Select MenuΑπό την πρώτη στιγμή που οι αρχαιολόγοι στην Αμφίπολη έφεραν στο φως τις Καρυάτιδες, η εξαιρετική τέχνη τους είχε προκαλέσει ενθουσιασμό. Πλέον όμως, το μεγαλείο των δύο γλυπτών αποκαλύφθηκε σε όλη του τη λαμπρότητα, καθώς με την αφαίρεση τριών σειρών από τους πωρόλιθους του τοίχου σφράγισης μπροστά στο δεύτερο διαφραγματικό τοίχο στον τύμβο, αποκαλύφθηκαν ολόκληρες.

Οι δύο Καρυάτιδες έχουν ύψος 2,27 μ., φορούν ποδήρη χιτώνα και μακρύ κροσσωτό ιμάτιο με πλούσιες πτυχώσεις, φέρουν κοθόρνους, οι οποίοι είναι διακοσμημένοι με κόκκινο και κίτρινο χρώμα, ενώ τα ακροδάχτυλα των ποδιών τους έχουν αποδοθεί με εξαιρετική λεπτομέρεια.

Οπως αναφέρει η νέα ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, οι Καρυάτιδες στέκονται επάνω σε μαρμάρινα βάθρα μήκους 1,33 μ. και πλάτους 0,68 μ., τα οποία έχουν αποκαλυφθεί, προς το παρόν, σε ύψος περίπου 0,30 μέτρων. Η όψη των βάθρων είναι διαμορφωμένη με στέψεις και ορθοστάτες. Ακολουθούν δηλαδή, τον τύπο της μαρμάρινης επένδυσης των τοίχων όλων των θαλάμων. Η απόσταση μεταξύ των δύο βάθρων είναι 1,68 μ., όσο και το θυραίο άνοιγμα του πρώτου διαφραγματικού τοίχου με τις Σφίγγες. Στην επιφάνεια του βάθρου της ανατολικής Καρυάτιδος, διακρίνεται κόκκινο χρώμα. Επίσης, κατά την αφαίρεση της αμμώδους επίχωσης πλησίον των Καρυάτιδων βρέθηκαν τμήματα των χεριών τους.

Η πλήρης αποκάλυψη των Καρυάτιδων δεν είναι η μοναδική, καθώς στον τρίτο θάλαμο εντοπίστηκε μαρμάρινο θύρωμα, ανοίγματος 0,96 μ. στο βόρειο τοίχο του, με τον γεωτρητικό δειγματοληπτικό έλεγχο που πραγματοποιήθηκε με χειροκίνητο γεωτρύπανο.
Ο τέταρτος θάλαμος και το μυστήριο με τον «ένοικο» του τύμβου

Εκτός από τα απαράμιλλης ομορφιάς αγάλματα που ήρθαν, πλέον, στο φως σε όλη τη μεγαλοπρέπειά τους, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα όσα αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού για την ύπαρξη μαρμάρινης πόρτας (θύρωμα) η οποία ίσως μαρτυρά την ύπαρξη τέταρτου θαλάμου.


«Στον τρίτο χώρο πραγματοποιήθηκε γεωτρητικός δειγματοληπτικός έλεγχος, με χειροκίνητο γεωτρύπανο, σε προεπιλεγμένες θέσεις. Ετσι, εντοπίστηκε μαρμάρινο θύρωμα, ανοίγματος 0,96 μ., στο βόρειο τοίχο του», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού για το νέο εύρημα.


«Σφίγγα» η Λίνα Μενδώνη

Πάντως, νωρίτερα και η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, είχε κάνει λόγο για ενδείξεις ύπαρξης και τέταρτου θαλάμου στον τύμβο, χωρίς, ωστόσο να δίνει περαιτέρω πληροφορίες.

Η κα Μενδώνη, μιλώντας, στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» τόνισε ότι έχουν βρεθεί ενδείξεις για την ύπαρξη του τέταρτου θαλάμου προσθέτοντας, πάντως, ότι το μνημείο είναι πολύ ιδιαίτερο και κρύβει διαρκώς εκπλήξεις χωρίς να αποκαλύπτει περαιτέρω στοιχεία.

Σε αναζήτηση του νεκρικού θαλάμου

Εκείνο που ουσιαστικά αναζητούν οι αρχαιολόγοι είναι να βρουν τον νεκρικό θάλαμο όπου και «κρύβονται» οι απαντήσεις στα μεγάλα ερωτήματα αναφορικά με το μνημείο.

Το γεγονός ότι μέχρι στιγμής οι συμμετέχοντες στην έρευνα δεν έχουν εκφράσει κάποια βεβαιότητα πως ο τρίτος θάλαμος είναι και ο νεκρικός σε συνδυασμό με τις ενδείξεις για ύπαρξη και νέου δωματίου περιπλέκει ακόμη περισσότερο την κατάσταση.Το μόνο σίγουρο είναι πως, στην παρούσα φάση, δεν μπορούν να δοθούν σαφείς απαντήσεις, καθώς, οι αρχαιολόγοι εργάζονται πυρετωδώς για να καταφέρουν να μπουν στον τρίτο θάλαμο, να συλλέξουν περισσότερες πληροφορίες και να ανακαλύψουν εάν όντως βρίσκεται εκεί ο μυστηριώδης «ένοικος» ή όχι.

Επιπλέον, οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι στον τέταρτο θάλαμο υπάρχουν επιχωματώσεις 4,5 μέτρων, ύψος το οποίο θα δυσχεράνει το έργο των αρχαιολόγων οι οποίοι κάνουν λόγο για μία «βαριά» ανασκαφή.

Ετσι θα μπουν στον τρίτο θάλαμο

Παράλληλα με την αποκάλυψη των Καρυάτιδων, συνεχίζονται τα έργα αντιστήριξης και υποστήλωσης, καθώς οι ανασκαφείς προετοιμάζουν την είσοδό τους στον τρίτο θάλαμο του μνημείου.Η διεπιστημονική ομάδα αποφάσισε τελικά να μην επιχειρήσει να μπει από την οπή στο άνω δυτικό μέρος του τρίτου διαφραγματικού τοίχου, αλλά από την αρχαία είσοδο. Κάτι που σημαίνει ότι πριν γίνει οτιδήποτε άλλο θα πρέπει να αφαιρεθεί επίχωση από τον δεύτερο χώρο, θα απομακρυνθεί το πεσμένο τμήμα του υπέρθυρου και θα υποστυλωθεί το θύρωμα μεταξύ δεύτερου και τρίτου χώρου, με ξύλινα στοιχεία.

Ταυτόχρονα θα ενισχυθεί η αντιστήριξη στο δεύτερο χώρο, σε κατώτερη στάθμη, ώστε για να αναληφθούν οι πρόσθετες εξωτερικές ωθήσεις γαιών, μετά από την απομάκρυνση της επίχωσής του. Την ίδια ώρα, οι ανασκαφείς απομακρύνουν χώμα από το δεύτερο θάλαμο, προκειμένου να μπορέσουν να βάλουν μεγαλύτερες δοκούς αντιστήριξης και υποστήλωσης του τρίτου χώρου, ενώ θα αφαιρεθούν πρόσθετοι λίθοι από τον τοίχο σφράγισης, μπροστά από τις Καρυάτιδες, για την τοποθέτηση της μεταφορικής ταινίας απομάκρυνσης χώματος και της γερανογέφυρας μεταφοράς λίθων, από τον τρίτο θάλαμο.

Η ομάδα έκανε και μετρήσεις ως προς την περιεκτικότητα του αέρα, στο εσωτερικό του τρίτου θαλάμου και προέκυψε ότι η περιεκτικότητα σε στοιχεία οξυγόνου και μονοξειδίου του άνθρακα βρίσκεται σε κανονικά επίπεδα. Αυξημένη είναι μόνο η σχετική υγρασία (87%), ενώ η θερμοκρασία κυμαίνεται από 21,5 – 22,70C. Κάτι που σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει πρόβλημα για τους εργαζόμενους στο εσωτερικό του.


Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top