Select Menu

Τώρα πιστεύετε ειλικρινά πως οι νέοι του success story της επαρχίας που ξεκίνησαν να δραστηριοποιούνται σήμερα επιχειρηματικά, διέπονται από κάποιο άγχος;
Μα είμαστε με τα καλά μας; 

Όπως δεν αγχώθηκαν για το κόστος των σπουδών, έτσι δεν αγχώνονται και για το κόστος λειτουργίας της σημερινής τους επιχείρησης. Δεν υπάρχουν τέτοιες έγνοιες στο κεφαλάκι τους. 

Αυτά τα πραγματάκια απασχολούν τους χρηματοδότες γονείς, παππούδες και γιαγιάδες, που κατά κύριο λόγο σιτίζονται από το κράτος, μιας και μόνο όσοι έχουν απομείνει με σταθερά έσοδα σήμερα μπορούν να πληρώσουν το υψηλό κόστος των επιχειρηματικών πειραματισμών. Πόσους νέους γνωρίζεται εσείς που πήραν δάνειο για να σπουδάσουν, μιας και η παιδεία ως γνωστόν δεν είναι δωρεάν. Αν χρειάστηκε κάποιο δάνειο για την ολοκλήρωση των σπουδών αυτό πάρθηκε από τους γονείς, οι οποίοι και αγχώθηκαν για την αποπληρωμή του. 

Το μοντέλο που επικράτησε στην Ελληνική κοινωνία ήταν κάνω το σκατό μου παξιμάδι για να μην στερηθεί τίποτα ο κανακάρης και η μικρή πριγκίπισσα, να μη λερώσουν τα χεράκια τους ποτέ. 

Ουαί και αλίμονο αν υπήρχε γονέας που να διαφέρει από αυτή την εθνική γραμμή. 

Το ίδιο συνέβαινε και με το θέμα γάμος, σπίτι και προίκα. 

Το ίδιο φυσικά και με τα επιχειρηματικά δάνεια των ελάχιστων νέων σε σύγκριση με σήμερα – αν και οι εποχές πριν την κρίση που η ευημερία και η αυξημένη ρευστότητα βοηθούσε απείρως περισσότερο – που ήθελαν να δραστηριοποιηθούν επαγγελματικά στο κοντινό προ κρίσης παρελθόν. 

Σήμερα δηλαδή ποιος νομίζετε πως αναλαμβάνει το κόστος λειτουργίας των νεοσύστατων επιχειρήσεων; Ποιος αγχώνεται; Ποιος κάνει ξανά το σκατό του παξιμάδι; 

Τα νέα δεδομένα για όσους αδυνατούν να τρουπώσουν επιτάσσουν πλέον τη χρηματοδότηση επαρχιακών success story. Όλοι το λένε και το γράφουν. Όλοι. Αυτή είναι η νέα εθνική γραμμή που συνοδεύεται όπως και η διάρκεια των σπουδών με κοκτεϊλάρες και καφεδάρες, για δημόσιες πλέον σχέσεις και την προσέλκυση πελατών. Θυσία τα παιδιά. 

Πάλι καλά που το μεγαλοδύναμο κράτος προέβλεψε και για τα παιδιά αυτών που δεν έχουν καμία δυνατότητα να πράξουν τα “αυτονόητα” τη δημιουργία των ενεχυροδανειστηρίων καρτών ανεργίας – κρατικοδίαιτων ΚΕΚ – και τις επιταγές εισόδου στην αγορά εργασίας των 2500 ευρώ το εξάμηνο, καθώς και την πεντάμηνη απασχόληση των 400 ευρώ το μήνα. 

Πάλι καλά που τα σύνορα παραμένουν ανοιχτά για να την κάνουν με ελαφρά πηδηματάκια όσοι μπορούν. 

Γιατί λοιπόν ο νέος επαρχιώτης επιχειρηματίας που τα media του κόλλησαν την ταμπέλα του επιτυχημένου πριν ακόμη στρίψει το κλειδί του μαγαζιού να αντιδράσει; 

Τι τον ενδιαφέρουν αυτόν η γραφειοκρατία, τα χαράτσια, το τέλος επιτηδευματία, η υποχρεωτική ασφάλιση στον κρατικό ΟΑΕΕ, οι υποχρεωτικές εισφορές στα επιμελητήρια, η φορολογική λαίλαπα, οι υπόλοιποι αυτοδημιούργητοι, χρόνια επιχειρηματίες που αυτοκτονούν ή που δεν αντέχουν όλον αυτό τον παραλογισμό και λυγίζουν; Αυτός δεν μιζεριάζει και καθώς δεν κάνει εκπτώσεις στη ζωή του τα βλέπει όλα ρόδινα. 

Όσο τρέχουν οι κρατικοί παράδες από πίσω που επιδοτούν την ιδιότητα, κορόιδο είναι να αντιδράσει; 

Όλα καλά. Όλα καλά φυσικά και για τους γονείς που μπορεί μεν το κράτος να τους ξεζουμίζει για να μπορούν τα μικρά τους διαμάντια να φέρουν την ιδιότητα του επιχειρηματία – μέχρι τουλάχιστον να βολευτούν σε καμία θεσούλα ή να καλοπαντρευτούν – αλλά τους έρχεται φτηνότερα από τις σπουδές τώρα που επέστρεψαν στα πάτρια εδάφη. Και έπειτα κάτι θα τζιράρει και η επιχείρηση, δεν μπορεί θα μειωθούν λίγο τα έξοδα. Άσε που είναι και η ασφάλιση, για να πάρει μια μέρα και το παιδί τη συνταξούλα του. 

Όλα καλά σας λέω, έτσι κάνουν όλοι οι καθώς πρέπει γονείς σήμερα που κορδώνονται στις επαρχιακές σοσιαλιστικές πλατείες – μιας και σχεδόν όλοι τρώνε κρατικό ψωμάκι – αναλύοντας το success story των παιδιών και της γενιάς της ανάκαμψης, μην το σκέφτεστε καθόλου. 

Φυσικά ούτε και αυτοί σαν μεγαλύτεροι θα αντιδράσουν στην κατάντια. 

Θες η ηλικία που τους κάνει να φοβούνται το άγνωστο της επόμενης μέρας, θες η ανάγκη τους για σταθερότητα, τους ωθεί να καταπιούν αμάσητο αυτό το αίσχος αδιαμαρτύρητα αφού τα κουτσοκαταφέρνουν. 

Φάνηκε άλλωστε στις εκλογές, δεν φάνηκε; 

Σαμαράς και Βενιζέλος ρε μούτρα για τα επόμενα 100 χρόνια.

Konstantinos Paganos

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top