Select Menu

Η ίδρυση του ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου) τον Ιούλιο του 2011, συνοδεύτηκε από κυβερνητικές θριαμβολογίες και ζητωκραυγές. Η σύσταση του ΤΑΙΠΕΔ αποσκοπούσε στην πώληση κρατικών περιουσιακών στοιχείων, που ανήκουν στην κεντρική κυβέρνηση, σε δημόσιες επιχειρήσεις και σε ΝΠΔΔ (Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου).

Όλες οι μνημονιακές κυβερνήσεις προσδοκούσαν και εξακολουθούν βέβαια να προσδοκούν, στην πώληση-ιδιωτικοποίηση περιουσιακών στοιχείων-φιλέτων της χώρας, όπως καζίνο, ξενοδοχειακά συγκροτήματα, σμαραγδένιες ακτογραμμές, δημόσιες επιχειρήσεις (ΟΠΑΠ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, κ.ά.), φιλέτα γης (ιππόδρομος, Αφάντου Ρόδου, κ.ά.), κ.λπ., αποσκοπώντας στην εισροή πολλών δις ευρώ (€) στα ταμεία του κρατικού προϋπολογισμού. 

Η ψηφοθηρική εξαπάτηση των ελλήνων πολιτών είχε ξεκινήσει με την περίφημη ρήση του Γιωργάκη Παπανδρέου «λεφτά υπάρχουν» και τον καρνάβαλο του Ζαππείου Ι, όταν ο Αντωνάκης Σαμαράς υποσχόταν πως το πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης της ΝΔ, θα αποφέρει στον κρατικό κορβανά τουλάχιστον 50 δις €. Ο ΓΑΠ ήταν πιο συντηρητικός, καθώς το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που είχε εκπονήσει με την τρόικα, προέβλεπε σε μια δεκαετία έσοδα γύρω στα 20 δις €.

Το πείραμα του ΤΑΙΠΕΔ απέτυχε παταγωδώς. Τα αποδεικτικά στοιχεία της αποτυχίας του είναι πολλά. Κατ’ αρχάς, από τον Ιούλιο του 2011 έως σήμερα από το πόστο του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ έχουν περάσει πέντε εγκάθετοι του δικομματικού κατεστημένου. Η συχνή αλλαγή προέδρων επιβεβαιώνει την πλήρη αποτυχία της κυβερνητικής πολιτικής επί των ιδιωτικοποιήσεων. 

Αρχικά ο ΓΑΠ και στη συνέχεια ο Σαμαράς, μας έλεγαν ότι σε χρονικό ορίζοντα λίγων ετών, τα έσοδα του ΤΑΙΠΕΔ από την υιοθετούμενη πολιτική ιδιωτικοποίησης, θα φέρουν άνετα στα κρατικά ταμεία τουλάχιστον 20 δις €. Τα λίγα χρόνια πέρασαν και τα έσοδα του ΤΑΙΠΕΔ από τις πολυδιαφημιζόμενες ιδιωτικοποιήσεις εκτιμώνται γύρω στα 3 δις €, εκ των οποίων τα 2 δις προήλθαν από το ξεπούλημα του ΟΠΑΠ και του φιλέτου των 7.500 στρεμμάτων του ελληνικού. 

Δηλαδή ψίχουλα για δύο χρυσές κότες, που πριν το 2008 θα έπιαναν τουλάχιστον 20 δις €. Αρκεί να αναφερθεί ότι το 2008 τα ετήσια έσοδα του ΟΠΑΠ πριν φόρους ανέρχονταν σε 9 δις ευρώ. Μια άλλη ζοφερή πτυχή της αποτυχημένης μνημονιακής πολιτικής επί των ιδιωτικοποιήσεων, είναι ότι την διετία 2013-2014 το ΤΑΙΠΕΔ προσδοκούσε σε έσοδα 5 δις € και τελικά αμφίβολο είναι αν θα πιάσει 1,5 δις €.

Το πείραμα του ΤΑΙΠΕΔ απέτυχε για πολλούς και διαφόρους λόγους. Ο πρώτος και σημαντικότερος λόγος είναι ότι ουδείς σώφρων έλληνας ή ξένος επενδυτής, αποφασίζει να επενδύσει τα χρήματά του σε μια χώρα, που η οικονομία της διέρχεται φάση παρατεταμένης ύφεσης, τα δημόσια οικονομικά της είναι χρεοκοπημένα, το τραπεζικό της σύστημα υπό διάλυση και άρα οι βραχυμεσοπρόθεσμες προοπτικές της είναι σφόδρα αρνητικές. 

Οι αρχικές κυβερνητικές φιλοδοξίες ήταν το ΤΑΙΠΕΔ, να μοσχοπουλήσει κρατικές επιχειρήσεις και ορφανισμούς, ώστε στο κρατικό χρηματοκιβώτιο να μπουν δεκάδες δις €. Σε εποχές όμως οικονομικής κρίσης, πάνω από τα πτώματα των χωρών, πετούν οι γύπες με τα γαμψά νύχια. Οι γύπες προτιμούν το ψαχνό, δηλαδή τα φιλέτα γης. Αγοράζουν από πτώματα σαν την Ελλάδα, πάγιο κεφάλαιο με μερικά ψίχουλα και το ακριβοπουλούν αργότερα στο πολλαπλάσιο, αποκομίζοντας έτσι γρήγορα και εκ του ασφαλούς κέρδη πολλών δις €. 

Για παράδειγμα, το γκολφ της Αφάντου στη Ρόδο με το ξενοδοχείο και τις λοιπές εγκαταστάσεις, συνολικής έκτασης 1.615 στρεμμάτων εφαπτόμενων σε μια από τις ωραιότερες παραλίες της χώρας μήκους αρκετών χιλιομέτρων, πωλήθηκε μόλις 42,1 εκατομ. €. Δηλαδή, 26.068 € το στρέμμα ή 26,1 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Η Ρόδος συγκαταλέγεται ανάμεσα στους δέκα σπουδαιότερους τουριστικούς προορισμούς του κόσμου και την επισκέπτονται γύρω στα τρία εκατομ. τουρίστες κάθε χρόνο. Σε ποια περιοχή του πλανήτη, με την τουριστική δραστηριότητα της Ρόδου, πωλούνται τα φιλέτα γης 26,1 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο; 

Αναμφίβολα, το φιάσκο του ΤΑΙΠΕΔ πιστοποιεί το ναυάγιο της ασκούμενης μνημονιακής πολιτικής.

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top