Select Menu


28η Οκτωβρίου 1940: Την Ελλάδα κυβερνά ο δικτάτορας Ιωάννης Μεταξάς. Ο τρόπος που ανέλαβε την εξουσία ήταν αντιδημοκρατικός. Πρόκειται για ένα καθεστώς που χαρακτηρίστηκε από αρκετούς φασιστικό, που ο ηγέτης του είχε δείξει τα φιλογερμανικά του φρονήματα ήδη από τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Γράφει ο koudos


Δεν έτυχε ποτέ της καθολικής λαϊκής αποδοχής παρά μόνο σε μια στιγμή : όταν διάλεξε, τη νύχτα της 28ης Οκτωβρίου 1940, για την Ελλάδα και τους Έλληνες τον δρόμο της θυσίας κι όχι αυτόν της ατίμωσης. Κατηγορείται ότι η απόφασή του αυτή ήταν συμφεροντολογική και τον εξυπηρετούσε προσωπικά.

Από πότε όμως χαρακτηρίζεται έτσι μια απόφαση που υποστηρίζεται από το λαϊκό αίσθημα, που δεν εναντιώνεται στις πατριωτικές μας αρχές και αξίες και που αποδεικνύεται συν τω χρόνω συμφέρουσα για το Έθνος;

Ο δικτάτορας Ιωάννης Μεταξάς παρά την όποια ιδεολογική του συγγένεια, κυρίως με την Γερμανία του Χίτλερ, σε μια στιγμή που δε μπορούσε να λάβει καμιά δεύτερη γνώμη έδωσε την απάντηση που θα έδινε κάθε Έλληνας. Όπως έγραψε κι ο Γιώργος Σεφέρης: «Όταν ήρθε η 28η, δεν μπόρεσε να ιδεί ότι τότε μόνο, και όχι στις εορτές του Σταδίου, ολόκληρος ο λαός ήταν μαζί του, μαζί με την απάντηση που έδωσε στον Grazzi την αυγή. Δεν μπόρεσε να καταλάβει ότι η ημέρα εκείνη δεν επικύρωνε αλλά καταργούσε την 4η Αυγούστου».

Τη σήμερον, που η αξία του –υγιειούς- πατριωτισμού θεωρείται αμαρτία, προφανώς ξεχάσαμε να λέμε "ΟΧΙ'. Αντιθέτως προφέρεται ευκολότερα το "ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ" ανεξαρτήτως της λαϊκής γνώμης, της κατακραυγής και της εξαθλίωσης.

Αλήθεια λοιπόν, πόσο τιμούν οι τωρινοί "δημοκράτες" το ΟΧΙ των προγόνων μας; Την ελευθερία και την ανεξαρτησία που αυτοί διεκδίκησαν;

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top