Select Menu


Τριγμούς στις ελληνοαρμενικές σχέσεις και μάλιστα την ίδια στιγμή που στο Έρεβαν βρίσκονταν για επίσημη επίσκεψη ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Παπούλιας, προκάλεσε η πρώην υπουργός εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη με την πρωτοβουλία της να καταθέσει στο Συμβούλιο της Ευρώπης ψήφισμα το οποίο τάσσονταν υπέρ του Αζερμπαϊτζάν στην διαμάχη με τη Αρμενία για το Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Στην διάρκεια της συζήτησης η οποία έγινε σε υψηλοτάτους τόνους υπήρξαν και ιδιαίτερα σοβαροί υπαινιγμοί για την ελληνίδα βουλευτή τους οποίους μάλιστα η ίδια αποκάλυψε. Όπως έγινε γνωστό η κ. Μπακογιάννη στην διάρκεια της συνεδρίασης της Πολιτικής Επιτροπής ανέφερε ότι ο Ελβετός βουλευτής και παλαίμαχος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΣτΕ Αντρέα Γκρός μιλώντας στην πολιτική ομάδα του αμφισβήτησε την τιμιότητα και την ηθική της καθώς ισχυρίστηκε ότι η ίδια έχει ειδικές σχέσεις με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Αλιεφ, επειδή είχε παραθέσει δείπνο προς τιμήν του στο σπίτι της κατά την επίσκεψη του στην Αθήνα. 

Η πρώην υπουργός εξήγησε ότι την πρόσκληση προς τον κ. Αλίεφ την απηύθυνε με την ιδιότητα του ως πρόεδρου της Ολυμπιακής Επιτροπής της χώρας του και η πρόσκληση ήταν από τον σύζυγο της που είναι πρόεδρος της Ολυμπιακής Ακαδημίας. Στην παρέμβαση της η κ. Μπακογιάννη κάλεσε τον Ελβετό βουλευτή Γκρος να αποσύρει τις δηλώσεις του και να ζητήσει συγγνώμη. Ο Ελβετός παίρνοντας τον λόγο δήλωσε ότι η κ. Μπακογιάννη δεν γνωρίζει το τι έχει ειπωθεί στην πολιτική ομάδα του, δεν δέχεται υποδείξεις από την κ. Μπακογιάννη και δεν αναιρεί λέξη από τα λεγόμενα του.

Η σχέση της κ. Μπακογιάννη με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, τον βαθύπλουτο Αλίεφ, έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον και του αρμενικού τύπου με την εφημερίδα «Πανόραμα» να ισχυρίζεται ότι εκτός των άλλων λόγων η πρωτοβουλία της κ. Μπακογιάννη να καταθέσει ψήφισμα που τάσσεται με τις αζερικές θέσεις στο θέμα του Ναγκόρνο Καραμπάχ, έγινε στην προσπάθειά της να κερδίσει την υποστήριξη του Αλίεφ για την θέση του Επιτρόπου με το χαρτοφυλάκιο της Ενεργείας. Βεβαίως η επιλογή από τον πρωθυπουργό είχε ήδη γίνει και αφορούσε τον Δ. Αβραμόπουλο..

Το αρμενικό πρακτορείο ειδήσεων ARMENPRESS αναφέρει ότι η πρωτοβουλία της κ. Μπακογιάννη στο Σ.τ Ε. αποτέλεσε αντικείμενο των συνομιλιών που είχε ο κ. Παπούλιας στο Ερεβάν. Συγκεκριμένα μάλιστα αναφέρει ότι ο Πρόεδρος της Βουλής Γκαλουστ Σαχακιάν έθεσε το θέμα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε αντιδιαστολή με το πολύ καλό επίπεδο των σχέσεων μεταξύ των δυο χωρών και τούς παραδοσιακούς δεσμούς μεταξύ των δυο λαών.

Σύμφωνα με το Αρμενικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Παπούλιας δήλωσε στον Αρμένιο συνομιλητή του ότι η θέση της Ελλάδας στο θέμα του Ναγκόρνο Καραμπάχ είναι ξεκάθαρη και ότι η κ. Μπακογιάννη παρέκλινε της επίσημης θέσης και αυτή η προσέγγιση δεν αντανακλά την θέση της ελληνικής κυβέρνησης..

Παρόμοια παρέμβαση είχε γίνει και από τον πρόεδρο της Αρμενίας Σερζ Σαργκσιάν φέροντας σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση τον Κ. Παπούλια που βρέθηκε να απολογείται για την πρωτοβουλία της κ. Μπακογιάννη.

Στις 2 Σεπτεμβρίου στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Παρίσι κατατεθήκαν δυο ψηφίσματα για το Ναγκόρνο Καραμπάχ που τάσσονταν υπέρ της θέσης των Αζέρων και θα αποτελούσαν το υλικό για την έκδοση Έκθεσης από την Πολιτική Επιτροπή με τίτλο «Η άνοδος της βίας στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και σε άλλα κατεχόμενα εδάφη του Αζερμπαϊτζάν».

Το ένα ψήφισμα προτάθηκε από τον βουλευτή του Αζερμπαϊτζάν και προς έκπληξη όλων το άλλο προτάθηκε από την Ν. Μπακογιάννη.

Η συνεδρίαση της 30ης Σεπτεμβρίου που ήρθαν προς συζήτηση τα ψηφίσματα ήταν επεισοδιακή με τους Αρμενίους βουλευτές να διαμαρτύρονται για την μονομερή προσέγγιση και την προσπάθεια παραπομπής στην Πολιτική Επιτροπή η οποία οδηγεί και σε έκδοση ψηφίσματος ,ενώ αντιθέτως πρότειναν να παραπεμφθούν στην Επιτροπή Monitoring για ενημέρωση.

Το κείμενο δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top