Select Menu


Προειδοποίηση προς τη βρετανική κυβέρνηση ότι ενδεχόμενη έξοδος από την ΕΕ θα συνιστούσε «ιστορικό λάθος» απηύθυνε από το Λονδίνο το οποίο επισκέπτεται ο Ζοσέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Μιλώντας σε εκδήλωση του ινστιτούτου Chatham House το πρωί της Δευτέρας, ο απερχόμενος Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επανέλαβε τηλεοπτική δήλωση που είχε κάνει την Κυριακή ότι η Βρετανία θα είχε «μηδενική επιρροή» αν έθετε εαυτόν εκτός ενωμένης Ευρώπης.

Οι τοποθετήσεις του κ. Μπαρόζο προκάλεσαν την αντίδραση της Ντάουνινγκ Στριτ, πηγές της οποίας ανέφεραν πως ο πορτογάλος πολιτικός θα έπρεπε να γνωρίζει πως το στάτους κβο δεν είναι αποδεκτό από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η ίδια πηγή συμπλήρωσε πως η βρετανική κυβέρνηση χρειάζεται να διαπραγματευτεί μία «καλύτερη συμφωνία» με την Ε.Ε.

Η επίσκεψη και οι δηλώσεις του κ. Μπαρόζο ακολούθησαν τη διαβεβαίωση του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον προς στελέχη του κόμματός του ότι «δε θα δεχθεί ‘όχι’» στην προσπάθειά του να επαναδιαπραγματευτεί με την Ε.Ε. το δικαίωμα ελεύθερης έλευσης κοινοτικών μεταναστών στη Βρετανία.

Ο απερχόμενος Πρόεδρος της Κομισιόν προειδοποίησε την Κυριακή ότι η επιβολή περιορισμών στην ελεύθερη μετακίνηση των Ευρωπαίων πολιτών μεταξύ των χωρών-μελών της ΕΕ ίσως κριθεί παράνομη. Από το βήμα του Chatham House συμπλήρωσε ότι η επιβολή ενός «αυθαίρετου ορίου» στη μετανάστευση εντός της Ε.Ε. δε θα γινόταν αποδεκτή από τους εταίρους.

Ο Ζοσέ Μανουέλ Μπαρόζο προσέθεσε πως η Ε.Ε. είναι πρόθυμη να εισακούσει τις θεμιτές ανησυχίες της Βρετανίας, αλλά όχι αν αυτές υπονομεύουν τις θεμελιώδεις αρχές της Ένωσης.

Όπως είπε, η παραμονή της Βρετανίας στην Ε.Ε. εξυπηρετεί τα οικονομικά και πολιτικά της συμφέροντα, καθώς και τα συμφέροντα ασφάλειάς της, ενώ παράλληλα είναι ζωτικής σημασίας για μία ενωμένη, ανοιχτή και ισχυρή Ευρώπη.

skai.gr

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top