Select Menu


Μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας επενδύουν στα φωτοβολταϊκά και τα αιολικά, το κόστος της καθαρής ενέργειας μειώνεται με ταχείς ρυθμούς, τεράστιοι όμιλοι όπως οι Rockfeller αποσύρουν τις επενδύσεις τους στα ορυκτά καύσιμα και κολοσσοί όπως η Google (με το eBay να ακολουθεί) αποχώρησαν από την πανίσχυρη συμμαχία ALEC -η οποία συγκεντρώνει περίπου 2000 επιχειρήσεις και νομοθετικά σώματα στις ΗΠΑ με σκοπό τη διαμόρφωση ενός κοινού μοντέλου νομοθεσίας μεταξύ των διαφόρων Πολιτειών- εξαιτίας της αμφισβήτησης της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής από την ηγεσία της.

Είναι όλα αυτά αρκετά για να αποφανθούμε ότι έχει έρθει το τέλος των ορυκτών καυσίμων;

Η απάντηση είναι όχι.

Ο άνθρακας, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο δεν έχουν κοινή μοίρα

Με την κατανάλωση άνθρακα από την Κίνα να καταγράφει κάμψη και τα κόστη παραγωγής του βρώμικου καυσίμου να κινούνται ανοδικά (πέρα από το κρυφό κόστος) κάποιος μπορεί να συμπεράνει ότι ο κλάδος του άνθρακα αντιμετωπίζει πρόβλημα. Αυτό είναι αλήθεια μεν, αλλά ως σημαντικότερος ανταγωνιστής του άνθρακα δεν προβάλλουν (ακόμα) οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, αλλά το ανερχόμενο ορυκτό καύσιμο του μέλλοντος.

Ο λόγος για το φυσικό αέριο το οποίο προσφέρει μοναδική ευελιξία στην ηλεκτροπαραγωγή, είναι πλέον αρκετά φθηνό (λόγω και της έκρηξης στην παραγωγή σχιστολιθικού αερίου στις ΗΠΑ) και συνδυάζεται αποτελεσματικότερα με τις τεχνολογίες ΑΠΕ.

Η απομάκρυνση επενδυτικών κεφαλαίων από τον άνθρακα αφήνει αλώβητα πετρέλαιο και φυσικό αέριο

Μπορεί μεγάλες επιχειρήσεις, τράπεζες όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και πανεπιστημιακά ιδρύματα διεθνούς κύρους όπως το Στάνφορντ στην Καλιφόρνια να απομακρύνονται από τον άνθρακα, αυτό δεν σημαίνει ότι τα ορυκτά καύσιμα πλήττονται στο σύνολό τους. Ο άνθρακας συγκριτικά αποτελείμικρό κομμάτι της πίτας των ορυκτών καυσίμων και συνεπάγεται μεγαλύτερο επενδυτικό κίνδυνο. Σε πρόσφατή έκθεσή του, το Bloomberg New Energy Finance περιγράφει την κατάσταση ως εξής:

“Η απομάκρυνση σημαντικών επενδυτικών κεφαλαίων από τον άνθρακα είναι πολύ ευκολότερη από μια αντίστοιχη επιλογή στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Οι εισηγμένες εταιρείες άνθρακα είναι αρκετά μικρές ώστε οι επενδυτές, στο σύνολό τους, να μπορούν να αποσύρουν και να επανεπενδύουν κεφάλαια χωρίς να δημιουργούν κατάσταση ανισορροπίας στα χαρτοφυλάκιά τους. Από την άλλη πλευρά, οι εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου είναι πολύ μεγάλες και το μετοχικό τους κεφάλαιοδιαμοιρασμένο σε πάρα πολλά χέρια για να είναι εφικτή μια σημαντική αποεπένδυση κεφαλαίων σε σύντομο χρονικό διάστημα”.

Πού καταλήγουν τα χρήματα;

Παρότι πολλά λέγονται και γράφονται για μετακίνηση κεφαλαίων από τα ορυκτά καύσιμα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τα σχεδιαζόμενα έργα στις ΑΠΕ απλώς δεν επαρκούν για να απορροφήσουν όλα τα χρήματα που αυτή τη στιγμή καταλήγουν στο πετρέλαιο και στο φυσικό αέριο.

Στο μεταξύ, όπως αναφέρει το BNEF, οι επενδυτές που θέλουν να “πρασινίσουν” τα χαρτοφυλάκιά τους θα πρέπει να στραφούν σε άλλους κλάδους που συνδέονται με τη μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών, όπως η πληροφορική και οι κατασκευές.

Με άλλα λόγια η μετάβαση σε μια πράσινη ενεργειακή οικονομία μόλις πραγματοποιεί τα πρώτα της βήματα.

Το μέλλον προδιαγράφεται αβέβαιο, αλλά και ενδιαφέρον.

econews

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top