Select Menu

Αν αντιληφθεί ο αναγνώστης την ουσία αυτών που ισχυριζόμαστε, θα εκπλαγεί από την ανικανότητα του ανθρώπου να λύσει τα προβλήματά του.

Θα εκπλαγεί, βλέποντάς τον να είναι πιο ανίκανος και πιο άβουλος ακόμα και από το τελευταίο ζώο.

Τι ισχυριζόμαστε; 

Ότι, αν βρεθεί κάποιος με μεγάλα αποθέματα τροφής σε ένα περιβάλλον που λιμοκτονεί, τον συμφέρει οι λιμοκτονούντες —και άρα οι εχθροί του— να είναι άνθρωποι και όχι ζώα.

Είναι πιο εύκολο να διατηρήσεις την περιουσία σου, όταν γύρω σου πεθαίνουν άνθρωποι από την πείνα, παρά ζώα.

Είναι πιο εύκολο, γιατί οι άνθρωποι ελέγχονται πιο εύκολα από τα ζώα κι αυτό είναι το τραγικό της υπόθεσης.

Αν για παράδειγμα έχεις υπό την κατοχή σου τόνους σε αποθέματα τροφής, που αρκούν για να λύσουν τα προβλήματα του εγγύς περιβάλλοντός σου, έχεις συμφέρον να είναι το περιβάλλον αυτό ανθρώπινο και όχι ζωικό.

Ακόμα κι αν έχεις όπλο για να υπερασπιστείς την περιουσία σου, αυτό το όπλο δεν αποτελεί εγγύηση για το επιθυμητό αποτέλεσμα, όταν έχεις απέναντι σου πεινασμένα ζώα.

Το όπλο δεν αποτελεί εγγύηση, γιατί ποτέ δεν είναι λύση η γενική καταστροφή του περιβάλλοντός σου. Η λύση για το κοινωνικό όν που λέγεται άνθρωπος συνδέεται πάντα με την έννοια της "εκμετάλλευσης" και όχι με αυτήν της "εξόντωσης".

Στόχος πάντα είναι να ζεις πλούσια σε ένα περιβάλλον που το εκμεταλλεύεσαι ποικιλοτρόπως και όχι να ζεις μόνος σου στην ερημιά σαν θηρίο.

Επιπλέον θεωρούμε ως δεδομένο για το παράδειγμά μας ότι με το όπλο δεν μπορείς να εξοντώσεις το σύνολό των εχθρών σου. Το θεωρούμε ως δεδομένο, γιατί, αν ίσχυε το αντίθετο, δεν θα είχαμε αντικείμενο συζήτησης, εφόσον δεν θα υφίστατο πρόβλημα απειλής, ώστε να προχωρήσουμε σε ανάλυση των τρόπων χρήσης του.

Από τη στιγμή που υπάρχει το πρόβλημα της απειλής από το περιβάλλον, αυτό σημαίνει ότι το όπλο του παραδείγματός μας έχει ρόλο εκφοβιστικό και λειτουργεί θανατηφόρα μόνον σε έκτακτες περιπτώσεις άμεσου κινδύνου.

Αυτό που ισχυριζόμαστε δηλαδή είναι ότι, είτε με όπλο είτε χωρίς αυτό, τα ζώα θα λύσουν οπωσδήποτε το πρόβλημά τους εις βάρος σου, ενώ οι άνθρωποι δεν θα μπορέσουν να λύσουν το δικό τους.

Το όπλο θα έχει το αποτέλεσμα που επιθυμείς, μόνον όταν έχεις απέναντί σου ανθρώπους και όχι όταν περιτριγυρίζεσαι από ζώα.

Η ίδια η έννοια του "όπλου" θα πανικοβάλλει και θα καθηλώσει τον ευφυή άνθρωπο και όχι το κουτό ζώο.

Ποια είναι η πρακτική σημασία των όσων λέμε;

Αν για παράδειγμα περιτριγυρίζεσαι από πεινασμένες ύαινες, είναι θέμα χρόνου να χάσεις την περιουσία σου.

Όπως και να την υπερασπιστείς, θα τη χάσεις.

Αν την υπερασπιστείς σαν αιμοβόρο ζώο, ενστικτωδώς και άρα βίαια θα τη χάσεις, γιατί τα υπεράριθμα ζώα με τα ίδια ένστικτα θα σε νικήσουν.

Θα εκμεταλλευτούν την αριθμητική τους υπεροχή, θα σε ταλαιπωρήσουν και θα σε κουράσουν.
Θα σε κουράσουν τόσο πολύ, που στο τέλος δεν θα σε ενδιαφέρει ν' αγωνιστείς.

Από την άλλη, αν επιχειρήσεις να υπερασπιστείς την περιουσία σου ευφυώς και πάλι θα χάσεις, γιατί τα ζώα δεν σκέπτονται και άρα δεν παγιδεύονται. Ό,τι και να κάνεις, όσο "έξυπνο" και πονηρό και να είναι, δεν θα "πιάσει" στα ζώα, γιατί απλούστατα δεν σκέφτονται, ώστε να παγιδευτούν από την ευφυΐα σου.

Δεν "τσιμπάνε" τα κουτά ζώα σε πονηριές των ευφυών ανθρώπων.

Τι σημαίνουν αυτά που λέμε;
Ότι τα πράγματα, όταν έχεις να κάνεις με πεινασμένες ύαινες, είναι σε κάθε περίπτωση δύσκολα.

Θα σε περικυκλώσουν και θα εκμεταλλευτούν την αριθμητική τους υπεροχή.
Όταν τις κυνηγάς αυτές θ' απομακρύνονται.
Όταν θα επιστρέφεις πίσω, θα επιστρέφουν κι αυτές.
Θα κυνηγάς τη μία, θα σε λεηλατεί η άλλη. Πρέπει να είσαι σε συνεχή εγρήγορση κι αυτό είναι κάτι που έχει ζωική λογική και βέβαια αφορά και τους αντιπάλους σου.

Είναι θέμα χρόνου όμως να χάσεις τη μάχη, γιατί υστερείς αριθμητικά κι αυτό σημαίνει ότι, όταν θα κουραστείς, μαζί με τις δυνάμεις σου θα χάσεις και την περιουσία σου.

Το ίδιο εύκολα θα χάσεις τη μάχη, ακόμα κι αν χρησιμοποιήσεις την ευφυΐα σου. Από τη μια, αν εξοντώσεις μαζικά κάποιες ύαινες, αυτός ο θάνατος δεν "διδάσκει" τις υπόλοιπες.

Δεν τις πτοεί και δεν αλλάζει τον προσανατολισμό τους.

Από την άλλη, αν επιχειρήσεις να αλλοιώσεις την κοινωνική τους δομή με δωρεές, αυτή η καθ’ όλα πονηρή πράξη θα είναι αναποτελεσματική.

Αν πετάξεις μερικά κομμάτια τροφής σε μερικές από αυτές, δεν τις μετατρέπεις σε συμμάχους σου.
Δεν μπορείς δηλαδή με μερικά "ψίχουλα" εύνοιας να ξεχωρίσεις μερικές ύαινες και να τις μετατρέψεις σε υπάκουους "σκύλους" σου. "Σκύλους", που στη συνέχεια θα τους στρέψεις εναντίον των υπολοίπων υαινών.

Οι ύαινες δεν διαθέτουν ευφυΐα και άρα δεν μπορούν να αλλάζουν τα χαρακτηριστικά του "είδους" τους ανάλογα με τα μακροπρόθεσμα συμφέροντά τους.

Δεν σκέπτονται και άρα δεν γνωρίζουν από τέτοιου είδους συμφέροντα. Αυτό σημαίνει ότι μόλις οι ευνοημένοι σου καταναλώσουν τη δωρεά σου, θα ευθυγραμμιστούν και πάλι με τις υπόλοιπες, που είναι οι εχθροί σου. Το ένστικτο πάντα θα τις προσανατολίζει προς την περιουσία σου.

Αντίθετα μ' αυτήν τη δύσκολη κατάσταση, όταν έχεις απέναντί σου ανθρώπους, τα πράγματα είναι εξαιρετικά εύκολα. Όταν τους έχεις αντιπάλους και απειλούν την περιουσία σου, η μεθοδολογία νίκης είναι στάνταρ.

Εκμεταλλευόμενος την ισχύ του όπλου σου, ξεκινάς με μια θεαματική, βίαιη και ζωώδη συμπεριφορά και τους καθηλώνεις κατ’ αρχήν στην αδράνεια.
Εξοντώνεις τους πρώτους που θα επιχειρήσουν να σε απειλήσουν κι αυτό "διδάσκει" τους υπόλοιπους.

Σκεπτόμενοι τι έπαθαν κάποιοι άλλοι, όλοι οι υπόλοιποι παύουν να είναι επιθετικοί.

Η πείνα, όπως και στην περίπτωση των ζώων, τους διατηρεί γύρω σου, αλλά η προσωπική τους ευφυΐα διαφοροποιεί τη συμπεριφορά τους από αυτήν των ζώων. Η βία σου τους κάνει να προβληματίζονται για τα συμβαίνοντα κι αυτό τους προσδίδει αδράνεια.
Τι ακριβώς συμβαίνει;

Η ευφυΐα τους ακυρώνει το ζωικό τους ένστικτο.

Τους κάνει να σκέφτονται και ν' αναζητούν άλλους "πλάγιους" τρόπους να λύσουν τα προβλήματά τους.

Δεν απομακρύνονται από την τροφή, αλλά δεν την διεκδικούν απ’ ευθείας. Δεν είναι αρπακτικοί αλλά διαλλακτικοί.

Στην πραγματικότητα παρακαλάνε για ελεημοσύνη.

Από αυτό το σημείο κι έπειτα μπορείς να δώσεις μονιμότητα στην κατάσταση. Η αδράνεια και οι φόβοι των εχθρών σου σού δίνουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσεις την ευφυΐα σου.

Σου δίνουν χρόνο να δράσεις ψύχραιμα και έξυπνα, πράγμα το οποίο δεν σου επέτρεπαν τα ζώα, που διαρκώς σε απειλούσαν.

Από τη στιγμή που εξασφαλίσεις τον χρόνο να σκεφτείς και να δράσεις, είναι εύκολο να δημιουργήσεις τις συνθήκες που σε βολεύουν και άρα τις συνθήκες που προστατεύουν την περιουσία σου.

Σ' αυτούς, που από την αρχή ζητάνε ελεημοσύνη και άρα με τη στάση τους εμμέσως αναγνωρίζουν την περιουσία σου σαν νόμιμη, κάνεις δωρεά και τους μετατρέπεις σε συμμάχους σου.
Εκμεταλλεύεσαι αυτούς, που λόγω ευφυΐας σκέπτονται τα μακροπρόθεσμα συμφέροντά τους κι αλλάζουν συμπεριφορά, σε σημείο που να μιλάμε για αλλαγή "είδους".

Αυτοί οι οποίοι δεν αναζητούν την τελική, δίκαιη και γενική λύση του προβλήματος, αλλά αναζητούν την έμμεση λύση της ελεημοσύνης, για να λύσουν το προσωπικό τους πρόβλημα, είναι οι πλέον βλάκες και αυτοί είναι εκμεταλλεύσιμοι.

Αυτούς τους πονηρούς βλάκες, που πάντοτε υπάρχουν μέσα στην ανθρώπινη κοινωνία, τους αναζητάς και τους βρίσκεις, πετώντας "ψίχουλα" δεξιά κι αριστερά.

Είναι θέμα χρόνου να ξεχωρίσουν από το πλήθος και ν' αρχίσουν την περισυλλογή τους.
Αν της δωρεάς προηγηθεί και ένα γερό "καψόνι" ή μια τεχνητά δύσκολη δοκιμασία, τα πράγματα είναι ακόμα πιο εύκολα.

Γιατί;

Γιατί οι άνθρωποι, όταν κοπιάζουν —ακόμα και λόγω βλακείας, εξαιτίας μιας παγίδευσης ή ενός "καψονιού"— για ν' αποκτήσουν ένα αγαθό, νομίζουν ότι το δικαιούνται και είναι έτοιμοι να σκοτώσουν αυτούς τους οποίους αμφισβητούν το δικαίωμά τους.

Αν καταφέρεις και δημιουργήσεις μια μερίδα βασανισμένων ευνοημένων, μπορείς να αλλοιώσεις την κοινωνική δομή των λιμοκτονούντων και να τους ελέγχεις απόλυτα. Οι σύμμαχοί σου για λίγα "ψίχουλα" θ' αναλάβουν να προστατεύουν την περιουσία σου.

Θα θυσιάζονται, προκειμένου να προστατεύσουν το αφεντικό, που εξασφαλίζει αυτό το δικαίωμά τους.

Θα σκοτώνουν ανενδοίαστα τον οποιονδήποτε αμφισβητεί τον βασανισμό τους και άρα το δίκαιο των προνομίων τους.

Η περιουσία σου σύντομα, αντί να γίνει η λύση των προβλημάτων των πεινασμένων, θα γίνει γι' αυτούς χειρότερη πληγή κι από την πείνα.

Γιατί;

Γιατί στο μεταξύ οι χορτάτοι βλάκες θα μπουν στην ανθρώπινη κοινωνία και θ' αλλοιώσουν τα χαρακτηριστικά της.

Με την ευφυΐα τους θα αλλάξουν "είδος" και θα φέρονται σαν υποτακτικοί "σκύλοι" σου, που κάνουν και λένε ό,τι τους διατάξεις.

Αυτοί οι "σκύλοι" θα μεταφέρουν ανάμεσα στους ανθρώπους την προπαγάνδα που συμφέρει τον ισχυρό και βέβαια καταστρέφει την κοινωνία και άρα το ανθρώπινο "είδος".
Για να προστατεύσουν τα "σκυλίσια" προνόμιά τους, θα περιπλέξουν την κατάσταση, ώστε να τρομάξουν τους ανθρώπους.

Θα δημιουργήσουν εκείνες τις συνθήκες που θα δίνουν μονιμότητα στην κατάσταση που σε ευνοεί.

Θα σε παρουσιάσουν σαν θεό, που ανά πάσα στιγμή μπορείς να τους εξοντώσεις όλους. Θα μυθοποιήσουν την ισχύ του όπλου σου, παρουσιάζοντάς το σαν ανίκητο φυσικό φαινόμενο.

Από εκεί και πέρα μόνοι τους οι βλάκες θα "καλλιεργήσουν" τον προσωπικό σου μύθο.

Το γεγονός δηλαδή ότι δεν τους εξοντώνεις όλους —σύμφωνα με αυτόν τον μύθο— δεν θα οφείλεται στην αδυναμία σου, αλλά στην καλοσύνη σου. Είσαι ένας καλός θεός, που απλά εξοντώνεις μόνον τους κακούς. Ένας καλός θεός, που αγωνίζεται για το δίκιο του, όπως έχουν δικαίωμα να κάνουν όλοι οι άνθρωποι.

Από εκεί και πέρα θα σπιουνεύουν μέσα στην κοινωνία και θα καταστρέφουν αυτούς που αγωνίζονται για την πραγματική λύση.

eamb-ydrohoos.blogspot.com

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top