Select Menu


Οι συνεδριάσεις του Χρηματιστηρίου Αθηνών αποδεικνύουν ότι οι μετοχές των τραπεζών αποτέλεσαν ένα άριστο πεδίο κερδοσκοπίας και χειραγώγησης της ελληνικής οικονομίας. Τα χρηματιστηριακό κραχ της εβδομάδας προεξόφλησε ότι τα stress tests της 26ης Οκτωβρίου δεν θα έχουν αρεστά αποτελέσματα.

Ας δούμε συνοπτικά τι έγινε για να αντιληφθούμε τα παιχνίδια που παίζονται από τα μεγάλα χρηματιστηριακά funds. Στον τραπεζικό κλάδο όλη την εβδομάδα έγιναν εξαιρετικά μεγάλοι όγκοι, καθώς διακινήθηκαν συνολικά 870,62 εκατ. τεμάχια! Η Eurobank διακίνησε το 5ήμερο 342 εκατ. τεμάχια, η Alpha Bank διακίνησε 282 εκατ., η Πειραιώς 140,4 εκατ. και η Εθνική 96,7 εκατ. Μετοχές!!!

Προσέξτε τώρα τα ονόματα που έπαιξαν όλο αυτό τον όγκο των τραπεζικών μετοχών:

1. Citigroup
2. Deutsche bank
3. Bank of America.
4. UBS
5. Morgan Stanley
6. Credit Suisse
7. Goldman Sachs

Προσέξτε τώρα και άλλες λεπτομέρειες από την χρηματιστηριακή κίνηση της τελευταίας εβδομάδας… από τα 181 περίπου εκατ. τεμάχια μετοχών κατά μέσο όρο που παίχτηκαν στο χρηματιστήριο κάθε μέρα, τα 174 εκατ. περίπου ήταν ΤΡΑΠΕΖΙΚΕΣ ΜΕΤΟΧΕΣ!!!

Μόνο την Παρασκευή που εκτοξεύτηκε προς τα επάνω ο Γενικός Δείκτης (Γ.Δ.) έπαιξαν:
  • στην Alpha 18 εκατ. η Bank of America, 9 εκατ. η Goldman Sachs, 3,8 εκατ. η UBS και 7 εκ. μετοχές η Deutsche Βank,
  • στην Πειραιώς 2 εκατ. η UBS, 1,8 εκατ. η Morgan Stanley και 2,4 εκατ. μετοχές η Citigroup
  • στην Eurobank 23 εκατ. η Goldman Sachs, 9 εκατ. η Deutsche Βank και 13 εκατ. μετοχές η UBS,
  • στην Εθνική 10 εκατ. η Citigroup, 9 εκατ. η Bank of America, 5,5 εκατ. η Deutsche bank και 4 εκατ. μετοχές η UBS.
Την Πέμπτη που καταποντίστηκε το χρηματιστήριο έπαιξαν:
  • στην Alpha bank 12 εκατ. η Citigroup, 7,5 εκατ. η Deutsche bank και 17 εκατ. μετοχές η Bank of America,
  • στην Πειραιώς 2 εκατ. η Citigroup, 6,5 εκατ. η Bank of America, 6 εκατ. η UBS, η Deutsche bank 5 εκατ. και 4,5 εκατ. μετοχές η Morgan Stanley,
  • στην Eurobank 40 εκατ. η Bank of America, 22 εκατ. η Credit Suisse, 11 εκατ. η Deutsche bank και 10 εκατ. μετοχές η Citigroup,
  • στην Εθνική 7 εκατ. η Citigroup, 7 εκατ. η Bank of America, 3,5 εκατ. η Deutsche bank και 3 εκατ. μετοχές η UBS.
Το αποτέλεσμα από αυτά τα παιχνίδια ήταν ο Γενικός χρηματιστηριακός Δείκτης να καταγράψει σε μία εβδομάδα πτώση 9,42% και ο Τραπεζικός Δείκτης πτώση 15,28%. Και επειδή το παιχνίδι αυτό εξελίσσονταν καθησυχαστικά στην αρχή μέσα σε ένα μήνα κατάφεραν να ρίξουν τον Τραπεζικό Δείκτη κατά 23,44%! Σε συνολικά 28 συνεδριάσεις από τις 8 Σεπτεμβρίου ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε συνολικές απώλειες 27,37%, ο Τραπεζικός απώλειες 29,47% και ο FTSE 25 απώλειες 27,27%! Μνημειώδης η πτώση της ΔΕΗ με 46,18% από τις 8 Σεπτεμβρίου! «Τις επόμενες 6 εβδομάδες θα αλλάξει χέρια η μισή Ελλάδα» υπογράμμισε διαχειριστής fund ο οποίος εκτίμησε ότι η βουτιά των τιμών των μετοχών του ελληνικού χρηματιστηρίου ενεργοποιεί κυρίως ξένα αμερικανικά Funds που εκμεταλλεύονται την καθοδική πορεία και αποκτούν ποσοστά σε σημαντικές εταιρείες. 

Έτσι το 10% της Τράπεζας Πειραιώς κατέληξε στο Capital Μanagement - fund το οποίο συμμετέχει και στην Eurobank, και το 5% της Alpha bank κατέληξε στην Wellington Capital Management. Η jpMorgan σε έκθεση της, τόνιζε ότι στο ακραίο σενάριο οι τράπεζες Eurobank και Πειραιώς δεν θα περάσουν τα stress tests. Η ραγδαία πτώση των μετοχών της Eurobank οδήγησε τελικά τη Fairfax- W. Ross- Capital να κατέχει σημαντικό μερίδιο της.

Στο παιχνίδι της τελευταίας εβδομάδας βρέθηκαν σε μία περίοδο οικονομικής ανυδρίας κάποιες offshore εταιρείες που διέθεσαν πάνω από 460 εκατομμύρια ευρώ για να ξεφορτωθούν οι «ξένοι επενδυτές» κυρίως τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών και στην συνέχεια να επαναγοράσουν μέρος αυτών με χαμηλότερο τίμημα!!! Από τις ρευστοποιήσεις μεγάλων πακέτων των ονομάτων που αναφέραμε, ακολούθησε ένα ντόμινο όπως:

1. αυτό, της εκτόξευσης του ελληνικού 10ετούς ομολόγου μέχρι και στο 10,05%!!!
2. αυτό, της ακύρωσης των σχεδίων του ΟΔΔΗΧ για έκδοση 7ετούς ομολόγου, καθώς και 18μηνου εντόκου αφού το δεκαετές έφτασε στο +8,2%.
3. αυτό, των βαρύτατων απωλειών σε 5 μέρες με αποτέλεσμα να βρεθούν εταιρείες που χάνουν περίπου από το ένα τέταρτο έως και το μισό της αξίας τους! Τα βαριά χαρτιά του χρηματιστηρίου όπως ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ υποτιμήθηκαν βίαια.

Θυμάστε το success story του Σαμαρά που μας έβγαλε στις αγορές τον περασμένο Απρίλιο και έκανε γιορτές; Ε, η Jupiter Asset Management που είχε αγοράσει τα ελληνικά ομόλογα τότε, τα ΠΟΥΛΗΣΕ ΟΛΑ στις προχθεσινές συνεδριάσεις του χρηματιστηρίου! Καταλάβατε;

Ένα ακόμα στοιχείο στο παζλ είναι ότι τα διεθνή funds έδειξαν ότι η γενική στάση τους είναι να ετοιμάσουν και άλλα μαζικά sell off σε ομόλογα ευρωπαϊκών εταιρειών που τις θεωρούν «σκουπίδια»! Ο δε οίκος Nomura πιστεύει πως το μαζικό sell off που έγινε τον προηγούμενο καιρό στα ελληνικά assets αποτελεί πλήγμα στη διαπραγματευτική ισχύ της Ελλάδας… μπορείτε να δείτε τώρα πώς θα διασυνδεθούν τα stress tests στις 26 Οκτωβρίου με το χρηματιστηριακό παιχνίδι και το ΝΕΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ. Αν όχι δείτε και το παρακάτω…

Από όλο αυτό το πανηγύρι θα πρέπει να δούμε τον κεντρικό σχεδιασμό των δισεκατομμυριούχων για να αντιληφθούμε που το πάνε. Οι δισεκατομμυριούχοι λοιπόν κάνουν παγκοσμίως κάποιες κινήσεις τοποθετώντας τα χρήματα που απομυζούν από την χρηματιστηριακή οικονομία. Όλως «τυχαίως» τον τελευταίο καιρό ΡΕΥΣΤΟΠΟΙΟΥΝ ακόμη και ΜΕΤΟΧΕΣ με ετήσια υψηλά!!! 

Παρατηρήθηκε ότι φέτος ρευστοποίησαν 70 δις δολάρια περισσότερα σε σχέση με το 2013 και ΑΚΟΜΑ δεν έχει κλείσει ο χρόνος!!! 

Μαζική ρευστοποίηση δυνατών μετοχών της παγκόσμιας οικονομίας σημαίνει ότι προετοιμάζονται για παγκόσμιο κραχ. Είναι ιστορικά αποδεδειγμένο πριν από κάθε χρηματοπιστωτικό κραχ να προηγείται η μαζική ρευστοποίηση από τους ζάμπλουτους. 

Καταλάβατε;

Νομικά Ανάλατα

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top