Select Menu


Χάνει, σήμερα η Ελλάδα, τη διορία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αποστολή των αναθεωρημένων μετρήσεων για το έλλειμμα των δύο τελευταίων δεκαετιών, παρατείνοντας το μυστήριο για το έως ποιον βαθμό, η τότε κυβέρνηση Σημίτη παραποίησε τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, ώστε να επιτύχει την ένταξη στο ευρώ.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η ελληνική ανεξάρτητη στατιστική υπηρεσία, ζήτησε τον Φεβρουάριο στοιχεία από το υπουργείο Οικονομικών ώστε να προετοιμάσει την αποστολή τους στις Βρυξέλλες για την περίοδο 1995 με 2013. Αλλά έλαβε την πρώτη παρτίδα μόλις στις αρχές του Σεπτεμβρίου, εξαιτίας καθυστερήσεων στο υπουργείο.

«Ήταν αδύνατο να τηρήσουμε την διορία εξαιτίας των καθυστερήσεων» δήλωσε ο Πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέας Γεωργίου. Ο όρος «greek statistics» έχει γίνει συνώνυμος με την εξαπάτηση αφότου η Eurostat, η στατιστική υπηρεσία της Ε.Ε., κατηγόρησε σε έκθεση της το 2010 την Αθήνα ότι έχει επανειλημμένα δώσει λανθασμένα νούμερα για το ΑΕΠ, το έλλειμμα και το δημόσιο χρέος αναφέρουν σε σχετικό δημοσίευμά τους οι Financial Times.


Η αναγνώριση από την νέα ελληνική κυβέρνηση τον Οκτώβριο του 2009 πως τα προηγούμενα στοιχεία για το χρέος και το έλλειμμα ήταν πολύ χαμηλότερα από τα πραγματικά, ήταν το πρώτο συμβάν που ταρακούνησε τους επενδυτές και επίσπευσε το ξέσπασμα της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη.

Τα ιστορικά στοιχεία για την Ελλάδα είναι εξαιρετικά αμφιλεγόμενα εξαιτίας των ενδείξεων ότι η ελληνική κυβέρνηση παραπλάνησε τις Βρυξέλλες για το έλλειμμα του 1999, ώστε να ενταχθεί στο ευρώ το 2001. Με βάση αναθεωρημένες μετρήσεις για το χρέος και το έλλειμμα, η Ελλάδα θα παραβίαζε το όριο για έλλειμμα 3% του ΑΕΠ.

Οι τελικές μετρήσεις που θα δοθούν από την ΕΛΣΤΑΤ στις Βρυξέλλες μπορεί να δείχνουν το μέγεθος της παραποίησης και να ρίξει νέο φως στον τρόπο με τον οποίο τη διαχειρίστηκε η ελληνική κυβέρνηση.

«Το μέγεθος της χειραγώγησης δεν είχε γίνει ποτέ γνωστό και η δημοσίευση των αναθεωρημένων μετρήσεων από την Eurostat με βάση την οδηγία ESA 2010 μπορεί να είναι ντροπιαστική» σημείωσε Έλληνας οικονομολόγος, αναφερόμενος στην στατιστική μεθοδολογία της Eurostat.

O κ. Γεωργίου δήλωσε ότι η ΕΛΣΤΑΤ θα έχει έτοιμες τις τελικές αναθεωρήσεις ως τον Ιανουάριο. «Εκτιμούμε ότι αυτή τη στιγμή λαμβάνουμε τις απαιτούμενες πληροφορίες και προσβλέπουμε στην ολοκλήρωση του έργου» είπε.

Ο Ανδρέας Γεωργίου, ο οποίος έχει πάρει άδεια από την δουλειά του στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να αναλάβει την διοίκηση της ΕΛΣΤΑΤ, έχει δεχθεί μήνυση από την καθηγήτρια στατιστικής Ζωή Γεωργαντά. Η κ. Γεωργαντά, η οποία ήταν μέλος του ΔΣ της ΕΛΣΤΑΤ, κατηγόρησε τον κ. Γεωργίου και την ομάδα του ότι χρησιμοποίησαν ανακριβείς μεθόδους για να διογκώσουν τεχνητά το έλλειμμα του 2009, που χρησιμοποιήθηκε ως σημείο εκκίνησης από τους διεθνείς δανειστές της Ελλάδας για τον υπολογισμό των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας.

Ο κ. Γεωργίου και δύο υπάλληλοι της ΕΛΣΤΑΤ διώκονται για ψευδείς δηλώσεις και χρησιμοποίηση παράνομων πρακτικών για την υπονόμευση των «εθνικών συμφερόντων» όσον αφορά το δημοσιονομικό έλλειμμα, το οποίο έφτασε στο 15,9% του ΑΕΠ εκείνη την χρονιά.

Αν και οι εισαγγελείς αρνήθηκαν να αφήσουν στην άκρη την υπόθεση, φαίνεται πως έχει μπει στον πάγο μετά από διαμαρτυρίες των διεθνών δανειστών στην κυβέρνηση. Εντωμεταξύ, μια διαφορετική έρευνα διεξάγεται για διάπραξη παραπτώματος από τον κ. Γεωργίου για την μη υποβολή των αναθεωρημένων μετρήσεων στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΛΣΤΑΤ. Η υπόθεση στηρίζεται από πολιτικούς στην κυβέρνηση συνεργασίας που έχουν αποκαλέσει τον κ. Γεωργίου «προδότη». Αν κριθεί ένοχος στη δίκη, θα αντιμετωπίσει ποινή φυλάκισης ως και πέντε έτη.

Πηγή: FT.com

euro2day.gr

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top