Select Menu



Ο γερμανός πρώην υπουργός εξωτερικών φοβάται, ότι τυχόν εκλογική νίκη του, όπως λέει, «ας πούμε ευρωσκεπικιστικού» ΣΥΡΙΖΑ, θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια επανάσταση σε όλη τη Νότια Ευρώπη. «Αυτό είναι πολύ πιθανό» έλεγε τη Δευτέρα. «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη προβάδισμα 10% στις δημοσκοπήσεις. Παράλληλα, το κόμμα Podemos προηγείται στις δημοσκοπήσεις στην Ισπανία. Μια γενίκευση της ανατροπής δεν αποκλείεται».

Επόμενο έτσι να διερωτάται: «Τι περιμένει το Βερολίνο; Να συμβούν όλα αυτά και ύστερα να προσπαθήσει να αποτρέψει τα ακόμα χειρότερα; Τότε όμως θα είναι πολύ αργά».

Το συμπέρασμά του: Η γερμανική κυβέρνηση πρέπει να δράσει εδώ και τώρα. Και δράση εδώ σημαίνει, τέρμα στη λιτότητα. «Είναι αφύσικο να κάνουμε ταυτόχρονα και τα δυο – και λιτότητα και δομικές μεταρρυθμίσεις» είπε. «Αυτό οδηγεί, όπως δείχνει η κατάσταση στην Ελλάδα, στον οικονομικό βάραθρο. Το σωστό θα ήταν οι μεταρρυθμίσεις να συνοδεύονται από ένα γενναίο πρόγραμμα ανάπτυξης».

Η στροφή στην οικονομική πολιτική, σύμφωνα με τον ίδιο, οφείλει να συνοδευθεί από μια θεσμική: την πολιτική ένωση. «Το πρώτο βήμα μετά την τραπεζική ένωση θα πρέπει να είναι η δημοσιονομική» είπε. «Το επιστέγασμά τους θα είναι η πολιτική ένωση στην ευρωζώνη, που συμπεριλαμβάνει και μια ευρωπαϊκή κυβέρνηση».

Ο κ.Φίσερ απορρίπτει όμως την πρόταση πολλών πολιτικών, που προβλέπει τη μετατροπή της Κομισιόν σε τέτοια κυβέρνηση. «Τόσο η Επιτροπή, όσο και η Ευρωβουλή δεν έχουν την απαραίτητη νομιμοποίηση, και παρά τις ευρωεκλογές, δεν πρόκειται να την αποκτήσουν ποτέ: Μια ήπειρος, που γλωσσικά και πολιτιστικά θυμίζει Βαβυλώνα, είναι αδύνατο να συγκροτηθεί σε ένα ενιαίο πολιτικό σώμα, και να βγάλει από τις τάξεις του ένα νομιμοποιημένο κυβερνητικό όργανο» είπε. «Η ευρωβουλή ήταν και θα παραμείνει πολιτικό υποκατάστατο».

Το ρόλο της ευρωπαϊκής κυβέρνησης, πρόσθεσε, μπορεί να τον παίξει μόνο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ήτοι η σύνοδος των πρωθυπουργών και αρχηγών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ή, ακόμα καλύτερα, των 18 χωρών της ευρωζώνης, τα μέλη της οποίας είναι νομιμοποιημένα από τις εθνικές εκλογές. Ένα δεύτερο κοινοβουλευτικό όργανο, τα μέλη του οποίου θα στρατολογούνται από τα εθνικά κοινοβούλια, θα λειτουργεί ως «Άνω Βουλή» δίπλα στο ευρωκοινοβούλιο και θα δίνει στην πολιτική ευρωζώνη πρόσθετη νομιμοποίηση. «Η Ελβετία με τα καντόνια της και την κεντρική της κυβέρνηση αποτελεί καλό πρότυπο γι αυτό» είπε.

Στο πάνελ ειπώθηκαν και άλλα πράγματα για την Ελλάδα. Παράδειγμα, από τον χριστιανοδημοκράτη πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής Έλμαρ Μπροκ, ο οποίος καταλόγισε στην τρόικα την έλλειψη δημοκρατικής νομιμοποίησης, καθώς και εντελώς «απολιτικής» αντιμετώπισης των προβλημάτων, που οδήγησε σε μεγάλα λάθη με αντίστοιχα σοβαρές παρεξηγήσεις. Με αποτέλεσμα, όπως τόνισε, «για να το πω πολύ προσεκτικά, οι Έλληνες να θεωρούν τους Γερμανούς μη αλληλέγγυους, και οι Γερμανοί τους Έλληνες ανίκανους να συμβιώσουν στην ευρωπαϊκή κοινότητα».

Πιο επικριτικός προς τους Έλληνες ήταν ο ανταποκριτής του δημόσιου τηλεοπτικού σταθμού ARD στις Βρυξέλλες Ρολφ Ντίτερ Κράουζε. «Ας αφήσουμε την τρόικα που υποτίθεται ότι έχει προκαταλήψεις» είπε. «Όμως και τα μέλη της task force, που είναι καθαρά ευρωπαϊκό όργανο με την αποστολή να προσφέρει τεχνογνωσία, δηλώνουν, ότι όταν έρχονται σε επαφή με τις ελληνικές Αρχές, σηκώνουν ψηλά τα χέρια».

Ο ίδιος επέκρινε και την Άνγκελα Μέρκελ για το γεγονός ότι δεν πληροφορεί επαρκώς τους ευρωπαίους πολίτες για την πολιτική της. «Χρειαζόμαστε μια νέα, πιο ανοικτή επικοινωνιακή πολιτική» είπε. «Γιατί, για παράδειγμα, να μην εμφανιστεί η καγκελάριος στην ελληνική τηλεόραση για να επικοινωνήσει άμεσα με το κοινό;». Το ακροατήριο, που μέχρι εκείνη τη στιγμή τον παρακολουθούσε με κάποιο ενδιαφέρον, ξέσπασε ξαφνικά στα γέλια.

Το ΒΗΜΑ

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top