Select Menu


Μία γυναίκα έχει τεθεί επικεφαλής των Κούρδων μαχητών στο Κομπάνι εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, που ενισχύουν τις δυνάμεις τους στην περιοχή, σε μια προσπάθεια να τη θέσουν υπό έλεγχο έπειτα από σχεδόν ένα μήνα πολιορκίας και ισχυρής αντίστασης από τις κουρδικές δυνάμεις.

Της ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΤΖΑΒΑΡΑ 

Η Ναρίν Αφρίν, στρατηγός των Κούρδων στο ΚομπάνιΕκκληση να αποφευχθεί μια σφαγή στην κουρδική αυτή πόλη της Συρίας απηύθυνε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν. Στο Ιράκ, ρίψεις τροφίμων και πυρομαχικών πραγματοποίησαν οι ΗΠΑ κοντά στην πόλη Μπαϊτζί, ενώ Βρετανοί και Γερμανοί εκπαιδεύουν Κούρδους στο Αρμπίλ.

Το Ισλαμικό Κράτος στέλνει πολλές ενισχύσεις μετά την κατάληψη του γενικού αρχηγείου των κουρδικών δυνάμεων και καθώς οι τζιχαντιστές ελέγχουν μεγάλο μέρος του Κομπάνι, κυρίως στο νότιο και το δυτικό τμήμα της πόλης.

Από την πλευρά των Κούρδων μαχητών που ανθίστανται σθεναρά από τις 16 Σεπτεμβρίου στη μεγάλη επίθεση που έχει εξαπολύσει το Ι.Κ. στο Κομπάνι, μία γυναίκα έχει τεθεί επικεφαλής, αναλαμβάνοντας τη διοίκηση των Μονάδων Προστασίας του Λαού. Η 40χρονη Μάισα Αμπντο, γνωστή με το ψευδώνυμο Ναρίν Αφρίν, όπως αποκάλυψε ο διευθυντής του Συριακού Παρατηρητήριου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, δίνει τη μάχη της στο πλευρό του Μαχμούντ Μπαρκοντάν. Η Μάισα χρησιμοποιεί ψευδώνυμο, κάτι που συνηθίζουν οι Κούρδοι μαχητές. Το «Αφρίν» προέρχεται από τη γενέτειρά της, μια κουρδική πόλη που, όπως και το Κομπάνι, βρίσκεται στην επαρχία του Χαλεπιού.

Η παρουσία γυναικών στις κουρδικές δυνάμεις δεν είναι πρωτόγνωρο φαινόμενο.

Απωθήσεις

Οι τζιχαντιστές επιτίθενται από πολλά μέτωπα στο Κομπάνι, απωθούνται, επιτίθενται ξανά και ξανά... Το Σάββατο, τουλάχιστον 36 τζιχαντιστές σκοτώθηκαν σε επιθέσεις των κουρδικών δυνάμεων. Την ίδια στιγμή, προσπάθησαν πρώτη φορά να φθάσουν στα σύνορα με την Τουρκία, αλλά απωθήθηκαν και εκεί από τους Κούρδους.

Από την έναρξη της επίθεσης του Ι.Κ. στην περιοχή του Κομπάνι, 577 άνθρωποι, κυρίως μαχητές, έχουν σκοτωθεί και περίπου 70 χωριά έχουν πέσει στα χέρια των τζιχαντιστών.

Εως 700 πολίτες εξακολουθούν να βρίσκονται στο κέντρο της κουρδικής πόλης και 10 με 13 χιλιάδες έχουν συγκεντρωθεί κοντά στα τουρκικά σύνορα.

Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Τσακ Χέιγκελ προειδοποίησε ότι η κατάσταση στο Κομπάνι είναι «ένα πολύ δύσκολο πρόβλημα» και υπογράμμισε πως η μάχη εναντίον των τζιχαντιστών θα είναι μακροχρόνια.

Χθες, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν απηύθυνε έκκληση «σε όλες τις πλευρές να ορθώσουν το ανάστημά τους προκειμένου να εμποδίσουν μια σφαγή αμάχων στο Κομπάνι».

Συνάντηση των επικεφαλής

Την ώρα που οι αεροπορικές επιδρομές από το διεθνή συνασπισμό υπό τις ΗΠΑ εναντίον θέσεων του Ι.Κ. στο Ιράκ μπήκαν στον τρίτο μήνα τους και στην τρίτη εβδομάδα τους στη Συρία, χωρίς να έχουν καταφέρει να ανακόψουν την προέλαση των τζιχαντιστών, οι επικεφαλής του στρατού των 21 χωρών του συνασπισμού θα συναντηθούν αύριο Τρίτη στην Ουάσιγκτον για να εξετάσουν τη στρατηγική τους.

Στο Ιράκ, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν ότι πραγματοποίησαν την Παρασκευή και το Σάββατο πολλές ρίψεις τροφίμων και πυρομαχικών για να ανεφοδιάσουν τις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας. Επίσης, Βρετανοί και Γερμανοί στρατιωτικοί βρίσκονται στο Αρμπίλ για να εκπαιδεύσουν τους Πεσμεργκά.

Τρία παγιδευμένα αυτοκίνητα εξερράγησαν χθες κοντά σε συγκρότημα κυβερνητικών κτηρίων στην Μπακούμπα του Ιράκ, προκαλώντας 25 νεκρούς, μεταξύ των οποίων πολλοί στρατιώτες αλλά και πολίτες. Την ίδια ώρα, από την έκρηξη δύο αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών σε αγορά στο νότιο τμήμα της ίδιας πόλης σκοτώθηκαν έξι άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι 10.

Αλλοι 45 άνθρωποι σκοτώθηκαν το Σάββατο στη Βαγδάτη. Επίσης το Ι.Κ. εκτέλεσε τουλάχιστον 4 γυναίκες, ανάμεσά τους δύο γιατρούς και μία πολιτικό, στο βόρειο Ιράκ.

Πηγές: AFP-Reuters-BBC-ΑΠΕ-Ελευθεροτυπία

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top