Select Menu


H Rosetta, ένα μη επανδρωμένο διαστημικό σκάφος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος(ESA) που εδώ και δέκα χρόνια ακολουθεί τον κομήτη 67/Ρ Τσουριούμοφ/Γερασιμένκο(Churyumov-Gerasimenko),τα επόμενα εικοσιτετράωρα αναμένεται να κατορθώσει κάτι πρωτοφανές στα διαστημικά χρονικά: να μπει σε τροχιά γύρω από το ουράνιο σώμα και να συλλέξει πολύτιμο υλικό.Η

 Rosetta εκτοξεύτηκε το 2004 πλησίασε τόσο πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος όσο και στους αστεροειδείς Στάινς το 2008 και Λουτεσία το 2009.

Το 2011 τέθηκε σε κατάσταση αναμονής, καθώς βρισκόταν σε πολύ μεγάλη απόσταση από τον Ήλιο για να μπορέσει να αντλήσει ενέργεια με τους ηλιακούς συλλέκτες του. Το σκάφος επανήλθε σε κανονική λειτουργία τον περασμένο Ιανουάριο και κατάφερε να φτάσει σε ακτίνα περίπου 300 μέτρων κομήτη. Αφού χαρτογραφήσει το ουράνιο σώμα για αρκετές εβδομάδες, το Νοέμβριο απελευθερώσει τη μικρή συσκευή Philae, η οποία θα επιχειρήσει να προσεδαφιστεί στον κομήτη.

Οι κομήτες -αποκαλούμενοι και ως «διαστημικές χιονόμπαλες» από διάφορους επιστήμονες- αποτελούνται από σκόνη και πάγους και πιστεύεται ότι είναι κατάλοιπα από το σχηματισμό του Ηλιακού Συστήματος πριν από 4,6 δισ. χρόνια. Η αποστολή Rosetta θα βοηθήσει στην κατανόηση των διαδικασιών από τις οποίες σχηματίστηκαν οι πλανήτες και ίσως προσφέρει νέα στοιχεία για τη θεωρία που θέλει τους κομήτες να έφεραν το νερό στη Γη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος αρνιόταν να δώσει φωτογραφίες από την αποστολή βάσει μίας συμφωνίας που έχει συνάψει με τους κατασκευαστές των επιστημονικών οργάνων.

Παρόλα αυτά οι ασφυκτική πίεση επιστημόνων, αλλά και ερασιτεχνών αστρονόμων ανάγκασαν τον ESA να υπαναχωρήσει και να δώσει εικόνες, αλλά και εβδομαδιαίες αναφορές από την πρόοδο του Rosetta.

Ο Daniel Fischer, ένας συγγραφέας βιβλίων για την επιστήμη του Διαστήματος, είναι μεταξύ αυτών που κίνησαν την εκστρατεία πίεσης προς την ESA. “Φανταστείτε να είναι ο τελικός του Μουντιάλ και να μην μπορεί κανείς να τον δει από την τηλεόραση ζωντανά”, αλλά να πρέπει να περιμένει έξι μήνες για να μάθει το αποτέλεσμα, έγραψε στο περιοδικό New Scientist. Τόνισε ότι θέλουν νιώσουν τον ενθουσιασμό”, που προκαλεί η κατάκτηση ενός ακόμη ορίζοντα.

econews

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top