Select Menu


Όλοι οι δρόμοι ξεκινούν από τη Ρώμη, όπως δείχνει η οπτική απεικόνιση της ιστορίας του ανθρώπινου πολιτισμού, σε ένα πεντάλεπτο βίντεο, βασισμένο σε τόπους όπου έχουν γεννηθεί και πεθάνει σημαντικές προσωπικότητες. Το βίντεο προσφέρει μια άποψη των πολιτιστικών κινήσεων της ανθρωπότητας κατά τη διάρκεια των τελευταίων 2.600 χρόνων.

Ο Μαξιμιλιάν Σιχ, ιστορικός Τέχνης στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Ντάλας και οι συνεργάτες του, χρησιμοποίησαν τα στοιχεία του Freebase, μια βάση πληροφοριών που ανήκει στην Google, για να βρουν 120.000 άτομα που ήταν αρκετά γνωστά στην εποχή τους και είχαν καταγραφεί οι ημερομηνίες και οι τοποθεσίες όπου γεννήθηκαν.

Η λίστα περιλαμβάνει από τον Σόλωνα, τον Έλληνα νομοθέτη και ποιητή, ο οποίος γεννήθηκε το 637 π.Χ. στην Αθήνα και πέθανε το 557 π.Χ. στην Κύπρο έως τον γιο του ηθοποιού Τζον Τραβόλτα, Τζετ, ο οποίος γεννήθηκε το 1992 στο Λος Άντζελες της Καλιφόρνια και πέθανε το 2009 στις Μπαχάμες.



Η ομάδα χρησιμοποίησε αυτά τα στοιχεία για να δημιουργήσει ένα βίντεο που ξεκινά το 600 π.Χ. και τελειώνει το 2012. Ο τόπος γέννησης του κάθε ατόμου εμφανίζεται στον χάρτη ως μια μπλε κουκίδα και του θανάτου του, ως μια κόκκινη κουκίδα. Το αποτέλεσμα είναι ένας τρόπος απεικόνισης της πολιτιστικής ιστορίας. Μια πόλη γίνεται όλο και πιο σημαντική, περισσότερες προσωπικότητες πεθαίνουν εκεί.

Στο βίντεο αποτυπώνεται ότι η Ρώμη, ως πολιτιστικός κέντρο έδωσε τη θέση της στο Παρίσι, το οποίο τελικά ξεπεράστηκε από το Λος Άντζελες και τη Νέα Υόρκη. Παράλληλα, θέτει και τα στοιχεία και τις ημερομηνίες για αυτές τις αλλαγές και επιτρέπει τη σύγκριση. Για παράδειγμα, τα στοιχεία δείχνουν ότι το Παρίσι ξεπέρασε τη Ρώμη ως πολιτιστικό κέντρο το 1789.

Επιπλέον, η ομάδα του Σιχ έκανε ένα παρόμοιο πείραμα χρησιμοποιώντας στοιχεία από διάφορες πηγές σχετικά με τις γεννήσεις και τους θανάτους 150.000 καλλιτεχνών. Αυτό αποκάλυψε, για παράδειγμα, ότι περισσότεροι αρχιτέκτονες έχασαν τη ζωή τους στη Γαλλική Επανάσταση από καλλιτέχνες.

Επιμέλεια: Τόνια Γκόρου

tvxs.gr

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top