Select Menu

Διάψευση της προπαγάνδας της κυβέρνησης ή προετοιμάζεται το έδαφος για τις κωλοτούμπες του ΣΥΡΙΖΑ αν και όταν βγει;
Την πρόθεση της να μην προχωρήσει σε καμία συζήτηση με μια κυβέρνηση που θα θέλει να καταργήσει το μνημόνιο, ανακοίνωσε μέσω του εκπροσώπου της η κομισιόν, κάνοντας σαφές ότι η απαρέγκλιτη υπακοή στις δεσμεύσεις λιτότητας είναι βασική προϋπόθεση για τη συνέχιση της χρηματοδότηση της χώρας μας.

Όπως επισημαίνει και το γραφείο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, καμία συζήτηση μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και δανειστών δεν πρόκειται να ξεκινήσει, εάν προηγουμένως δεν επιτευχθεί η «πλήρης ικανοποίηση όλων των προϋποθέσεων που περιέχονται στο πρόγραμμα», δηλαδή, στο Μνημόνιο. Αυτό προκύπτει από απάντηση του Επιτρόπου Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, κ. Κατάϊνεν, σε σχετική ερώτηση του Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη.

Πιο συγκεκριμένα, ο Δημήτρης Παπαδημούλης στην ερώτησή του έθετε το θέμα της αναθεώρησης των εκτιμήσεων της Κομισιόν και του ΔΝΤ για την πορεία του ελληνικού χρέους, σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις του Μνημονίου και ρωτούσε την Επιτροπή να τοποθετηθεί αναφορικά με τη βιωσιμότητά του.

Στη συνέχεια της ερώτησής του ο Έλληνας ευρωβουλευτής, αφού υπενθύμιζε την απόφαση της 26ης Νοεμβρίου 2012 του Eurogroup, στην οποία αποτυπωνόταν η δέσμευση των κρατών-μελών της Ευρωζώνης για συγκεκριμένα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ζητούσε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να τον ενημερώσει για τις προτάσεις που έχουν συζητηθεί στο εσωτερικό της Τρόικα, αναφορικά με το ελληνικό χρέος.

Στην απάντησή της η Κομισιόν, διά του Επιτρόπου Κατάϊνεν, διαψεύδει τους προπαγανδιστικούς ισχυρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης, για το δήθεν τέλος του Μνημονίου και την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους το φθινόπωρο, αφού με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο συνδέει την έναρξη συζήτησης για τα ενδεχόμενα μέτρα ελάφρυνσής του, με την πλήρη εφαρμογή των Μνημονιακών δεσμεύσεων. Λέει συγκεκριμένα ο Επίτροπος ότι «…οποιαδήποτε περαιτέρω μέτρα και βοήθεια στην Ελλάδα, εφόσον κριθούν αναγκαία, εξαρτώνται από την πλήρη ικανοποίηση όλων των προϋποθέσεων που περιέχονται στο πρόγραμμα. Ως εκ τούτου, η ικανοποίηση των όρων του Μνημονίου Συμφωνίας αποτελεί βασική προϋπόθεση για οποιαδήποτε συζήτηση σχετικά με τα θέματα αυτά».

Καταλήγοντας στην απάντησή του ο αρμόδιος Επίτροπος, αποφεύγει να απαντήσει ξεκάθαρα στο ερώτημα κατά πόσο θεωρεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος, παραπέμποντας, απλά, στην τελευταία Ανάλυση Βιωσιμότητας Χρέους (Debt Sustainability Analysis, σελ 67, The 2nd Economic Adjustmet Programme of Greece, 4th Review), στην οποία τονίζεται, μεταξύ άλλων, ότι: «Η Ανάλυση Βιωσιμότητας Χρέους δείχνει μια ελαφρά επιδείνωση του δείκτη Χρέους προς το ΑΕΠ μέχρι το τέλος της δεκαετίας κατά την τρέχουσα επανεξέταση του προγράμματος, σε σχέση με την προηγούμενη» (Στα αγγλικά: The debt sustainability analysis points to a slight deterioration in the debt-to-GDP ratio by the end of the decade in the current review compared to the previous one.).

Αναφερόμενος στο ζήτημα ο Δημήτρης Παπαδημούλης δήλωσε: «Η απάντηση της Κομισιόν αποτελεί κόλαφο και εκθέτει την ελληνική κυβέρνηση, καθώς διαψεύδει πλήρως την κυβερνητική προπαγάνδα για το δήθεν τέλος του Μνημονίου».

alfavita.gr

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top