Select Menu


"Δεν αποτελούμε απειλή για την Ευρώπη αλλά την πρόκληση για να αλλάξει η πολιτική" υπογράμμισε ο πρόεδρος της Αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη που παραχώρησε στο δίκτυο CNBC, στο περιθώριο του φόρουμ του Ambrossetti Club στη λίμνη Como.

Ζητώντας εκ νέου "κούρεμα" μεγάλου μέρους του χρέους μέσω μιας Ευρωπαϊκής Συνόδου στο πρότυπο αυτής του 1953 για τα χρέη της Γερμανίας, ο Αλέξης Τσίπρας πρόταξε την ανάγκη να αλλάξει η οικονομική πολιτική στην Ελλάδα.

Ερωτηθείς μάλιστα για το αν το πρόγραμμα προσαρμογής πετυχαίνει, δεδομένου ότι ο πρωθυπουργός της χώρας ανακοίνωσε φοροελαφρύνσεις από το βήμα της ΔΕΘ, ο κ. Τσίπρας δε δίστασε να το χαρακτηρίσει ως ένα "πρόγραμμα καταστροφής", καθώς "έχουμε χάσει ήδη το 25% του ΑΕΠ μας και η ανεργία έχει φθάσει στο 29%, πράγμα ανεπίτρεπτο για ευρωπαϊκή χώρα"

Ο κ. Τσίπρας συνέχισε υπογραμμίζοντας πως ο αποπληθωρισμός, που έχει πυροδοτηθεί απ' το πρόγραμμα προσαρμογής, σήμερα αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή, κάτι πλέον που νοιώθουν και οι Ευρωπαίοι. "Και το πρόγραμμα της τρόικα θέλει ετησίως να παράγοντα πρωτογενή πλεονάσματα 4,5% ώστε να αποπληρώνονται οι τόκοι των δανείων. Μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον και υπό αυτούς τους όρους δεν μπορεί να υπάρξει διατηρήσιμη ανάπτυξη", τόνισε.

Ερωτηθείς για το αν η χώρα θα έχει πρόωρες εκλογές προέβλεψε πως η χώρα θα οδηγηθεί σε αυτές, λόγω της αδυναμίας να εκλεγεί πρόεδρος της Δημοκρατίας και τόνισε πως "αυτό που χρειάζεται είναι αλλαγή πολιτικής. Πρέπει να υπάρξει μία νέα κοινοβουλευτική πλειοψηφία που θα αναδιαπραγματευτεί με τους εταίρους μας τους όρους ". για να συνεχίσει τονίζοντας πως "Η αλλαγή πολιτικής στην Ελλάδα δεν αποτελεί απειλή για την Ευρώπη αλλά πρόκληση για την αλλαγή πολιτικής πανευρωπαϊκά ώστε να βρεθούν βιώσιμες λύσεις για την κρίση. Πρόκειται για κοινά, ευρωπαϊκά προβλήματα που απαιτούν και ευρωπαϊκές λύσεις".

Τέλος, ερωτηθείς για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει την "αναδιάρθρωση χρέους" ο κ Τσίπρας αφού επανέλαβε την πρόταση του για τη διενέργεια μίας Ευρωπαϊκής Συνόδου για το δημόσιο χρέος όλων των ευρωπαϊκών χωρών, στο πρότυπο της Συνόδου του Λονδίνου το 1953 για τα χρέη της Γερμανίας, κατέληξε πως η επιδίωξή του δεν είναι μόνο η λύση του προβλήματος του χρέους μιας και "θα απαιτηθούν συνδυαστικές δράσεις. Αυτό που χρειάζεται είναι ένα ευρωπαϊκό ντιλ για επενδύσεις και ανάπτυξη".


www.toxwni.gr

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top