδιάμεση και παρεμβαλλόμενη σκόνη για να μελετήσει τις διαδικασίες κατευθείαν στον πυρήνα αυτού του νέφους.


Καλλιτεχνική απεικόνηση ενός νεαρού άστρου που περιβάλλεται από έναν πρωτοπλανητικό δίσκο στον οποίο σχηματίζουνται πλανήτες.

«Αυτή είναι πραγματικά μια από τις πιο αξιόλογες εικόνες που έχουν παρατηρηθεί ποτέ σε αυτά τα μήκη κύματος,» είπε ο αστρονόμος του NRAO, Κρίσταλ Brogan.

«Το επίπεδο της λεπτομέρειας είναι τόσο εξαίσιο που είναι ακόμη πιο εντυπωσιακό από πολλές οπτικές εικόνες.

«Το γεγονός ότι μπορούμε να δούμε πλανήτες που γεννιούνται θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε όχι μόνο πώς οι πλανήτες σχηματίζονται γύρω από άλλα αστέρια, αλλά και την προέλευση του δικού μας ηλιακού συστήματος.»

Eva Cat με πληρ.από dailymail

thecuriosityofcat

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top