Select Menu


Φρίκη προκαλεί το βίντεο που δείχνει επίθεση με αυτόματα όπλα σε πορεία άοπλων Κούρδων στην πόλη Dargeçit της Τουρκίας. Το πλήθος πήγαινε στην κηδεία Κούρδου που είχε σκοτωθεί σε επεισόδια το βράδυ της Τετάρτης.

Σύμφωνα με τα τουρκικά Μέσα υπάρχουν 10 τραυματίες, ενώ γίνεται λόγος και για νεκρούς, χωρίς να προσδιορίζεται ο αριθμός τους.


Σύμφωνα με κουρδικές καταγγελίες πυρ άνοιξαν στρατιωτικές δυνάμεις του τουρκικού κράτους.

Υπενθυμίζεται ότι η Dargeçit είναι μία από τις πόλεις στα βάθη της Τουρκίας, στα εδάφη του Κουρδιστάν, στην οποία η τουρκική κυβέρνηση έχει βγάλει το στρατό στους δρόμους εξαιτίας των μαζικών διαδηλώσεων και των επεισοδίων με αφορμή τη στάση του Ερντογάν στην πολιορκία της Κομπάνι από το Ισλαμικό Κράτος.

Εκτός ελέγχου μοιάζει πλέον η κατάσταση στην Τουρκία με τους Κούρδους να συγκρούονται ανοιχτά σε όλες τις μεγάλες πόλεις με δυνάμεις της τουρκικής αστυνομίας και το στρατό. Οι διαδηλώσεις έχουν πάρει σε πολλές πόλεις τη μορφή αντάρτικου πόλης με ένοπλες συγκρούσεις και εκατοντάδες τραυματίες.

Οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τους 41, με τον αριθμό ωστόσο να μην έχει αποσαφηνιστεί με ακρίβεια. Σύμφωνα με τις πληροφορίες από τον τουρκικό Τύπο, οι τραυματίες, κυρίως από την πλευρά των Κούρδων διαδηλωτών, ξεπερνούν τους 1.000, ενώ οι τουρκικές αρχές έχουν προχωρήσει σε πάνω από 4.000 συλλήψεις.



Μετά την Κωνσταντινούπολη που έκανε την εμφάνισή της και η εθνικιστική ισλαμιστική οργάνωση Γκρίζοι Λύκοι εναντίον των Κούρδων, στην Γκαζιαντέπ, μία πόλη στην περιοχή του Κουρδιστάν, κοντά στην Κομπάνι, οι συγκρούσεις ήταν σφοδρές με τρεις Κούρδους νεκρούς.

Αντίστοιχες συγκρούσεις των δυνάμεων ασφαλείας αλλά και των Γκρίζων Λύκων με τους Κούρδους διαδηλωτές έλαβαν χώρα και στα Άδανα.

Στη Μπινγκόλ τρεις υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της αστυνομίας σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ ο αρχηγός των τοπικών δυνάμεων ασφαλείας νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση μετά από επίθεση με πολυβόλα. Οι αρχές εκτιμούν ότι πρόκειται για χτύπημα του κουρδικού PKK.

Σύμφωνα με τη Χουριέτ, αργά το βράδυ της Πέμπτης άγνωστοι άνοιξαν πυρ εναντίον μιας ομάδας αστυνομικών οι οποίοι διεξήγαγαν έρευνα σε χώρο εργασίας που καταστράφηκε κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από μία εβδομάδα ο φυλακισμένος ηγέτης του PKK, Αμπντουλάχ Οτσαλάν είχε στείλει τελεσίγραφο στην Τουρκία, προειδοποιώντας ότι εάν δεν στηρίξουν τους Κούρδους στην Κομπάνι και πέσει η πόλη στα χέρια των τζιχαντιστών, αυτό αυτομάτως θα σημάνει τη λήξη της εκεχειρίας των Κούρδων με την Άγκυρα.


Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης οι Κούρδοι, οι οποίοι ανέρχονται σε περίπου 40 εκατομμύρια και αποτελούν σχεδόν τον μισό πληθυσμό της Τουρκίας, κάνουν λόγο πλέον ανοιχτά για «κουρδική επανάσταση». Χαρακτηριστικός είναι ο όρος #Kurdishrevolution που έχει κατακλύσει το Twitter.

defencenet.gr

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top