Select Menu


Λίγο πριν την εκχώρηση μέρους των δραστηριοτήτων της ΔΕΗ, η κυβέρνηση καλεί την ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ να υπογράψει σύμβαση παραχώρησης και εκμετάλλευσης του λιγνιτωρυχείου στη Βεύη με απευθείας ανάθεση, για να προλάβει τυχόν κυβερνητική αλλαγή…

Γράφει η Άντα Ψαρρά

Την αμαρτωλή ιστορία με τη «μικρή ΔΕΗ», το παρατημένο λόγω χρεών λιγνιτωρυχείο της Βεύης και την περίπου απευθείας εκχώρηση στην εταιρεία ΑΚΤΩΡ της εκμετάλλευσής του με όρους που βλάπτουν άμεσα το Δημόσιο, έφεραν στη Βουλή με ερώτησή τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Θ. Πετράκος και Ευγένια Ουζουνίζου.

Η ερώτηση προκλήθηκε αμέσως μετά την απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος, Ασημάκη Παπαγεωργίου, να καλέσει την ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ να υπογράψει τη σύμβαση παραχώρησης και εκμετάλλευσης μέσα σε 30 ημέρες.

Το υπουργείο αγνόησε μελέτη του ΕΜΠ, που αποδείκνυε ότι η διάσπαση του κοιτάσματος λιγνίτη σε δύο μέρη (το τμήμα που ήδη κατέχει η ΔΕΗ και το επίδικο μεγάλο ορυχείο της Βεύης) θα αφήσει μεγάλο μέρος αναξιοποίητο και θα ανεβάσει κι άλλο την ήδη ακριβή τιμή του λιγνίτη. Σημειωτέον ότι σε μεγάλο ποσοστό ο λιγνίτης σήμερα είναι εισαγόμενος, λόγω της μη λειτουργίας των ορυχείων.

«Τετελεσμένα»

Όπως είχε γραφεί αναλυτικά σε σχετικό ρεπορτάζ της «Εφημερίδας Συντακτών», στις 27/8/2013, με αφορμή ανάλογη ερώτηση της βουλευτού Ραχήλ Μακρή, από τον διαγωνισμό αποκλείστηκαν οι άλλες εταιρείες, μεταξύ των οποίων και η ΔΕΗ, στην οποία τα χρέη του προηγούμενου μισθωτή ξεπερνούσαν τα 10 εκατομμύρια ευρώ.

Ο αποκλεισμός της ΔΕΗ εξακολούθησε και μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου (20/9/2012), που της έδινε το δικαίωμα να συμμετάσχει.

«Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση δημιουργεί μη αναστρέψιμα τετελεσμένα, πριν από την οριστική απόφαση του Γενικού Δικαστηρίου της Ε.Ε. για το δικαίωμα της ΔΕΗ να συμμετάσχει στον διαγωνισμό», σημειώνουν οι βουλευτές.

Οι κάτοικοι και οι φορείς, αλλά και η δημοτική αρχή, είχαν καταθέσει εγκαίρως υπόμνημα με τα αιτήματά τους (αποκατάσταση του περιβάλλοντος, αποτροπή αυτανάφλεξης του λιγνίτη, απομάκρυνση των οδικών αρτηριών που καταστράφηκαν) και ζητούσαν όλες τις απαραίτητες και αυτονόητες εγγυήσεις.

Η «αστεία» αμοιβή των 50.000 ευρώ το χρόνο προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση από την ανάδοχο, όταν οι καταστροφές ξεπερνούσαν τα 9,6 εκατομμύρια ευρώ, αγγίζει τα όρια της κοροϊδίας για το νομό Φλώρινας.

Η ζημιά στο Δημόσιο από τα προηγούμενα χρόνια της καταστροφής και της ερημοποίησης του ορυχείου ξεπερνούσε τα 500 εκατομμύρια ευρώ.

Απευθείας ανάθεση

Ο αποκλεισμός των 8 εταιρειών στην ουσία ισοδυναμεί με απευθείας ανάθεση, ενώ ένα κοίτασμα τεραστίας αξίας θα εκχωρηθεί για 50 χρόνια στην ΑΚΤΩΡ με μίσθωμα μόλις 171 εκατομμυρίων για τα πρώτα 15 χρόνια.

Σημειώνεται εδώ ότι ο ισχυρισμός της Ρ. Μακρή για την προσφορά της ΑΚΤΩΡ, ότι ήταν μειωμένη κατά 272 εκατομμύρια ευρώ, από άλλη εταιρεία που αποκλείστηκε, δεν απαντήθηκε…

Μία σύμβαση – παρωδία, σύμφωνα με τον χαρακτηρισμό του τοπικού Τύπου, επισπεύδεται εν όψει της κυβερνητικής απόφασης για εκχώρηση της «μικρής ΔΕΗ». Δεδομένου δε –σύμφωνα με τους ερωτώντες βουλευτές- ότι η εκχώρηση ενδέχεται να μην προλάβει να γίνει υπό την παρούσα κυβέρνηση, σπεύδει το υπουργείο να υπογράψει μία ζημιογόνα σύμβαση για το Δημόσιο, και κυρίως για το νομό της Φλώρινας.

Εφημερίδα των Συντακτών

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top