Select Menu


Τραγουδοποιός, συγγραφέας, πολυδιάστατος, αθυρόστομα πληθωρικός και οπτικοακουστικός σατιρικός που αποτυπώνει μέσα από στίχους και παραστάσεις, το πνεύμα των καιρών. Ο Τζίμης Πανούσης δεν χρειάζεται πολλές συστάσεις. Είναι ο άνθρωπος που μπορεί να χωρέσει μία ολόκληρη εποχή, σε μία ατάκα.

Ετοιμόλογος, αδέσμευτος, ασυμβίβαστος, με πάνω από 100 δίκες στη θητεία του, εξοντώνει μέσα από το σπαρταριστό (ή οργισμένο) χιούμορ του, τις στάχτες των συμβιβασμών και τακτικισμών. Έχει φαν σε όλο τον πλανήτη και ορκισμένους εχθρούς (εκτός από τον Νταλάρα). Ίσως από τότε που βγήκε για πρώτη φορά στη σέντρα, με αντιπάλους τον Παπανδρέου, το ΚΚΕ, το ΠΑΜΕ, τον ΣΥΡΙΖΑ και την Εκκλησία.

Δεν δηλώνει αριστερός. Για την ακρίβεια, δεν πήρε ποτέ το μέρος κανενός. Γεννήθηκε στο Χολαργό (με σπίτι στο Ψυχικό, εξοχικό στην Άνδρο και καταφύγιο στην Αντίπαρο), αντιβαζελικός, γέννημα – θρέμμα ροκ, φαντάρος για 2 μέρες, απτόητος (Υδροχόος) όσο και στο πρώτο του ξεκίνημα στις «Μουσικές Ταξιαρχίες», αντιρρησίας «βραβείων» (για τον «Άνδρα της Χρονιάς», 2009) με μάνα στην ΕΠΟΝ, πατέρα στη Μακρόνησο και τη γιαγιά να του λέει για τη Σμύρνη, το Κατοχικό, το έχει μέσα του. Γι’ αυτό και στα τραγούδια του πηγάζει τόσο η βαθιά συντήρηση, όσο και η διάθεση ανατροπής. Στις παραστάσεις του, βρίζει, χτυπιέται, τραγουδά, μάχεται, σαρκάζει και αυτοσαρκάζεται, ενώ με τα αντισυμβατικά του ευρήματα και την γελωτοθεραπεία, επιδιώκει την one man show κάθαρση. Μέχρι να βγεις από το μαγαζί του και να σκοντάψεις πάλι πάνω σε μία ταμπέλα καθεστωτικής, διαπλεκόμενης τέχνης που δεν της έμαθαν ποτέ να κάνει δεύτερες σκέψεις για όσα βιώνουμε.


Τρελαίνεται να ανακατεύει ανόμοια πράγματα μεταξύ τους. Είτε αυτά είναι εικόνες, είτε μουσική, είτε στιχάκια. Με άλλα λόγια, ο γνωστός «Τζιμάκος» των ερτζιανών είναι ο πρώτος καλλιτέχνης που πειραματίστηκε και εδραίωσε την τέχνη της δημιουργικής μετάλλαξης. Είναι αυτός που βγάζει το ψωμί του, επειδή έμαθε να τους γράφει όλους δεόντως και να μιλά για όλους και για όλα χύμα. Με ατάκες μυθικές, καθόλου εκλεπτυσμένες, προκλητικές, ιστορικές που σχεδόν συντάσσουν εγκυκλοπαίδεια. Γι’ αυτό και πλέον του αποδίδουν το σύγχρονο όρο «το εθνικό μας τρολ».

Αν και έμαθε να ζει δίχως πρότυπα, μαγεύεται από το (βλαχο) πορνό και το ποδόσφαιρο, αφού είναι οι ψυχεδελικοί καθρέφτες της πραγματικής κοινωνίας μας. «Εμείς οι Βλάχοι, όπως λάχει». Ακόμα και όταν χρειάστηκε να τα βάλει με γιατρούς και να παλέψει με την υγεία του, βγήκε νικητής. Τρεις φορές (καρδιακό, εγκεφαλικό, μπαλονάκια, πέτρες στους νεφρούς). Ψάχνει με τα χέρια τα ρούχα που θα βάλει και συνδυάζει εκτυφλωτικά χρώματα, ανάλογα με την ψυχοσύνθεσή του. Πίσω στο χρόνο; Ναι, θα ταξίδευε. Για να δει τον Νέρωνα να βάζει φωτιές και τον Καραϊσκάκη να δείχνει τον κ… του στους Τούρκους (όπως διαβάζουμε σε παλαιότερη συνέντευξή του). «Θέλω να δω ανθρώπους στο πριν και όχι το τώρα».

Τραγούδια πια δεν γράφει (από το Vivere Pericolosamente, 1993), αφού η κρίση συμπαρέσυρε τα πάντα στον πάτο. "Πολιτικούς, «δημοσιοκάφρους», πλούσια αμειβόμενους από εκδότες κατασκευαστές και συνδικαλιστές". Γι’ αυτό και σε περασμένες εκλογές προτίμησε να «ρίξει» παριζάκι… αντί ψηφοδελτίου. Σε άλλες, να πάρει ένα σκαμπό και να καθίσει άπειρες ώρες μέσα σε παραβάν. «Τον θυμάμαι μερικές φορές να παίρνει θέση απέναντι σε πανίσχυρα κατεστημένα και την αμέσως επόμενη στιγμή, να ξεστομίζει την πιο απίστευτη ρατσιστική χυδαιότητα. Ίσως αυτή να είναι και η τέχνη του. Βαλκάνιο κράμα Lenny Bruce με John Valby», έγραψε ο Δημήτρης Κάζης σε μία ανάλυση, σχετικά με το εάν έχουμε παραχαϊδέψει ή όχι τον Τζίμη Πανούση.

Διαβάζουμε: Έβαλε «Κάγκελα παντού», άνοιξε τρύπες σε σημαίες, διαφήμισε τις μεθυστικές παραστάσεις του με το αστέρι του Δαυίβ – σύμβολο της εβραϊκής θρησκείας – περιπλεγμένο με τη σβάστικα, ντύθηκε με γούνινες παραλλαγές, συναντήθηκε με παπάδες στη Συρία, έκανε ντου σε γήπεδο στη Γερμανία με πανό των Motorhead (γιατί έτσι του’ ρθε), φόρεσε μαντίλα και κράτησε κούκλα τυλιγμένη με την αστερόεσσα, μεταμορφώθηκε σε Άγιο Βασίλη – Αφγανό τρομοκράτη, αναφωνώντας: «Μπόμπα -τσόντα και καμπάνα» και αποκάλεσε την μπούργκα «παραδοσιακό ταλιμπανιστήρι». Στην σκηνή, το παρδαλό floral και τα φλούο χρώματα μπλέχτηκαν αρμονικά με την φόρμα πυροσβέστη, τις ολόγυμνες χορεύτριες, τους κομπάρσους μουσικούς και τις λουλουδάτες ρόμπες, αλλά δεν κρατήθηκε και δεν συγκρατήθηκε ποτέ. Πώς να μπορέσει άλλωστε;

Flash Back. Το news247.gr μας ταξιδεύει πίσω στις ατάκες – δυναμίτη που προκαλούν ακόμη και σήμερα ντελίριο, αλλά κυρίως αυτές που έβαλαν σε αντικριστά τραπέζια μια μοϊκάνα και ένα κουστούμι, τη γούνα δίπλα τα all star και το σακάκι πλάι metalάδες σε dark πολυχώρους – τύπου μπουζούκια – διασκέδασης. Όπως και να το κάνουμε, ο Πανούσης είναι μάστιγα (η αηδιαστικότερη και συγχρόνως, πιο λατρεμένη) και οι μεγαλοαστοί, οι συνήθεις πρωταγωνιστές του.


Ατάκες που ξεχωρίσαμε, διαβάσαμε και ακούσαμε (όχι μόνο μέσα από τους στίχους του):

1. Καμιά δουλειά δεν είναι ντροπή, εκτός από του μπάτσου κι από του βουλευτή.

2. Δεν πωλείται η Ακρόπολη. Θα ενοικιαστεί με μακροχρόνιο συμβόλαιο 99 ετών σε Τούρκους επενδυτές, που θα αξιοποιήσουν τον Ιερό Βράχο με εγκαταστάσεις λούνα παρκ.

3. Πολλοί συνάδελφοι φυσιοδίφες ισχυρίζονται ότι ο Λένιν κυβερνάει ακόμα τη Ρωσία ως ταριχευμένο κουφάρι στην Κόκκινη Πλατεία.

4. Τα κεφάλια μέσα και τα κεφάλαια έξω να σωθούν.

5. Μόλις απεγκλωβίστηκα από το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Ήμουν 20 μέρες στο «Σισμανόγλειο». Ήταν ένα «ηλεκτροσόκ ρεαλισμού», φεύγουν όλα τα δήθεν που έχουν οι καλλιτέχνες. Aπηλλάγην από υπερμεγέθη κοραλλόλιθο νεφρού και τώρα που τον έβγαλα θα είμαι πιο light.

6. Ο Γιωργάκης είναι πολυβραβευμένος, είναι ο μοναδικός που έχει πάρει βραβείο από τη Deutsche Bank.

7. Μην πετάτε γιαούρτια στον Νταλάρα, τα μαζεύει και τα πουλάει.

8. Everybody... get up and boogie. Εγέρθητω κυβερνάνε οι τραμπούκοι. Γιατί χαίρονται και χαμογελάνε οι τραπεζίτες πατέρα;

9. Μην παίρνετε ναρκωτικά, δεν φτάνουν για όλους.

10. Πώς θα μας κυνηγήσει ο μπάτσος όταν δεν μπορεί να πάρει τα πόδια του απ' την πείνα;

11. Ο Κασιδιάρης και οι λεβέντες με τα μαύρα θα πετάνε από τα νοσοκομεία άρρωστους μετανάστες και μωρά αλλοδαπών από δημόσιους βρεφονηπιακούς σταθμούς.

12. Όταν όλα μας τα αγαθά είναι «Made in China», πώς θέλουμε το δίκιο μας να είναι «Made in Greece»;

13. Δεν χάθηκε ο κόσμος να κυβερνήσει για λίγο και ο Αντώνης. Να βάλει κι αυτός το κατιτίς του στην ελβετική άκρη για να ζήσουνε σαν βασιλιάδες και τα τρισέγγονά του.

14. Ξέρω να εξαφανίζω περιστέρια.

15. Απ' τα μπαλκόνια του Αγίου Όρους κρέμονται άγγελοι με πανό, με παπα-άρειους δικηγόρους πέφτουν τα δίκια μας στο κενό.


16. Μπάτσοι, γουρούνια, τροχονόμοι!

17. Και τα αγάλματα που με είδαν με θυμήθηκαν και τον πόνο μου ν' ακούσουν μού αρνήθηκαν.

18. Οι Λούγκρες με τα Μαύρα (σάτιρα για την ταινία «Οι άντρες με τα μαύρα»).

19. Βέρα στο Μ... Σουδιστάν: Η Ζιμπάμπουε των Βαλκανίων (σάτιρα για τη σειρά «Βέρα στο δεξί»)

20. Οι Rolling Stones έχουν πουλήσει την ψυχή τους στο διάολο. Πρώτα απ' όλα είναι διακοσίων χρονών και τραγουδάνε ακόμα. Ακούς εκεί «Sympathy for the devil», αντί να γράψουν καμιά επιτυχία για τον Άγιο Σπυρίδωνα.

21. Οι αριστερές νεολαίες είναι πεκινουά του ΣΥΝ και τα κνιτόσκυλα τρέφονται με pedigree από την πρώην Σοβιετική Ένωση.

22. Χρειάζεται να γίνει ένα τρομοκρατικό χτύπημα στους Δίδυμους Τύπους. Δίδυμοι τύποι είναι ο Γιωργάκης και ο Αντωνάκης. Είναι χειρότερος από τον Γιωργάκη ο Σαμαράς.

23. Ναι, είναι γεμάτες οι φυλακές. Να χτίσουμε νέες λεφτά δεν έχουμε, θα τους βγάλουν έξω. Μόνο ο Λάκης Γαβαλάς είναι μέσα;

24. Τον Ιερώνυμο τον αγαπάω γιατί είναι emo. Ιερων-emo. Έχει μια κατάθλιψη.

25. Το διαδίκτυο είναι υπερτιμημένη τηλεφωνική παρτούζα, όπου ο καθένας βγαίνει και λέει το μακρύ του και το κοντό του. Το κοντό του κυρίως, γιατί αν τον έχεις μεγάλο, βγαίνεις και τον μοιράζεσαι με τις γειτόνισσες. Δεν ιδροκοπάς στις οθόνες.

26. Δεν γίνεται να μας αρέσει ο Παντελίδης και να μας ενοχλεί το Μνημόνιο.

27. Η π..... δεν έχει σχέση με την ομοφυλοφιλία. Π..........ς είναι οι σφουγγοκωλάριοι.

28. Η παράσταση στο «Troika Club» όλη είναι φιλο-παπανδρεϊκή και μάλιστα της Μαργαρίτας Παπανδρέου, γιατί είμαι παιδί του λουλουδιού κι εγώ όπως ο Γιώργος. Ήμουν παλιός χίπης της εξουσίας.

29. Η παραγωγή φέτος είναι καθαρά εβραιο-ναζιστική, εξ’ ου και το λογότυπό μας όπου έχω μπλέξει το αστέρι του Δαυίδ με τη σβάστικα.

30. Προσπαθώ να έχω πάντα τιμές μπουρδέλου. Δηλαδή όσα θες να πας να γ...., τα ίδια να θες και για να έρθεις σε μας να διασκεδάσεις. Κι εγώ έχω πέσει. 15€ με ποτό.


31. Το νινί σου μυρίζει σπανάκι και ρύζι. Το τρώω και βρωμάει. Ποιος είμαι, ο Ποπάυ;

32. Είμαι μανιώδης αναγνώστης των trash. Και παρακολουθώ και κανάλια trash.

33. Αν είχαν ψήγματα τσίπας θα έπρεπε να είχαν αυτοκτονήσει Παπανδρέου – Σαμαράς.

34. Η περίφημη φράση του Πάγκαλου έχει ένα γραμματικό λάθος. Η σωστή φράση είναι «Ναζί τα φάγανε!».

35. Τον Γιωργάκη ετοιμάζονται να τον αποχωρήσουν δια της αναβαθμίσεως. Μέχρι τα Χριστούγεννα θα φύγει από τη χώρα αναβαθμισμένος σε υπουργό Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

36. Ο Γιωργάκης ήταν ένα προβληματικό παιδί, ένα χαζό παιδί χαρά γεμάτο. Σύμφωνα με πληροφορίες έχει νοσηλευτεί σε ίδρυμα απροσάρμοστων παιδιών στην Ελβετία.

37. Ο Πάγκαλος θα μείνει στην ιστορία σαν το σούμο του Κινήματος.

38. Και η ΔΗΜΑΡ, ΔΕΙΜΑΡ γράφεται. Δεν ΕΙΜαι ΑΡιστερός.

39. Δεν θέλω να κάνω κανένα αστείο, δεν θέλω να πιάσω στο στόμα μου τους αλήτες. Θα τους λέω «Χρυσή Ευκαιρία», δεν θέλω ούτε καν να τους αναφέρω, όπως είναι (σάτιρα για τη Χρυσή Αυγή).

40. Είμαστε εμείς οι φοροδιαφεύγοντες που κινούμε λίγο την οικονομία. Αν κρατήσαμε, δηλαδή, κάποια λεφτά και δεν τα δώσαμε όλα στον Τσοχατζόπουλο, είναι από αυτό. Όσοι είχαμε την πρόνοια να μην τα δώσουμε όλα στον Άκη και φυλάξαμε λίγα στην άκρη, αυτά είναι που κινούν λίγο την αγορά.

41. Στον ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούν να φτιάξουν τα δόντια τους, θα φτιάξουν το κράτος; Κατεβάζουν το μουστάκι για να μην φαίνονται τα δόντια που δεν υπάρχουν. Ο φερετζές του ξεδοντιάρη. Ντροπή.

42. «Μια χούφτα Άραβες έσωσαν την τιμή της ανθρωπότητας» (για το τρομοκρατικό χτύπημα στο Λονδίνο το 2005, με 52 νεκρούς).

43. Αμερικανο-τσολιάδες, ελβετό-ψυχοι, αλήτες, ρουφιάνοι, δημοσιογράφοι, ελεύθεροι πολιορκημένοι επαγγελματίες, ήλθεν η ώραν σας» - «Αβάντι πόμολο!» (Εισαγωγή από την εκπομπή «Δούρειος Ήχος», στον City 99.5 FM).

44. Εβραίοι – Γουρούνια – Δολοφόνοι κακή σας μέρα, κακό ψόφο να’ χετε […] Eλέγχουν οι Εβραίοι όλες τις τράπεζες της αμερικανικής αυτοκρατορίας, ελέγχουν και όλο το Σόου Μπιζ» (Απόσπασμα από ραδιοφωνική εκπομπή, «Δούρειος Ήχος», City FM, 2009).

45. Από τότε που η σερβιέτα έβγαλε φτερά, το μ... έγινε άπιαστο όνειρο.

46. Έχω 9 ακίνητα αλλά δουλεύω με εισιτήριο. Αν δούλευα αφιλοκερδώς θα είχε όλο το Ντουμπάι τώρα.

47. Είναι η αλήθεια πως είμαι η Λουκά της Αριστεράς.

48. Μόνο η Πάολα μπορεί να μας χτυπήσει. Είμαστε μεσοτοιχία με τον Βασίλη τον Καρρά αλλά έχουμε καλή μόνωση (για τις φετινές του παραστάσεις στο Guantanamo Club, στην Ακτή Πειραιώς).

Και για το τέλος, το προφητικό:

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top