Select Menu


Οι περισσότεροι αναλυτές συνηθίζουν να επισημαίνουν πως ένα κόμμα που θέλει να κυβερνήσει πρέπει να κερδίσει τον μεσαίο χώρο. Η Public Issue σε δημοσκόπηση της που παρουσιάζει αναλυτικά σήμερα η «Εφημερίδα των Συντακτών», παρουσιάζει τα κοινωνικά και ταξικά χαρακτηριστικά των κομμάτων.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης , το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «είναι πιο κοντά στα συμφέροντα της μεσαίας τάξης» (37%) και «πιο κοντά στους μισθωτούς του δημόσιου τομέα» (34%).

Επίσης κατέχει τα πρωτεία στη δημοτικότητα των πολιτικών κομμάτων , καθώς διευρύνει τη διαφορά του με τη Ν.Δ. στις δεκατρείς μονάδες (45% έναντι 32%). Ως προς τα χαρακτηριστικά των κομμάτων, η Ν.Δ. συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ποσοστό της στην ερώτηση «ποιο κόμμα είναι περισσότερο εξαρτημένο από οικονομικά συμφέροντα», ενώ οΣΥΡΙΖΑ στην ερώτηση «ποιο κόμμα είναι πιο κοντά στα συμφέροντα της μεσαίας τάξης».

Η Ν.Δ. -σύμφωνα με την έρευνα- είναι εξαρτημένη από οικονομικά συμφέροντα (37%), έχει ικανό αρχηγό (27%), μπορεί να διαπραγματευτεί το χρέος της χώρας (23%), έχει τα πιο ικανά στελέχη (22%), μπορεί να πετύχει την ανάκαμψη της χώρας (21%).

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εξαρτημένος από οικονομικά συμφέροντα (5%), έχει ικανό αρχηγό (23%), μπορεί να διαπραγματευτεί το χρέος της χώρας (30%), έχει πιο ικανά στελέχη (19%), μπορεί να πετύχει την ανάκαμψη της χώρας (24%), είναι πιο κοντά στους μισθωτούς του δημόσιου τομέα (34%) και στα συμφέροντα της μεσαίας τάξης (37%).

Στην κατάταξη της δημοτικότητας οι 1.008 πολίτες που συμμετείχαν πανελλαδικά στην τηλεφωνική έρευνα που διεξήχθη από τις 15 έως τις 23 Σεπτεμβρίου, φέρνουν τον ΣΥΡΙΖΑ στην πρώτη θέση με 45%, στη δεύτερη θέση τη Νέα Δημοκρατία και το Ποτάμι με 32%, το ΚΚΕ να ακολουθεί με 29% και μετά τους Ανεξάρτητους Έλληνες με 25%, τη ΔΗΜΑΡ με 24%, το ΠΑΣΟΚ με 17% και τη Χρυσή Αυγή με 10%.

Όσον αφορά την αρνητική δημοτικότητα των κομμάτων πρώτη έρχεται η Χρυσή Αυγή με 86%, ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ με 79%, η ΔΗΜΑΡ με 71%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 68%, το ΚΚΕ με 66%, η Ν.Δ. με 65%, το Ποτάμι με 57% και ο ΣΥΡΙΖΑ με 52%. Μάλιστα, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο μόνος που παρουσιάζει μεταβολή της γνώμης των πολιτών συγκριτικά με το χρονικό στο διάστημα 1-9 Ιουλίου 2014 και 15-23 Σεπτεμβρίου 2014 αντίστοιχα.

Έτσι είναι αυτονόητο ότι τα ποσοστά αρνητικών γνωμών για τα κόμματα είναι θηριώδη και κυμαίνονται από 52% (το μικρότερο) για τον ΣΥΡΙΖΑ έως 86% (το μεγαλύτερο) για τη Χρυσή Αυγή.

fortunegreece.com

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top