Select Menu


ΠΟΙΑ ΕΞΟΔΟΣ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ;

Ελεύθερη πτώση (-5,5%) στη συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών με την αγορά να έχει διασπάσει καθοδικά το ψυχολογικό επίπεδο των 1.000 μονάδων. Πιέσεις δέχονται τα ελληνικά ομόλογα με το επιτόκιο στα ύψη του 7%. Ποιά έξοδος στις αγορές; Σε χαμηλό δύο μηνών βρέθηκαν τις μετοχές στο Τόκιο, καθώς η Wall Street υπέφερε πάλι από τις ανησυχίες για την παγκόσμια επιβράδυνση και κατά πόσο αυτή θα επηρεάσει την ανάπτυξη των ΗΠΑ. Υποχωρούν σε χαμηλό 8μηνου οι ευρω-αγορές.

O Γενικός Δείκτης Τιμών υποχωρεί στα χαμηλότερα επίπεδα από τις αρχές Σεπτεμβρίου 2013 και στις 15:20 διαμορφώνεται στις 951 μονάδες σημειώνοντας πτώση 5,5%.

Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 100 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 4,6%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 4,1%. Υποχωρούν σημαντικά τα ευρω-χρηματιστήρια χτυπώντας χαμηλό 8 μηνών, με απώλειες του Stoxx Europe 600 Index κοντά 1%.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου πριν από λίγο είχε αυξηθεί στο 7,06%, με αποτέλεσμα το spread, η διαφορά απόδοσης (περιθώριο) από το αντίστοιχο γερμανικό ομόλογο (του οποίου η απόδοση υποχωρεί στο 0,87%) να διευρυνθεί στο 6,21% από 5,78%. Είναι η πρώτη φορά από τον φετινό Μάιο που σπάει το «φράγμα» του 7%, διευρύνοντας το χάσμα, την ώρα που η έξοδος στις αγορές έχει γίνει καραμέλα.


Νέο άλμα στο κόστος δανεισμού, στο 7% το επιτόκιο των 10ετών ομολόγωνΗ εξέλιξη αυτή αποδίδεται στον σκεπτικισμό που επικρατεί στους κόλπους της ΕΕ, όπως αυτός αποτυπώθηκε χθες στις δηλώσεις του Αυστριακού υπουργού Οικονομικών Χανς Γιεργκ Σέλινγκ (Hans Joerg Schelling)- αναφορικά με το σχέδιο πρόωρης εξόδου της χώρας από τον μηχανισμό του Μνημονίου.

Το Bloomberg σημειώνει πως οι ανησυχίες των επενδυτών πως η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να εξασφαλίσει χρηματοδότηση από τις αγορές με βιώσιμα επιτόκια χωρίς την στήριξη των ευρωπαίων εταίρων της, φρέναρε απότομα στο δεύτερο μεγαλύτερο ράλι των ευρωπαϊκών ομολόγων φέτος.
Σε ανάλογη τροχιά κινούνται και οι αποδόσεις των υπόλοιπων ελληνικών ομολόγων, με αυτήν του 3ετούς να έχει αυξηθεί στο 4,21% και του 5ετούς στο 4,99%.

Εκτός από τον ευρω-Νότο και την ελληνική τραγωδία, το παγκόσμιο δράμα δεν κρύβεται, ούτε στην ευρωζώνη. Στο κάδρο μπαίνουν Γαλλία-Ιταλία, ως οι νέοι μεγάλοι ασθενείς του ευρώ (μαζί με τη Γερμανία), στη σκιά των διευρυνόμενης κρίσης στο σύστημα που έχει σημάνει συναγερμό στους αξιωματούχους διεθνώς.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια υποχωρούν σήμερα για έκτη συνεχόμενη συνεδρίαση, εν μέσω ενδείξεων ότι τα προβλήματα της ευρωπαϊκής οικονομίας πλήττουν τη δυναμική κερδοφορίας των εταιρειών και η εμπιστοσύνη των επενδυτών συνεχίζει να εξασθενεί, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg. Ο δείκτης Stoxx Europe 600 καταγράφει απώλειες 5,1% από τις 6 Οκτωβρίου, καθώς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις του για τον ρυθμό ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας, η βιομηχανική παραγωγή της Γερμανίας σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση από το 2009 και οι επενδυτές σταθμίζουν τις επιπτώσεις από την επιδημία του Έμπολα.

Το ινστιτούτο ZEW ανακοίνωσε σήμερα ότι ο δείκτης που καταρτίζει για το επενδυτικό κλίμα στη Γερμανία μειώθηκε τον Οκτώβριο στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2012.

Νέα κρίση

Ο Διοικητής της Κεντρικής Τραπέζης της Αγγλίας (ΤτΑ), Carney, εκτιμά ότι η μεταβλητότητα στις διεθνείς αγορές θα αυξηθεί, καθώς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και η ΤτΑ θα αποσύρουν σταδιακά τα μέτρα επεκτατικής νομισματικής πολιτικής.

Επισήμανε ότι η αδύναμη ζήτηση παγκοσμίως, προκαλεί την υποχώρηση του πληθωρισμού σε ορισμένες χώρες. Ανέφερε ότι η πιθανή αύξηση του βασικού επιτοκίου της Τραπέζης της Αγγλίας θα είναι περιορισμένη, καθώς έχουν ενισχυθεί οι καθοδικοί κίνδυνοι για την οικονομική δραστηριότητα στην Ευρώπη.

Ο Πρόεδρος της Κεντρικής Τραπέζης της Γερμανίας (Weidmann) υποστήριξε ότι ορισμένα από τα μέτρα επεκτατικής νομισματικής πολίτικης, που έχει λάβει η ΕΚΤ, είναι αμφισβητήσιμο εάν εμπίπτουν εντός των ορίων των αρμοδιοτήτων της. Εκτιμά ότι τα επιτόκια της ΕΚΤ δεν θα πρέπει να διατηρηθούν σε ιδιαιτέρως χαμηλό επίπεδο για μεγαλύτερη χρονική περίοδο από την αναγκαία. Θεωρεί ότι έχουν ενισχυθεί οι κίνδυνοι για την πορεία της οικονομίας Γαλλίας και Ιταλίας.
Ο επικεφαλής του Eurogroup δήλωσε ότι ο προϋπολογισμός της Γαλλίας για το 2015 αποκλίνει από τους δημοσιονομικούς κανόνες, που έχουν τεθεί στην Ευρωζώνη.

Ο Υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας υπεραμύνθηκε του προϋπολογισμού της Γαλλίας αναφέροντας ότι έχει προσαρμοσθεί στο περιβάλλον χαμηλότερης του αναμενομένου ανάπτυξης και ιδιαιτέρως χαμηλού πληθωρισμού.

Την Τρίτη ο δείκτης Nikkei υποχώρησε κάτω του μέσου όρου των 200 ημερών (15.122,11 μονάδες) κλείνοντας στις 14.936,51 μονάδες σημειώνοντας απώλειες της τάξης του 2,38%.

Στα στοιχεία που ανακοινώθηκαν νωρίτερα, οι κινεζικές πωλήσεις αυτοκινήτων υποχώρησαν σε χαμηλό 19 μηνών το Σεπτέμβριο λόγω μειωμένης ζήτησης και αύξησης των αποθεμάτων.

ΚΩΣΤΑΣ ΣΑΡΡΗΣ

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top