Select Menu


Να εξαλείψει τον ιό του AIDS από τα κύτταρα ασθενών, οι οποίοι κάνουν θεραπεία με αντιρετροϊκά φάρμακα, κατάφερε ομάδα επιστημόνων. Το πείραμά τους, που δοκιμάστηκε σε έξι εθελοντές, αναμένεται να αποτελέσει σταθμό στην έρευνα για ένα φάρμακο που θα εξαλείψει πλήρως τον ιό.

Κι όμως, το AIDS φαίνεται ότι μπορεί να νικηθεί...Τα αποτελέσματα του πειράματος ανακοινώθηκαν στη Διεθνή Διάσκεψη για το AIDS που πραγματοποιείται αυτές τις μέρες στη Μελβούρνη.

Με την ευκαιρία επίσης του συνεδρίου, και σύμφωνα με μελέτη που δημοσιοποιήθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «The Lancet», ομάδα ερευνητών του αμερικανικού Ινστιτούτου ΙΗΜΕ του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον διεξήγαγε «την πιο ολοκληρωμένη μελέτη» που έχει διενεργηθεί μέχρι σήμερα για τους «στόχους της χιλιετίας για την ανάπτυξη» στην καταπολέμηση του AIDS, της ελονοσίας και της φυματίωσης.

Οι ερευνητές, οι οποίοι ανέλυσαν τα στοιχεία για τις τρεις ασθένειες από 188 χώρες κατά την περίοδο 1990-2013, κατέληξαν ότι υπάρχει «μεγάλη αύξηση της χρηματοδότησης και του πολιτικού ενδιαφέροντος για το AIDS, την ελονοσία και τη φυματίωση τα τελευταία 13 χρόνια».

Η μελέτη παρέχει επίσης στοιχεία για την κατάσταση της επιδημίας του AIDS στον πλανήτη, τα οποία είναι πολύ μικρότερα σε μέγεθος από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε την περασμένη εβδομάδα η υπηρεσία του ΟΗΕ για τον ιό HIV και το AIDS, UNAIDS.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Κρίστοφερ Μάρεϊ, διευθυντή του Ινστιτούτου Μέτρησης και Αξιολόγησης της Υγείας του Πανεπιστημίου Ουάσιγκτον, δήλωσαν ότι αν και είναι ορατή η πρόοδος, πολλά ακόμη μένει να γίνουν, καθώς κάθε μία από τις τρεις νόσους (AIDS, φυματίωση, ελονοσία) προκαλεί περίπου 1 εκατ. θανάτους το χρόνο. Η ίδια μελέτη, στην οποία από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν ο καθηγητής Μιλτιάδης Τσιλιμπάρης (Τμήμα Ιατρικής Πανεπιστημίου Κρήτης) και η Βασιλική Σταθοπούλου (ΚΕΕΛΠΝΟ και Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα» Αθηνών), προειδοποιεί ότι χωρίς περαιτέρω συντονισμένη διεθνή δράση δεν θα μπορούσε να αποκλειστεί η πιθανότητα ενός πισωγυρίσματος.

(ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ -ΜΠΕ, AFP)
ΔΑΦΝΗ ΧΡΗΣΤΟΥ

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top