Select Menu


Η απόφαση του υπουργείου Υγείας να περικόψει δεκάδες προληπτικές εξετάσεις για σοβαρές ασθένειες δεν είναι απλά ένα άδικο και αντικοινωνικό μέτρο. Είναι η απόλυτη έκφραση του κυνισμού μιας κυβέρνησης που είναι αδίστακτη ακόμα και μπροστά σ' αυτήν καθαυτήν την ανθρώπινη ζωή και την υγεία των πολιτών. Είναι απλά η πιο αποκρουστική έκφραση μιας κυβέρνησης του ΕΝΦΙΑ, των περικοπών στους μισθούς, στις συντάξεις, των αυξήσεων στους φόρους, της ισοπέδωσης δικαιωμάτων.

Εκτός όμως από κυνική και αδίστακτη, αυτή η κυβέρνηση είναι γελοία, θρασύτατη και προκλητική. Ο Μάκης Βορίδης, αφού αποφάσισε να τσεκουρώσει τις προληπτικές εξετάσεις και να αφαιρέσει από τον κατάλογο των δωρεάν παροχών του ΕΟΠΥΥ εξετάσεις όπως για το τεστ ΠΑΠ, τον καρκίνο, το θυρεοειδή, την αναιμία κ.ά., δηλώνει τώρα ότι δεν πρόκειται για «νομικό περιορισμό» αλλά για τη δημιουργία ενός «ελεγκτικού πεδίου» και ισχυρίζεται προκλητικά ότι με το μέτρο αυτό θα αντιμετωπίσει την παράνομη συνταγογράφηση!

Αν κανείς τραβήξει στα άκρα το επιχείρημα Βορίδη, θα πρέπει να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι πρέπει να καταργηθεί κάθε έννοια δημόσιας και δωρεάν υγείας για να μην έχουμε σπατάλη στις κοινωνικές δαπάνες και κυρίως να μην έχουμε σπατάλες στα ασφαλιστικά ταμεία. Εδώ ισχύει απόλυτα και κυριολεκτικά το «πονάει δόντι, κόβει κεφάλι».

Οι αντιδράσεις του ιατρικού κόσμου και των ασθενών είναι αυτονόητες και δίκαιες. Είναι και αποκαλυπτικές της υποκρισίας του υπουργού, που επιχείρησε να κρυφτεί πίσω από δήθεν «κατευθυντήριες οδηγίες» που του έδωσαν οι «ειδικοί». Την ώρα που ο υπουργός Υγείας «κούρευε» τις διαγνωστικές εξετάσεις, ακόμα και ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ έδινε στη δημοσιότητα νέο κανονισμό παροχών του Οργανισμού με εντελώς διαφορετική προσέγγιση για την κάλυψη των προληπτικών εξετάσεων. Μπάχαλο. Μόνο που εδώ δεν έχουμε να κάνουμε απλά με τις τσέπες των πολιτών, αλλά με την ίδια τη ζωή τους.

Ως κερασάκι στην τούρτα έρχεται η απόφαση του υπουργείου Υγείας να δημιουργήσει ανώνυμη εταιρεία με τη συμμετοχή ιδιωτών για να κοστολογεί και τις νοσηλείες. Με τι αντίτιμο άραγε; Αυτό δεν κοστίζει δημοσιονομικά; Εδώ αναδεικνύεται στο έπακρο η υποκρισία της κυβέρνησης, όταν το βασικό επιχείρημα για τις περικοπές στην προληπτική ιατρική γίνεται στο όνομα των αντοχών των δημόσιων οικονομικών.

Και για τη συγκεκριμένη περίπτωση ισχύει το ρητό για το νυστέρι. Οταν είναι στα χέρια του γιατρού μπορεί να σώσει ζωές, όταν το κρατάει δολοφόνος μπορεί να σκοτώσει. Χωρίς αμφιβολία ο υπουργός και η κυβέρνησή του είναι επικίνδυνοι για τη δημόσια υγεία και την ανθρώπινη ζωή.

Ελευθεροτυπία

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top