Select Menu

Οι παλιότερες γενιές στη χώρα μας, που έζησαν φαινόμενα μαζικής μετανάστευσης, έφευγαν ως ανειδίκευτοι εργάτες για πιο ανεπτυγμένες οικονομίες. Οσοι έμεναν πίσω έλεγαν στις νεότερες γενιές «μάθε παιδί μου γράμματα», ελπίζοντας ότι με ένα «χαρτί» στο χέρι το μέλλον θα διαγραφόταν ευοίωνο για τα παιδιά τους. Αυτό και συνέβη.

Μάλιστα από τη δεκαετία του '90 η Ελλάδα μετατράπηκε σε χώρα υποδοχής μεταναστών, μέχρι που ήρθε η κρίση και η πατρίδα μας ξανάγινε χώρα εξαγωγής ανθρώπινου δυναμικού.

Ομως το φαινόμενο αυτό διαφέρει ποιοτικά σε σχέση με το παρελθόν. Δεν μιλάμε πλέον για μετανάστευση όπως αυτή των δεκαετιών πριν ή μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά για «διαρροή εγκεφάλων». Επιστήμονες με υψηλά μορφωτικά προσόντα και επαγγελματική εξειδίκευση αναζητούν εργασία στο εξωτερικό, εξαιτίας της υψηλής ανεργίας που παρατηρείται στους σχετικούς κλάδους έντασης της γνώσης και της τεχνολογίας. Αυτή η κατάσταση γιγαντώθηκε στα χρόνια της οικονομικής κρίσης. Πάνω από 100 χιλιάδες επιστήμονες έχουν πάρει το δρόμο για την ξενιτιά.

Το φαινόμενο αυτό αποτελεί κραυγαλέα απόδειξη της απαξίωσης της γνώσης, της εκπαίδευσης και του ίδιου του παραγωγικού δυναμικού της χώρας. Το μεγάλο θύμα των σκληρών νεοφιλελεύθερων πολιτικών είναι η νεολαία. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, 50% των αποφοίτων των ελληνικών Πανεπιστημίων είναι χωρίς δουλειά.

Οι νέοι επιστήμονες βρίσκονται μπροστά στο δίλημμα: Μετανάστευση, ή εργασία με αποδοχές και συνθήκες ανειδίκευτου εργάτη, που προσφέρει η μνημονιακή ζούγκλα που έχουν επιβάλει στη χώρα μας οι δανειστές μας και οι γαλαζοπράσινες κυβερνήσεις;

Το φαινόμενο της «διαρροής εγκεφάλων» είναι ένα σύγχρονο φαινόμενο εξαθλίωσης της κοινωνίας. Είναι ο καθρέφτης των μνημονιακών αδιεξόδων και των αρνητικών προοπτικών της ελληνικής οικονομίας, όσο ακολουθείται η πολιτική που επιβάλλει η τρόικα. Σ' αυτό το μείζον πρόβλημα δεν απαντά η «μεταμνημονιακή Νέα Ελλάδα» των Σαμαρά-Βενιζέλου. Αντίθετα, το επιδεινώνει.

Είναι χρέος προς τους νέους και επένδυση στη γνώση και την προκοπή αυτού του τόπου η ανατροπή της υπάρχουσας κατάστασης και όσων, εγχώριων και ξένων, έχουν ευθύνη με τις πολιτικές που εφαρμόζουν.

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top