Select Menu


Σε τροχιά γύρω από τον Άρη μπήκε τοαμερικανικό διαστημικό σκάφος Maven(Mars Atmosphere and Volatile Evolution Mission) της NASA, μετά από 10 μήνες ταξιδιού και αφού διήνυσε μια απόσταση 711 εκατομμυρίων χιλιομέτρων, όπως ανακοίνωσε η αμερικανική διαστημική υπηρεσία.

Αποστολή του Maven είναι να ανακαλύψει στην ατμόσφαιρα του Κόκκινου Πλανήτη τις αιτίες που τον μετέτρεψαν από θερμό και υγρό σε άνυδρο και παγωμένο.

Συγκεκριμένα, το σκάφος θα μελετήσει την ατμόσφαιρα επιτρέποντας τους επιστήμονες να διαμορφώσουν ακριβέστερα μοντέλα για την εξέλιξη των κλιματικών και ατμοσφαιρικών συνθηκών στον Άρη. Η τροχιά του Maven θα το φέρει από 150 χιλιόμετρα ως και 6.200 χιλιόμετρα από τον Άρη.

Το Maven θα συνδεθεί στενά με το μη επανδρωμένο όχημα Curiosity, που βρίσκεται στην επιφάνεια του πλανήτη, μελετώντας το έδαφός του και τα κατώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας.

Το σκάφος εκτοξεύτηκε πριν από δέκα περίπου μήνες από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ στις ΗΠΑ. Η αποστολή κόστισε περίπου 700 εκατ. δολάρια.

Το Maven έχει μήκος μικρού λεωφορείου, είναι καλυμμένο με ηλιακά πάνελ και έχει βάρος μεγάλου αυτοκινήτου.

Κινήθηκε με ταχύτητα που έφτασε τα 16.000 χιλιόμετρα ανά ώρα έως ότου επιβράδυνε για να καταφέρει να τεθεί σε τροχιά μια κρίσιμη διαδικασία που διήρκεσε περίπου 12 λεπτά.

Υπενθυμίζεται ότι σε δύο ημέρες θα φτάσει στην ατμόσφαιρα του Άρη το ινδικό σκάφος Mangalyaan.

Η ατμόσφαιρα του Άρη αποτελείται πρωτίστως από διοξείδιο του άνθρακα και δεν είναι καθόλου «πυκνή», με την ατμοσφαιρική πίεση στην επιφάνεια να ισοδυναμεί με το 0,6% τις γήινης πίεσης σε επίπεδο θαλάσσης.

Οι επιστήμονες πιστεύουν πως ο Άρης κάποτε διέθετε ατμόσφαιρα που υποστήριζε την παρουσία νερού και θα μπορούσε ακόμα να επιτρέψει την εμφάνιση ζωής. Ωστόσο, υπό τις παρούσες ατμοσφαιρικές συνθήκες τυχόν νερό στην επιφάνεια του Άρη θα εξατμιζόταν αμέσως.

econews

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top